Home Actualitate VÎNTU, ȚURCAN si STOIAN arestati 29 zile. Liviu Luca ramane doar martor.

VÎNTU, ȚURCAN si STOIAN arestati 29 zile. Liviu Luca ramane doar martor.

DISTRIBUIŢI

Referatul de arestare, avand 33 de pagini si semnat de procurorul Marius Iacob prezinta modul de operare al celor trei inculpati care desi stiau ca sunt cercetati penal pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa au facut incercari disperate sa impiedice extradarea acestuia in Romania. (n.r. intertitlurile ne apartin)

Vantu avea interdictie de parasire a tarii inca de anul trecut

Inceperea Urmaririi penale s-a dispus in 02 decembrie 2009 ora 10.00 pentru Vintu si Turcan si in 04 decembrie 2009 pentru Stoian Alexandru, in urma sesizarii din oficiu din data de 27.11.2009 ca exista indiciile de comitere a infracțiunii de favorizare a infractorului prev.de art.264 din Codul penal, în sensul că POPA NICOLAE, care a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 15 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost ajutat pentru a fi zădărnicită executarea pedepsei, după ce s-a procedat la examinarea înscrisurilor – acte de constatare și note – referitoare la comunicațiile și imaginile înregistrate în legătură cu numiții Vîntu Sorin Ovidiu, Țurcan Octavian, Popa Nicolae.

Incepand cu 7.12.2009 si pana in 2.10.2010  ȚURCAN OCTAVIAN a avuta aplicata măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara. Incepand cu 16.12.2009 si  până la data de 11.09.2010 s-a luat față de învinuitul VÎNTU SORIN OVIDIU măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara iar Stoian Alexandru pentru perioada 11.12-2009- 6.10.2010. Aceste masuri au fost prelungite succesiv pe din 30 in 30 de zile.

Constatând că inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU alături de inculpații ȚURCAN OCTAVIAN și STOIAN ALEXANDRU, deși aflați sub puterea unor măsuri preventive care le-au limitat dreptul de liberă circulație și cunoscând învinuirile care le sunt aduse, au conceput și aplicat un circuit complicat de comunicare cu condamnatul NICOLAE POPA pentru a putea să îngreuneze executarea pedepsei  – „ toate mesajele ajung foarte greu pentru că se comunică prin viu grai între cele două capitale” – în același sens a se vedea și hărțile relaționale ale traficului posturilor telefonice interceptate.

În raport și de gradul de pericol social al infracțiunii comise de către inculpați, care fac parte din categoria infracțiunilor care împiedică înfăptuirea justiției.

Întrucât probele obținute în cursul urmăririi penale după data de 23.08.2010 evidențiază schimbarea temeiurilor care au stat la baza luării măsurii preventive, astfel că în prezent subzistă temeiurile prevăzute de art.148 lit. f) din Codul de procedură penală, întrucât infracțiunea săvârșită de către inculpatul ȚURCAN OCTAVIAN prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani și există probe că lăsarea sa în libertate prezintă pericol public.

Analiza întregului material probator evidențiază faptul că în cauză sunt întrunite condițiile pentru a se solicita arestarea preventivă a inculpaților având în vedere:

–  modalitatea concretă de săvârșire a  favorizării infractorului , prin ajutorul material dat condamnatului POPA NICOLAE  de către coinculpați, coordonați de inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU, în scopul dovedit , potrivit probelor administrate în cauză, de a zădărnici și îngreuna executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care acesta a fost condamnat  prin hotărâre judecătorească definitivă la data de 4.06.2009, (prin aceeași decizie inculpatul Vântu Sorin Ovidiu a fost achitat definitiv iar Vlas Ioana Maria a fost condamnată la pedeapsa de 10 ani închisoare) .

Aceste fapte dobândesc un grad de pericol care se accentuează întrucât, inculpații deși erau cercetați pentru favorizarea infractorului și se aflau sub obligațiile legale stabilite de organele judiciare încă din luna decembrie 2009 , au continuat să desfășoare activități de sprijin material  în favoarea condamnatului . Așadar, practic în paralel cu demersul  desfășurat de autoritățile judiciare competente în scopul  extrădării condamnatului POPA NICOLAE , inculpații desfășurau acțiuni de îngreunare a punerii în executare a unei hotărâri judecătorești definitive și executorii.

