Avocații lui Sorin Ovidiu Vîntu au solicitat, la termenul de ieri al procesului omului de afaceri, să îi permită acestuia plecarea din țară, în luna ianuarie, pentru a merge la o clinică din Viena, însă instanța a decis că va discuta solicitarea după ce la dosar vor fi depuse alte acte medicale.
La termenul de ieri al procesului în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este judecat, alături de Octavian Țurcan și Alexandru Stoian, judecătoarea a citit rechizitoriul înaintat de parchet și i-a întrebat pe cei trei dacă vor să dea declarații în fața instanței. Vîntu a declarat că se prevalează de dreptul la tăcere până când vor fi audiate, în ședință publică, înregistrările depuse la dosar de procurori, rezervându-și dreptul de a face o declarație în fața instanței după acest moment. Aceeași poziție a fost împărtășită și de Țurcan și Stoian. Pe de altă parte, avocații omului de afaceri au solicitat instanței să le permită să copieze suporții optici depuși la dosar, care conțin interceptările făcute în acest caz, pentru a le putea asculta și a vedea dacă transcrierile de la dosar sunt complete. Procurorul de ședință a fost de acord cu solicitarea avocaților, însă judecătoarea a decis să respingă această cerere, adăugând că le va permite avocaților să copieze suporții optici după ce vor fi desigiliți, iar conținutul lor va fi ascultat în ședință publică. Totodată, apărătorii lui Vîntu au mai cerut instanței să îi permită acestuia să părăsească țara, în perioada 10-24 ianuarie (omul de afaceri are impusă interdicția de a părăsi țara, n.r.), pentru a merge la o clinică din Viena, la un consult medical cardiologic. Avocații au depus la dosar și o serie de acte medicale, însă instanța a decis că trebuie să fie depuse și alte documente, pentru a se putea pronunța asupra cererii.
Certificat de la ginecolog
Judecatorul a constat ca la dosar au fost depuse documente medicale provenit de la o clinica din Viena, Austria. “Data trecuta mi-ati depus o serie de documente care atesta starea de sanatate a pacientului Vantu. Va rog sa imi depuneti originalele. Am observat ca, medicul din Viena, cere ca domnul Vantu sa mearga, sa se interneze acolo este de specialitate obstetrica si ginecologie”.
Vintu a intervenit precizand:: “El este seful clinicii unde am fost internat”.
Avocatii lui Vintu au sustinut ca au documente semnate si de medici cardiologi. “Din ce vad eu inscrisurile din Viena sunt semnate de acest medic ginecolog”, a subliniat judecatorul.
Avocatii Viorel Ros si Marian Nazat argumenteaza ca un alt medic cardiolog a fost de acord cu recomandarile ginecologului din Viena. “Adica spuneti ca un medic cardiolog a fost de acord cu evaluarea facuta de un ginecolog?”a intrebat judecatorul, care le-a cerut avocatilor sa depuna actele medicale originale.
De asemenea, avocații au cerut ca instanța să încuviințeze efectuarea unei expertize medico-legale, care să arate dacă starea de sănătate a lui Vîntu îi permite acestuia să participe la termenele de judecată. Instanța a decis și în cazul acestei cereri să o discute după depunerea altor documente medicale. Judecătoarea a dispus, tot în urma unei cereri venită din partea avocaților, să ceară de la Înalta Curte de Casație și Justiție cele două încheieri de ședință prin care a dispus interceptarea, în baza Legii siguranței naționale, a convorbirilor telefonice ale lui Sorin Ovidiu Vîntu. Următorul termen de judecată în dosar a fost stabilit pentru 7 ianuarie 2011, când urmează să fie audiate interceptările telefonice făcute în acest dosar.
IJ a CSM nu mai vrea sa lase jurnalistii sa vada dosare din cauza anchetelor SOV, Catalin Voicu, Alro
Pe de alta parte, Alexandru Chiciu, avocatul lui Alexandru Stoian, trimis în judecată în dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu,a cerut CSM să sesizeze organele abilitate, pentru identificarea persoanelor care au transmis către presă draft-ul propunerii de arestare întocmite în această cauză. Avocatul Alexandru Chiciu susține că, deși linia de competență a CSM nu îi permite să indentifice persoana sau persoanele care au difuzat draft-ul cu propunerea de arestare către mass-media, chiar dacă a indicat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație ca instituția de unde au plecat aceste date, ar fi fost de așteptat ca Inspecția Judiciară să propună plenului CSM sesizarea organelor abilitate în a identifica, în urma unei anchete, pe cei care au difuzat respectivul document.
Inspecția Judiciară a CSM a finalizat ancheta legată de modul în care au ajuns în mass-media informații din dosare precum cel al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, din cel al senatorului Cătălin Voicu, precum și din dosarul Arlo. Cu privire la dosarul privind arestarea preventivă a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, cercetat alături de Octavian Țurcan și Alexandru Stoian, Inspecția Judiciară a stabilit că forma finală a referatului cu propunerea de arestare a celor trei a fost pusă la dispoziția mass-media prin intermediul Biroului de Informare și Relații cu Presa al PÎCCJ, după ce propunerea a fost înaintată instanței. De asemenea, Inspecția subliniază faptul că nici din comunicatul de presă, nici din referatul pus la dispoziția presei nu au fost șterse numele și prenumele inculpaților, în raport cu dispozițiile Legii 677/2001. In cele din urma Inspectia Judiciara a propus abrograrea reglementarilor potrivit carora jurnalistii pot studia dosarele in instant.