Home Actualitate Viiturile au mai ucis opt romani

Viiturile au mai ucis opt romani

DISTRIBUIŢI

Exact ca in iulie 2005, un nou val de inundatii a ravasit Romania si a ingenunchiat – din nou! – autoritatile. Avertizarile emise primarilor si prefectilor cu mai bine de 48 de ore inainte ca viiturile sa faca prapad nu au fost folosite in nici un fel. Nici Capitala nu a fost iertata week-endul acesta, circulatia in mai multe intersectii fiind paralizata ore in sir.


Potrivit Minsterului de Interne, pana ieri, numarul judetelor afectate de inundatii ajunsese la 12: Bacau, Constanta, Dambovita, Galati, Harghita, Ialomita, Maramures, Mures, Neamt, Sibiu, Suceava si Valcea. Generalul de brigada Liviu Viorel Nemes a declarat ca -numarul victimelor a ajuns la opt, iar disparute mai sunt date patru persoane. In total sunt evacuate 42 de persoane, dintre care 41 in Suceava-. In total au fost afectate 65 de localitati, 523 de case au fost avariate, 23 au fost distruse in totalitate, 5.510 hectare teren arabil si 219 hectare de pasuni si fanete se afla sub ape, iar 253 de podete sau traversari pietonale au fost inghitite de viituri.

-Literatura de specialitate-… colacul de salvare?!

Explicatia ministrului Sulfina Barbu pentru dezastrul care a picat din nou pe capul romanilor consta in ignorarea avertizarilor. -Nu suntem singurii care ne confruntam cu ruperi de nori de acest gen. (…) Este adevarat ca infrastructura Ungariei sau Austriei e mai buna, dar e la fel de adevarat ca ei stiu sa asculte de cei care sunt platiti pentru a-i pune la adapost-, a declarat ministrul mediului. Acesta a afirmat ca se gandeste la un program prin care sa-i invete pe romani sa devina receptivi. -Am consultat literatura de specialitate si am gasit mai multe modele de astfel de initiative, unele practicate cu succes in tari precum Franta-, a mai precizat Sulfina Barbu.

442 de persoane surprinse de viitura in Suceava

Cu 26 de localitati afectate si cele mai multe victime, judetul Suceava a avut cele mai mari pierderi. 442 de persoane surprinse de viitura au fost salvate, insa apele au facut ravagii in peste 2.500 de gospodarii, fiind distruse 16 locuinte, iar alte 129 sunt avariate. De asemenea, 3.464,5 de hectare de terenuri agricole au fost inundate, iar 3.920 de fantani au fost colmatate. Satenii din comuna Arbore se plang ca nu au fost anuntati din timp de autoritati, motivul fiind, se pare, lipsa curentului electric. Surprinzator este insa faptul ca desi sirenele nu au sunat, nici clopotele bisericilor nu s-au facut auzite

Capitala – paralizata… si nu de dusul bucurestenilor!

Potopul cazut in mai multe serii in cursul zilei de sambata, a facut ca circulatia in mai multe zone ale Bucurestiului sa fie practic paralizata. Daca anul trecut refularile canalizarilor s-au datorat – in opinia autoritatilor – precipitatiilor abundente cumulate cu dusul de dimineata al bucurestenilor, de data aceasta lucrurile au stat cu totul altfel. Ploile de doar cateva ore au blocat circulatia pe mai multe artere: Valea Cascadelor, Piata Presei Libere, Calea Crangasi, Bulevardul Aviatorilor, Piata Hurmuzachi, Bulevardul Uverturii; Splaiul Independentei, Raul Doamnei, Bulevardul Basarabia, Bulevardul Nicolae Grigorescu si Soseaua Vitan Barzesti. In timp ce bucurestenii faceau adevarate slalomuri printre balti, viceprimarul Razvan Murgeanu se ruga sa nu mai ploua. -Speranta sincera e sa nu mai ploua atat de tare, pentru ca altfel vom avea probleme foarte mari. Daca intra sub presiune colectorul central de canalizare lucrurile scapa de sub control-, declara acesta.

Litoralul – ravasit de ploi si vijelii

Tot sambata, apele au maturat litoralul romanesc, cel putin patru statiuni fiind rascolite de ploi puternice si adevarate rafale de vant. Ministrul Sulfina Barbu a declarat ca -au fost depistate ravene in patru portiuni de plaja: Mangalia, Saturn, Venus si Olimp. Termenul de executie va fi de trei zile si respectiv 10 zile pentru Saturn-. In Constanta, au fost inundate 220 de locuinte, la un anumit moment pompierii nemaireusind sa faca fata interventiilor. Principalele aretere ale municipiului au fost inundate, apa ajungand la aproape un metru inaltime.


Orasul Bechet, lovit din nou de inundatii

O echipa de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj a fost solicitata ieri dimineata de primarul orasului Bechet pentru a scoate apa din peste 20 de locuinte inundate, ca urmare a precipitatiilor abundente cazute sambata noaptea in judet. Primarul din Bechet, Constantin Oclei, a declarat: -Ne-a lovit din nou furia apelor. De data asta, afectat a fost Bechetul din deal, nu cel din vale, care a avut de suferit de pe urma inundatiilor de acum doua luni. Probleme grave nu sunt, insa nu avem unde sa ducem apa pe care o scoatem cu motopompele-.

Elena Alexandru

Ploile se opresc, vin vijeliile

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a transmis ieri o avertizare catre prefecturile judetelor Alba, Arad, Bihor, Caras Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Mures, Salaj, Sibiu, Timis si Valcea. Cu toate acestea, meteorologii sustin ca ploile se vor opri astazi, dar vor aparea vijeliile. -Am emis avertizari pentru intensificari de vant, deoarece masa de aer care a produs cantitatile mari de ploi este inlocuita cu o masa de aer rece, anticiclonica; vom avea intensificari de vant in special in Moldova si sud-estul tarii, cu intensificari foarte mari in zona litoralului-, a declarat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.