– continuarea sprijinirii condamnatului POPA NICOLAE , care a părăsit țara exact în perioada în care era cercetat   în cauza FNI ( acest fapt fiind de notoritate) prin îngreunarea procedurilor de punere în executare a hotărârii judecătorești . Faptul că activitățile de sprijinire a condamnatului POPA NICOLAE au fost continuate de inculpați , deși erau cercetați tocmai pentru această infracțiune , denotă o sfidare a legii și accentuează periculozitatea .

Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat că, la începutul lunii octombrie 2009, la solicitarea condamnatului POPA NICOLAE, care se afla în Indonezia , inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU a dispus transferul sumei de 50.000 de euro într-un  cont bancar din Indonezia, la care condamnatul avea acces, pentru ca acesta, cu ajutorul banilor să întreprindă demersurile necesare zădărnicirii executării pedepsei ce i-a fost aplicată. Suma de bani îi era necesară condamnatului POPA NICOLAE în primul rând pentru a putea să-și ,,asigure posibilitățile,, de a nu fi descoperit de autoritățile polițienești internaționale (INTERPOL) îndrituite să pună în aplicare mandatul european de arestare emis pe numele său, dar și pentru întreținerea sa.

Această  operațiune a fost intermediată de către inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU împreună cu inculpatul ȚURCAN OCTAVIAN și a fost finalizată la începutul lunii noiembrie 2009.

La 11 noiembrie 2009,  în același scop al ajutării condamnatului POPA NICOLAE și al împiedicării executării pedepsei de către acesta , din dispoziția inculpatului VÎNTU SORIN OVIDIU – fratelui condamnatului, numitului Popa Virgil – i-a fost predată suma de 20.000 euro, ce urma să-i parvină  lui POPA NICOLAE prin intermediul părinților săi, ce urmau să plece în vizită la acesta în Indonezia.

Disperat, Vantu incerca prin Realitatea TV sa creeze haos in Romania

În acest sens din procesul verbal de percheziție corporală întocmit la data de 03.12.2009 de către ofițerul de poliție judiciară a rezultat că asupra învinuitului Popa Virgil a fost descoperită suma de 20.000 euro, precum și biletele de avion emise pe numele rudelor condamnatului POPA NICOLAE pe ruta București – Istambul – Singapore – Istambul – București pentru perioada 06.12.2009-07.01.2010;

Din cuprinsul actului de constatare nr.2.003.520 rezultă că la data de 03.11.2009, la ora 14:13:49, Sorin Ovidiu Vântu îl contactează, prin intermediul terminalului de telefonie mobilă având codul IMEI nr.354170024444980 (număr de apel 35799203363), pe POPA NICOLAE, la numărul de apel 6281916153997 (Indonezia). Din discuție rezultă că suma convenită a fost trimisă, fără a fi însă recepționată în contului lui POPA NICOLAE. Sorin Ovidiu Vântu afirmă că îl va chema pe fratele lui POPA NICOLAE, pentru a-i da „și pentru părinții tăi.”

În ziua de 03.11.2009, la ora 12:17:26, Sorin Ovidiu Vântu primește, prin intermediul  telefoniei mobile un mesaj scris (SMS). „Îmi pare rău că fac asta. O să te sun la fiecare 15 min ptr că trebuie să vorbim. Te rog să lași nervii deoparte și să mă asculți. Doar atât!”.

La ora 12:30:45, Sorin Ovidiu Vîntu este contactat prin intermediul  telefoniei mobile.

Sorin Ovidiu Vântu : – Ți-am spus că te sun eu, tati, sunt în niște discuții. Cum termin, cum te sun. M-ai auzit?

Popa Nicolae : – Da, te-am auzit. Sună-mă!

Sorin Ovidiu Vântu : – Te salut!

Popa ii spune ‘TE IUBESC ‘ lui Vantu

La ora 14:13:49, Sorin Ovidiu Vântu îl contactează, prin intermediul telefoniei mobile având pe POPA NICOLAE

Popa Nicolae: – Hallo!

Sorin Ovidiu Vântu  : – Da, VIOREL.

Popa Nicolae: – Aaa! Da, salut! Ce faci?

