"Asociația Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România" a depus ieri, la procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, o plângere penală în care cere anchetarea lui Sorin Oprescu de către procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ca urmare a faptului că acesta s-a numărat printre medicii care în timpul mineriadelor au dirijat forțele polițienești de represiune comandate de Ion Iliescu către victimele minerilor aflate în stare gravă și internate în diverse spitale din Capitală. În plângerea menționată apare și numele fostului director al Spitalului de Urgență Floreasca, dr. Ciuta Mihai, acesta fiind acuzat că alături de alți făptuitori – printre care se numără și Sorin Oprescu – "a participat la săvârșirea în concurs real a infracțiunilor de subminare a puterii de stat, abuz în serviciu, reținere și arestare nelegală, tortură și genocid, infracțiuni prevăzute și pedepsite de art. 162, 246, 266, 2671 și 357 Cod Penal (în forma complicității)".
Plângerea depusă de "Asociația Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România" survine la doar o săptămână după ce – deși toată lumea cunoaște faptul că în timpul evenimentelor din iunie 1990 victimele au fost aproximativ 1.000 de cetățeni ai Capitalei care protestau pașnic în Piața Universității, nicidecum minerii chemați la București de Ion Iliescu pentru a participa la acea represiune sângeroasă a democrației – Sorin Oprescu declara nonșalant, într-un interviu acordat unui cotidian central, că "în timpul Mineriadelor am îngrijit minerii molestați, la Spitalul Universitar".
"În Piața Universității și în zona centrală a Capitalei (…) cetățeni pașnici, studenți, bucureșteni nevinovați au fost în masă atacați, brutalizați, considerați fără nici un fel de justificare de mineri, mulți dintre ei (peste 1.000 de persoane) suferind grave și serioase leziuni și vătămări corporale și fiind internați în circa 14 Spitale din București (Spitalul de Urgență, Oftalmologie, Militar, Colțea, Municipal etc.). Aflați în spital, suferinzii, răniții, chiar dintre cei cu leziuni severe, au fost interogați cu brutalitate de ofițeri ai UM 0215. Ulterior, în urma anchetelor, cetățenii bătuți și răniți de mineri au fost urcați în mașini și duși la Dispensarele Penitenciarelor Rahova și Jilava, dar și la Centrul de detenție de la Măgurele, unde atrocitățile au continuat", susține Viorel Ene – președintele "Asociației Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România", în plângerea penală menționată. Acesta mai susține că medicul "Ciută Mihai, în calitate de șef al Spitalului de Urgență Floreasca, a încălcat obligațiile deontologice pe care le avea și a permis acest tratament inuman, anchetele fiind dispuse din dispozitia acestuia de către ÇechipeÈ de ofițeri și asistente medicale (inclusiv Marian Munteanu a fost arestat cu sprijinul acestuia)".
Oprescu, doctorul minerilor
În acest context, Viorel Ene îl acuză pe Sorin Oprescu de participare la represiunea din iunie 1990, ca urmare a faptului că acesta a fost unul dintre medicii care a anunțat forțele polițienești de represiune, conduse de Ion Iliescu, pentru a proceda la anchete și arestări direct din Spitale. "Sorin Oprescu este primul medic din România care declară că în iunie 1990 minerii ar fi fost cei molestați și bătuți! Cine i-a bătut pe minerii pe care pretinde dr. Oprescu că i-a îngrijit? Bucureștenii, studenții, intelectualii bărboși? Există martori oculari care afirmă că dr. Sorin Oprescu este unul dintre medicii care și-au trădat jurământul. Președintele Asociației Victimelor Mineriadei, Viorel Ene, e martor direct în ceea ce îl privește pe Dr. Ciută, fiind anchetat în interiorul Spitalului Floreasca de ofițeri 0215. Ulterior, Viorel Ene s-a refugiat în Spitalul Municipal, ascuns de membrii familiei într-o rezervă. Acolo a aflat că dr. Oprescu se număra printre aceia care dirijau forțele polițienești către răniții și victimele minerilor aflați în stare gravă. În Spitalul Municipal s-au aflat și Lepădatu Mihăiță și Suciu Nicolae, uciși prin împușcare de către militarii care au primit ordin să tragă în plin asupra bucureștenilor de la Ion Iliescu, susținătorul de astăzi al lui Sorin Oprescu – candidat susținut de PSD la Primăria Capitalei", se mai menționează în plângerea depusă la Laura Codruța Kovesi și adresată Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Mai mult, în plângerea depusă, "Asociația Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România" cere Ministerului Public să efectueze cercetări inclusiv pentru infracțiunile prescrise în "dosarul Mineriadei din iunie 1990", precum și obligarea părților responsabile civilmente de atrocitățile săvârșite în iunie 1990 la plata unor daune materiale și morale, al căror cuantum urmează a fi precizat.