Premierul Victor Ponta a declarat la Digi24 că este supus unor presiuni în interiorul coaliției în ceea ce privește o nouă suspendare a președintelui Traian Băsescu, însă a precizat că opțiunea sa este „de prim-ministru” – aceea de a mai aștepta un an, până în 2014.
Întrebat ce ar alege să sacrifice, de dragul stabilității – relația cu USL sau coabitarea cu Traian Băsescu, în condițiile în care partenerii de coaliție ar cere o nouă suspendare a președintelui -, Victor Ponta a spus că „e normal ca Crin Antonescu să fie mai intransigent”, pentru că nu are obligațiile, instituționale, pe care le are el în calitate de prim-ministru, dar și pentru că este candidatul USL la funcția de președinte „și acum, și la anul”.
Are obligația, lucru pe care îl știe, l-am discutat de foarte multe ori, să-și prezinte profilul său de președinte. Traian Băsescu își încheie mandatul la anul, asta e singura certitudine. ?ê?£i atunci oamenii vor să știe – dom'le, cine va veni după Traian Băsescu? Din punctul meu de vedere, marele favorit, inevitabil, este Crin Antonescu, iar Crin Antonescu trebuie să-și construiască profilul de viitor președinte al României”, a declarat Victor Ponta, luni seara, în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.
„Dacă ajungem în situația în care le un moment dat să spui – dom'le, ce faci, rămâi în situația asta instituțională cu Băsescu și rupi USL-ul sau rămâi cu USL-ul și te cerți cu Băsescu – nu s-a pus problema după alegeri. Înainte de alegeri s-a pus de multe ori și de fiecare dată alegerea mea a fost pentru USL și pentru partenerii mei”, a mărturisit liderul PSD la Digi24. „După alegeri, însă, niciodată (…) nu a existat și nu cred că va exista o discuție între Crin Antonescu și mine – domnule, nu te mai vezi cu Băsescu sau nu mai discuți cu Băsescu sau te apuci și-l critici și tu…”, a adăugat premierul.
El a mai spus că liderul liberal a înțeles că premierul trebuie să colaboreze cu președintele, indiferent cine ar fi el, cu atât mai mult cu cât în discuțiile cu președintele PNL, de fiecare dată, Victor Ponta, îi spune: „Crin, data viitoare tu vei fi aici și cu tine voi colabora în același fel”.
Întrebat cine anume i-a propus să opteze pentru USL sau Traian Băsescu, premierul a evitat să dea un răspuns tranșat, dar a explicat că imediat după numirea sa ca premier, la 7 mai, a avut o perioadă de circa o lună în care discuta cu președintele Traian Băsescu, negocia, era criticat. „În momentul în care lucrurile au degenerat spre un conflict între majoritatea USL și președinte, poziția mea a fost foarte tranșantă. Acuma, însă…Sigur, așteptarea există, încă foarte mare, haideți să-l suspendăm, haideți să terminăm mai repede, hai să-l demitem mai repede…aici, opțiunea mea rămâne cea a unui prim-ministru: dacă nu se întâmplă lucruri grave, mai putem să mai stăm un an până își termină mandatul, nu murim dacă mai stăm un an!”, a spus premierul la Digi24. „Dacă, Doamne ferește, se-ntâmplă noi conflicte, dar nu-mi doresc, cred că ar fi foarte rău pentru România…”, a adăugat președintele PSD.
„Există această percepție că Victor Ponta face concesii președintelui. E o problemă pe care dl. Victor Ponta trebuie să o ia în calcul ca om politic, pentru că este serioasă”, a declarat, luni seara, președintele PNL, Crin Antonescu, la un post de televiziune. Pus în fața acestei declarații, premierul Victor Ponta a replicat, la Digi24: „Păi și o iau în calcul!”, a spus premierul. „Decizia mea e foarte clară, obligația mea care-mi revine ca prim-ministru, înainte chiar de aceea ca om politic, este de a duce țara asta pe un drum stabil. Dacă asta presupune să fiu criticat – și pe bună dreptate – că fac concesii președintelui, că nu-i mai adresez epitete, că merg, dacă mă cheamă să discutăm anumite subiecte, decizia mea e luată – voi face acest lucru”, a punctat premierul, subliniind că acum are o responsabilitate mai mare decât cea de simplu lider de partid.
Victor Ponta a apreciat că până în prezent acordul de coabitare încheiat cu Traian Băsescu a fost respectat, iar președintele a înțeles că fiecare are zona sa de competență.
Pentru a ilustra situația, premierul a folosit o comparație din sport, cu un teren de fotbal, în care evoluează el împreună cu echipa guvernamentală, în timp ce președintele stă în tribuna de onoare. „Are voie să mă critice, să mă fluiere, important e să nu îmi intre pe teren”, a exemplificat prim-ministrul.
Olga Dumitrescu