Sorin Ovidiu Vântu  : – Spune, VIOREL!

Popa Nicolae : – …

Sorin Ovidiu Vântu  : – Alo!

Popa Nicolae : – Alo, da! Stai un pic. Dormeam. Lasă-mă să-mi revin un  pic. Ok! Sorin Ovidiu Vântu, întrebare: când mi-ai trimis  banii pe care zici că mi i-ai trimis?

Sorin Ovidiu Vântu  : – Nu pe care zic. Pe care ți i-am trimis, bă, băiatule. Deci azi, mâine, conform calendarului, trebuie să-i ai în cont.

Popa Nicolae : – N-au ajuns și…

Sorin Ovidiu Vântu :- Asta este. Sunt trimiși, am verificat, cel târziu mâine, dacă nu cumva chiar și astăzi trebuie să-i ai în cont.

Popa Nicolae : – De ce te simt că ești supărat pe mine?!

Sorin Ovidiu Vântu  : – Nu sunt supărat, băi. Sunt f… în toate părțile, am un milion de treburi, sunt bombardat cu cerințe de bani din 7.000 de direcții. E o criză uriașă aici, nu sunt supărat, sunt întins în toate direcțiile, asta este tot, am și alte treburi, nu sunt numai la dispoziția ta. Nu pot să stau…eu sunt cu 7.000 de oameni pe cap și tu îmi dai 5.000 de telefoane pe oră. Băi, VIO, ce-i cu tine, te-ai tâmpit? Ce-i cu tine?

Popa Nicolae: – Nu m-am tâmpit, dar înțelege că mi-e greu și mie.

Sorin Ovidiu Vântu  : – Bă, sunt de acord că ți-e greu, dar până una-alta eu te întrețin, punct. Deci nu-mi crea o presiune mai mare decât cele pe care le am.

Popa Nicolae: – Să știi că dacă strigi la mine, nu rezolvă absolut nimic.

Sorin Ovidiu Vântu  : – Sunt nervos!

Popa Nicolae : – Și eu pot să fiu nervos. Tu nu știi cât de nervos pot să fiu și eu câteodată.

Sorin Ovidiu Vântu  – Ei! Distinse Popa Nicolae , știi ceva? Enervează-te! Banii ți i-am trimis, azi-mâine trebuie să sosească. Punct.

Popa Nicolae: – Auzi?

Sorin Ovidiu Vântu  : – Te rog!

Popa Nicolae: – Când mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai făcut să râd.

Sorin Ovidiu Vântu  : – Poftim?

Popa Nicolae: – Eu te iubesc, mă. Când mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai făcut să râd. Sorin Ovidiu Vântu, te iubesc, tu nu știi cât de mult te iubesc eu pe tine. Ești așa de tâmpit și de… Ce dracului! Hai, mă…

Sorin Ovidiu Vântu : – Deci am grijă. Și ceea ce spun că fac, aia și fac.

Popa Nicolae : – Alo!

Sorin Ovidiu Vântu : – Nu mai pune chestiuni suplimentare. Băi, tu habar n-ai ce este aici. Și în ce situație reală sunt.

Popa Nicolae : – Vrei să-ți răspund cu asemenea?  Tu habar n-ai ce este aici și habar n-ai…

Sorin Ovidiu Vântu : – Știi ceva? Îți dau cuvântul meu că aș prefera să stai să-ți f… tu capul aici, să mă întreții pe mine acolo.

Popa Nicolae : – Dumnezeule, dar știi că aș vrea să se poată întâmpla chestia asta? Aș vrea!

Sorin Ovidiu Vântu : – Bine. VIOREL, hai că suntem prea nervoși.

Popa Nicolae : – Alo! Alo!

Sorin Ovidiu Vântu : – VIOREL, m-auzi?

Popa Nicolae: – Da, te aud.

Sorin Ovidiu Vântu : – Am un milion… Am și alte treburi, ți i-am trimis, bagă la cap să-ți vină. O să chem și pe frate-tu să-i dau și pentru părinții tăi. Gata! Nu mă mai f… la cap. Pa!

Popa Nicolae  : – Bine, mă, nu te mai f… la cap. Te pup!

Sorin Ovidiu Vântu : – Pa!

Popa Nicolae : – Te iubesc! Alo?

