Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, joi seara, ca dosarul privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), in care fostul infractor de drept comun Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de fals in declaratii si uz de fals, sa nu fie trimis la Curtea Constitutionala. Decizia magistratilor e definitiva si irevocabila, astfel ca, procesul urmeaza sa fie reluat la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti. Mai mult, Vintu a fost obligat la cheltuieli judiciare in suma de 200 RON. In timp ce initiativa fostului infractor de drept comun de a duce cauza BID la Curtea Constitutionala, pentru a se apropia cat mai mult de termenul de prescriptie a faptelor de care e acuzat, a esuat, Ioana Maria Vlas – supranumita de mass-media -mama FNI–, este la un pas de libertate. Ceea ce a suprins pe toata lumea a fost faptul ca insasi Vlas a cerut judecatorilor eliberarea, pe motiv ca in acest mod va putea lupta cu mai mult spor pentru a scoate la iveala intreg adevarul, atat in dosarul FNA, cat si in FNI. Decizia finala in privinta eliberarii lui Vlas va fi luata astazi de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Desi totul parea ca merge in favoarea unei prescriptii mult dorite de fostul infractor de drept comun Sorin Ovidiu Vintu, acesta a primit in ultima saptamana doua lovituri. Prima, si poate cea mai grea a venit din partea magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au decis joi seara, sa nu trimita dosarul privind falimentarea Bancii de Investitii si Dezvoltare(BID), (n.r. – cauza in care SOV e acuzat de savarsirea infractiunilor de fals in declaratii si uz de fals ) la Curtea Constitutionala, fapt pentru care judecarea cauzei urmeaza sa fie reluata la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.
Vlas, la un pas de libertate
Cea de-a doua lovitura, poate un pic mai scazuta in intensitate a fost aceea ca Ioana Maria Vlas – supranumita mama FNI si poate, cel mai indarjit contestatar al lui SOV a fost pusa in libertate ieri, in urma unei decizii a magistratilor Curtii de Apel Bucuresti care judeca apelurile declarate in dosarul FNA. Vlas n-a parasit inca arestul Directiei de Cercetari Penale din cadrul IGPR, pentru ca reprezentantii Ministerului Public au declarat recurs, care se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cursul zilei de azi. Ceea ce a surprins pe toata lumea a fost ca insasi Vlas a cerut magistratilor sa fie lasata in libertate, pe motiv ca doar astfel mai poate lupta pentru a scoate la iveala adevarul, atat in cazul FNA (Fondul National de Acumulare), cat si in cazul FNI. -Fapta este comisa, recunoscuta. Va rog sa tineti cont de varsta mea inaintata. Va rog respectuos sa ma puneti in libertate, pentru a ma lupta mai bine pentru adevar-, le-a spus Vlas judecatorilor, subliniind ca in cei patru ani de zile, cat a stat inchisa, ea a fost cea care a dorit sa stea in arest, insa acum lucrurile s-au schimbat. La randul ei, avocata lui Vlas a declarat ca lasarea in libertate a acesteia nu reprezinta un pericol pentru opinia publica. Singurul care s-a opus eliberarii Ioanei Maria Vlas a fost procurorul de sedinta care a invocat gravitatea faptelor de care este acuzata mama FNI. Pe fond, dosarul a fost amanat pentru 15 ianuarie, deoarece nu a fost citata corect societatea Gelsor SA.
Origini vechi
Judecare dosarului FNA a debutat in 13 noiembrie 2003, cand a fost finalizat rechizitoriul in acest dosar. Anchetatorii i-au trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vintu, Ioana Maria Vlas, fost presedinte al SOV Invest, Liviu Istrate, fost presedinte al Bancii Agricole, Nicolae Popa, fost director general al Gelsor, Teodor Irimescu, administrator de firma, si Gavril Batran, fost presedinte al SOV Invest. Cei sase au fost acuzati de prejudicierea Bancii Agricole cu peste 100 de miliarde de lei si a 13.200 de investitori ai FNA cu peste 25 de miliarde de lei. Ulterior instanta a decis disjungerea cauzei in privinta lui Sorin Ovidiu Vintu, pe motiv ca ar fi suferit un accident casnic si si-ar fi fracturat un picior (n.r. – asa cum reiese din motivarea judecatorului Mihai Rotaru, de la Tribunalul Bucuresti). In 23 martie 2006, Ioana Maria Vlas a fost condamnata la sapte ani de inchisoare si la doi ani de interzicere a unor drepturi civile dupa executarea pedepsei, Gavril Batran a primit doi ani de inchisoare cu suspendare, iar Nicolae Popa a fost condamnat la doua pedepse cu inchisoarea, cea mai mare fiind de 18 ani, precum si interzicerea unor drepturi civile pe o durata de cinci ani dupa executarea pedepsei, desi a fost judecat in lipsa.