Home Actualitate Victima nu mai poate face plangere penala daca nu stie datele din...

Victima nu mai poate face plangere penala daca nu stie datele din buletinul faptasului

DISTRIBUIŢI

Cand unui functionar public din Romania i se pare ca lucrurile sunt prea simple, instinctual el trebuie sa le complice. De parca asta e menirea lui. De fapt, el, functionarul, complica lucrurile din lene. Cu cat se plimba niste hartii pe la mai multe compartimente, cu atat el poate lenevi mai mult sau, cel putin, poate scapa de unele responsabilitati. De exemplu, ultima -moda- in birocratie a fost lansata de conducerea Judecatoriei sector 1, care a decis sa nu mai primeasca anumite plangeri penale, decat daca partea vatamata detine toate datele de indentificare a faptasului.

Inainte de a fi insultat, legitimeaza-l pe faptas

In cazul in care intentionezi sa depui la Judecatoria sector 1 o plangere penala pentru comiterea infractiunii de -lovire sau alte violente-, -vatamare corporala din culpa-, -amenintare-, -insulta-, -calomnie-, -furt intre soti-, -abuzul de incredere- sau -tulburare de posesie-, trebuie sa ai toate datele persoanei care a comis respectiva infractiune. In mod concret, ai nevoie de numele, prenumele, adresa, locul si data nasterii, numele parintilor, seria si numarul actului de identitate, codul numeric personal ale faptasilor. Fara aceste acte, Judecatoria sector 1 nu va primi plangerea, partile vatamate fiind indrumate sa se adreseze Politiei.

De la Ana la Caiafa

Noile norme interne emise de Judecatoria sector 1 ii obliga pe cetateni sa se adreseze Politiei, care este in masura sa efectueze cercetari si sa afle toate datele de indentificare a vinovatului.

-Plangerea penala va fi inregistrata la Politie, care va efectua cercetarile, va stabili cine este persoana reclamata, va inainta dosarul la Parchet, care il va trimite Instantei. In cazul in care Politia va continua sa trimita dosarele incomplete, iar Parchetul va trece cu vederea, pentru a nu se incarca ei cu lucrari, lucrurile nu se vor schimba si procesele vor dura la nesfarsit-, explica unul dintre judecatori.

Din pacate, haosul care domneste in institutiile statului se resfrange, ca de obicei, asupra cetateanului, care este obligat sa alerge de la o institutie la alta.

-Am venit sa depun o plangere impotriva unui vecin care m-a amenintat si m-a lovit. Normal ca nu am de unde sa stiu toate detaliile despre el, asa cum cer aici, asa ca m-au trimis la Politie. De acolo mi-au spus sa vin la Tribunal, ca nu e nevoie sa vin la Politie, ca pot sa-l dau in judecata direct. Acum ma duc iar la Politie, sa le spun ce mi-au explicat cei de la Judecatorie-, declara exasperat un cetatean.

Relatia putreda dintre cauza si efect

Singura baza reala, daca se poate numi asa, a masurii luate de judecatori este aceea ca pe rolul instantei exista sute de dosare care nu pot fi solutionate din cauza lipsei datelor de indentificare a inculpatilor.

-Fara datele de indentificare, pe care in mod normal ar trebui sa le furnizeze Politia, nu putem solutiona dosarele. In cauzele penale este nevoie de cazierul inculpatului, pe care il solicitam Politiei, dar pe care aceasta nu-l trimite pentru ca, sustin ei, nu le furnizam destule date despre inculpat. De asemenea, fara aceste date nu se pot emite citatiile, deci nu pot fi efectuate audierile-, declara unul dintre judecatori.

Imposibilitatea solutionarii cauzelor aflate pe rol ingreuneaza enorm munca instantelor, care sunt obligate sa repete, la nesfarsit, actele procedurale obligatorii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.