Sorin Ovidiu Vântu : – Da, măi.

Popa Nicolae : – Pa!

Sorin Ovidiu Vântu : – Poftim? Alo?

Popa Nicolae : – Păi mi-ai închis sau nu mi-ai închis?

Sorin Ovidiu Vântu : – Păi nu ți-am închis. Spune!

Popa Nicolae  : – Păi ce să spun? Mi-ai zis să închidem? Hai, aștept să închizi. Închide tu!

Sorin Ovidiu Vântu : – Bine, VIOREL, te sărut, pa!

Popa Nicolae: – Pa!

Este importantă în economia cauzei data de 9.10.2009 care întrucât reprezintă momentul principal al acțiunii infracționale de zădărnicire a executării pedepsei de către condamnatul POPA NICOLAE . La acea dată, condamnatul POPA NICOLAE, aflat în Indonezia a purtat o convorbire telefonică cu inculpatul VÂNTU SORIN OVIDIU. Cu acel prilej, practic, au purtat negocieri referitoare la o sumă de bani, avansată de POPA NICOLAE .

În legătură cu suma respectivă inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU i-a cerut  lui POPA NICOLAE precizări pentru a ști ce reprezintă și dacă este o sumă lunară sau de altă natură, iar răspunsul acestuia a fost explicit, în sensul că e vorba de o sumă anuală de 200.000 euro, care îi este  necesară pentru a  rămâne  în această țară și a putea plăti diverse servicii  de care avea nevoie în Indonezia, ca să  nu fie descoperit de autoritățile polițienești internaționale. A precizat cu acel prilej că de maximă urgență îi este suma de 43.000 euro. În contextul acelei discuții, inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU îi confirmă că-i va trimite banii și că această situație se rezolvă, probă clarificatoare asupra contextului prezentat fiind discuția dintre cei doi.

SOV ii spune lui Popa ca fata lui « e pe iarba » !

În data de 09.10.2009, la ora 12:12:27, SORIN OVIDIU VANTU îl contactează, prin intermediul  telefonie mobila pe POPA NICOLAE.

Popa Nicolae  :- Alo?

Sorin Ovidiu Vântu:- Salut.

Popa Nicolae- Salut.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Scuză-mă tati… Sunt locuri, ți-am spus, de unde nu  pot vorbi din diverse considerente.

Popa Nicolae:- Da mi se pare normal, nu trebuie să te scuzi.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Da, golănaș mic. Spune, bătrâne.

Popa Nicolae: – Da… Păi, Sorin, în primul rând am aflat cum îl cheamă pe ăla,care acuma se duce pe la ai mei, a fost deja de două ori…

Sorin Ovidiu Vântu  :- Da… Cum îl cheamă?

Popa Nicolae:- COSTEA.

Sorin Ovidiu Vântu :- Da…

Popa Nicolae :- Am și un număr de mobil pe care l-a lăsat el la ai mei, ca să i-l  dea lu’ frati-miu, să-l sune frati-miu, dar frati-miu nu vrea să-l sune. Mi se pare normal.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Am înțeles. OK, să-mi dai un SMS cu numele și cu                                 telefonul lui.

Popa Nicolae:- OK, OK. Măcar am aflat de el. Ți-am zis, a fost deja de două

ori… Nu știu, e de capul lui… habar nu am.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Da… Deci să-mi dai un SMS cu telefonul… și locul de unde este.

Popa Nicolae:- Asta nu știu exact. Ți-am zis, e subcomisar la Poliția Capitalei. Să-l f.. în gură.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Păi da, dacă e la Capitală… Ești sigur că e de la Capitală?

Popa Nicolae:- Ba da… Deci asta știu… Numai atâta știu. Numai numele și

numărul ăsta de telefon.

Sorin Ovidiu Vântu  :- OK. Mi-l dai pe…

Popa Nicolae:- Îți dau SMS.

Sorin Ovidiu Vântu  :- … pe SMS, da.

Popa Nicolae:- Zi-mi și mie de fii-mea. Știi ceva, cum este?

Sorin Ovidiu Vântu  :- Bătrânelule, ți-am mai spus. E doar pe iarbă, nu e pe altceva…

Popa Nicolae:- Îhî…

Sorin Ovidiu Vântu  :- Anturajul este prost, GIGELU cu care este combinată  nu are prea mare afecțiune pentru ea, e o prietenă de-a  lui printre multe altele. GIGELU are 31 de ani… ăăă… soluția pe care o recomand văzând despre ce… și o tapează de bani. Soluția pe care… Ăla nu lucrează nicăieri. Soluția pe care o am vizajez eu, prietene, este să nu-i mai dai nici 5 bani. De ce-ți sugerez soluția asta? Exact aceeași problemă am avut-o eu cu IOANA și exact asta este soluția pe care am mers. Nu i-am mai dat 5 bani. Și după o perioadă de ură, revoltă și furie, și-a revenit și totul este OK. Și era tot la vârsta asta.

Popa Nicolae:- Am înțeles.

Sorin Ovidiu Vântu  :- De aceea, taie-i orice sursă de finanțare. Sugerez să-i ducă maică-sa mâncare, strict de mâncare, și să-i lase bani foarte, foarte puțini, cât să aibă pentru țigări. Deci nu-i mai da bani. Marea problemă a fiică-tii, s-a obișnuit cu bani mulți, toacă bani mulți, a ajuns să-și plătească propria ei curte, și de aici tot derapajul. Nedându-i bani, o obligi să se angajeze, cum s-a angajat fiică-mea la LONDRA. Că nu i-am mai dat eu bani, și s-a angajat. Și-a găsit un serviciu și a început să muncească. Când a început să muncească și să câștige banii ei, brusc a devenit foarte cumpătată cu acești bani.

Popa Nicolae:- Na… bine… Ea muncește. Înțeleg acuma că s-a înscris la altă facultate, să înceapă altă facultate. Ar fi pe un drum.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Ă… să muncească să-și plătească. Nu-i mai da bani.  Toată povestea ei vine de la bani.

Popa Nicolae:- Extra bani nici n-am de unde, și oricum hotărâsem să nu-i mai dau…

Sorin Ovidiu Vântu  :- E, las-o în p.. mea, că i-ai dat zeci de mii, sute de mii… Lasă-mă dracului în pace. am aflat mai multe. Deci, nu-i  mai da bani. Las-o să trăiască dintr-o leafă, și-ți garantez că în 6 luni de zile povestea asta va fi un vis urât. Mai departe.

Popa Nicolae:- Păi, na, mă… cu ăsta… acum ajungem la partea cu banii.      Generalul…, ai mei…

Sorin Ovidiu Vântu  :- Da. Deci ai tăi, când vrei să vină?

Popa Nicolae:- Aș fi vrut să ajungă la mine înainte de 12 decembrie, când e ziua lu’ taică-miu și face 80 de ani.

Sorin Ovidiu Vântu  :- S-a făcut. Mă ocup. Mai departe.

Popa Nicolae:- Cu generalul… dă semne, e… ți-am zis, el nu…

Sorin Ovidiu Vântu  :- Da măi, trebuia să-mi dai… Băi bătrâne, trebuia să-mi dai niște scoruri. Zi…

Popa Nicolae:- Ți-am zis, la el, ce trebuie acuma… trebuie 43 000.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Am înțeles. Ți-ai fixat care e suma lunară, după aia, de care ai nevoie?

Popa Nicolae:- O… suma anuală, Sorin… m-am gândit că un 200 000 ar  acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar… anual.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Te referi la suma anuală, da?

Popa Nicolae:- Da, da, da.

Sorin Ovidiu Vântu  :- S-a făcut. Deal.

Popa Nicolae:- Preferabil de primit întodeauna cam în perioada asta, ca să fie și înainte de sărbători, să nu stau de sărbători să aștept.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Bine, s-a făcut.

Popa Nicolae:- Cam astea.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Bine, golănaș mic. Hai, te sărută Sorin, golane, și încep să iau măsuri pentru toate alea.

Popa Nicolae:- OK, s-a făcut. Mersi mult.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Bine, banditule. Te pup. Pa.

Popa Nicolae:- Bine, și eu te pup.

Sorin Ovidiu Vântu  :- Pa, pa.

Există mai multe momente de neliniște din partea condamnatului POPA NICOLAE, după discuția descrisă în care își manifestă îngrijorarea că nu primise banii. În acest context pe parcursul lunii octombrie și până în data de 9.11.2009, când condamnatul POPA NICOLAE confirmă printr-un mesaj primirea banilor , între cei doi au loc schimburi de replici , unele extrem de dure , dar edificatoare sub aspectul stabilirii  ,, naturii relației ,, dintre cei doi .

În continuare reiese că circuitul banilor a fost stabilit în urmă cu „vreo doi ani”. POPA NICOLAE solicită bani pentru ca părinții săi să efectueze o excursie în Indonezia, cu escală la Amsterdam, de unde ar urma să fie procurate fără rezervare biletele de avion pentru destinația finală. În acest sens, cei doi stabilesc ca POPA VIRGIL, fratele celui în cauză, să ia legătura cu SORIN OVIDIU VANTU

Popa Nicolae:- Da?

Sorin Ovidiu Vântu:- Salut, bătrâne! Mă auzi?

Popa Nicolae:- Eu te aud.

Sorin Ovidiu Vântu:- Acuma te aud și eu. Bătrânelule, plata s-a efectuat, urmează să-ți vină. Deci era efectuată plata. Mă auzi?

Popa Nicolae:- Da, te aud, numai că… Na, ca naiba…

Sorin Ovidiu Vântu:- Măi, asta e. Ăsta e circuitul. Cam 10 zile, după cum bine știi, fac pe circuit. Întotdeauna așa a fost.

Popa Nicolae:- Au venit și de pe o zi pe alta, câteodată. Mă rog, asta e… Asta vroiam, să  fii sigur că a făcut-o.

Sorin Ovidiu Vântu:- Da, mami. Stai puțin, nu știu când îți ajung ție, efectiv de la ultimul virament. Dar eu ca să ți-i trimit, tati, fac mai multe transferuri, nu fac… Înțelegi tu? Și de aceea zic, circuitul face 10 zile. Dar ți-am mai spus și acum vreo doi ani că ăsta e circuitul. Deci s-au trimis, golane, nu-ți fă probleme. Știi că nu mă joc cu poveștile astea. Știu în ce situație ești, nu mă joc cu d-astea. Au fost trimiși, tati, urmează să-ți vină.

Popa Nicolae:- Of, of, of…

Sorin Ovidiu Vântu:- Alo?

Popa Nicolae:- Da, te aud, te aud.

Sorin Ovidiu Vântu:- Pentru rest. Pentru rest, pentru părinții tăi. Să-l sune pe LUCIAN BORONEA cineva din partea… Frati-tu să-l sune pe LUCIAN BORONEA, pentru bilete și aranjamente de marș.

Popa Nicolae:- Stai nițel, ce bilete? Bilete… el nu poate să aranjeze                          decât din BUCUREȘTI pentru AMSTERDAM, atât. Restul, după cum am vorbit, trebuie cumpărate de acolo, pe loc. Nu are ce să aranjeze LUCIAN. N-am vorbit așa?

Sorin Ovidiu Vântu:- Am uitat, tati. OK.

Popa Nicolae:- Nu, da stai un pic. Nu, hai ca să nu avem neînțelegeri. Adică, să nu înțelegi tu greșit.

Sorin Ovidiu Vântu:- Am înțeles măi, mi-ai spus. Am uitat… Ho!

Popa Nicolae:- OK.

Sorin Ovidiu Vântu:- Gata, ho… Să mă caute VIRGIL. Dar problema este, ești sigur că VIRGIL nu va cheltui banii?

Popa Nicolae:- Sunt sigur. Am vorbit cu el…

Sorin Ovidiu Vântu:- N-am nici o încredere în omul ăla, asta e toată treaba.

Popa Nicolae:- Nici eu nu am. Nici eu nu am, și de aia am vorbit cu el, nu numai o dată, și i-am spus așa: “Băi, gândește-te, să nu te pună dracu’ să pui banii, să zici că-i pui pentru o zi, sau pentru o oră, că nu știu ce scoți, pentru că este ultima ocazie când eu pot să-i văd pe babaci. Să nu te pună dracu’”. Zice: “Nu. Îți jur pe sufletul copilului meu, și pe mine, îți jur pe mine că nu fac nimic…”.

Sorin Ovidiu Vântu:- Bine, să mă caute… Alo?

Popa Nicolae:- Da?

Sorin Ovidiu Vântu:- Să mă caute luni… să mă caute frati-tu.

Popa Nicolae:- OK.

Sorin Ovidiu Vântu:- Bine… Bine. Te pup bătrâne.

Popa Nicolae:- Și eu te pup. Aștept. OK.     Din cuprinsul actului de constatare nr.2.003.519 rezultă că la data de 30.10.2009, la ora 12:29:24, SORIN OVIDIU VANTU, prin intermediul terminalului de telefonie mobilă îl contactează pe POPA NICOLAE – (Indonezia). SORIN OVIDIU VANTU afirmă că „acesta e circuitul, cam 10 zile, după cum bine știi”, iar POPA NICOLAE îl contrazice susținând că „au venit și de pe o zi pe alta”. În continuare reiese că respectivul circuit a fost stabilit în urmă cu „vreo doi ani”. ,,… Ovidiu Vântu  : – Bă, sunt de acord că ți-e greu, dar până una-alta eu te întrețin, punct. Deci nu-mi crea o presiune mai mare decât cele pe care le am,,

Popa acuza presiuni inainte de arestare din partea unui oficial indonezian

La data de 20.10.2009, la ora 17:18:24, SORIN OVIDIU VANTU primește, prin intermediul terminalului de telefonie mobilă de la POPA NICOLAE un mesaj SMS, din conținutul căruia rezultă că lucrurile sunt „destul de presante (…) am fost întrebat ce se întâmplă (…) am motivat întârzierea invocând probleme de familie”, după cum rezultă din nota de redare anexată al cărei cuprins este : „Bună! Daca poți, sună-mă, te rog. Oricum, lucrurile sunt destul de presante. Azi e 20 oct. și am fost întrebat ce se întâmplă. Am motivat întârzierea invocând probleme de familie. Sper să țină.”

În  împrejurările date ,  insistența cu care îl sună și îi transmite mesaje îl determină pe inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU să verifice care este situația tranferului banilor . Astfel , din discuțiile pe care le are cu inculpatul  ȚURCAN OCTAVIAN , pe care l-a împuternicit să se ocupe de transferul sumei rezultă acest lucru a fost realizat .În  împrejurările date ,  insistența cu care îl sună și îi transmite mesaje îl determină pe inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU să verifice care este situația transferului banilor.

Astfel, din discuțiile pe care le are cu inculpatul ȚURCAN OCTAVIAN, pe care l-a împuternicit să se ocupe de transferul sumei rezultă că acest lucru a fost realizat.

Hotului de hot i-e frica !

La data de 04.11.2009, la ora 19:46:58, Sorin Ovidiu Vântu este contactat, prin intermediul telefoniei mobile de către Octavian Țurcan,).Sorin Ovidiu Vântu solicită acestuia unele explicații cu privire la transferul sumei în cauză, cei doi convenind ca Octavian Țurcan să îl contacteze pe POPA NICOLAE și să rezolve problema.

Octavian Țurcan- Da, SORIN.

Sorin Ovidiu Vântu: – Ăia 700.000 pe care ți-am spus să-i plătești, i-ai plătit?

Octavian Țurcan:   – Am plătit 400 și 300 trebuie să plece azi sau mâine. Așa dau, din două surse diferite prin două bănci.

Sorin Ovidiu Vântu: – Dar de ce nu i-ai dat odată, că erau bani de salarii, trebuiau plătiți în aceeași zi,  trimiși în aceeași zi.

Octavian Țurcan:   – Pentru că s-au dus din două bănci diferite. Noi avem…

Sorin Ovidiu Vântu: – Păi stai, din două bănci diferite la o săptămână diferență, dragul meu? Asta-i o glumă probabil, nu? O folosim către alții, n-o folosim între noi? Când pleacă?

Octavian Țurcan:   – Mâine pleacă.

Sorin Ovidiu Vântu: – Te salut!

În ziua de 04.11.2009, la ora 19:46:58, Sorin Ovidiu Vântu este contactat, prin terminalului de telefonie mobilă, de către Octavian Țurcan.

Octavian Țurcan:  – Anul trecut în noiembrie-decembrie, s-a finanțat cu 2.700.000, în 2009 s-a finanțat cu 12.875.000, per total fac 15.575.000.

Sorin Ovidiu Vântu : – Bine, tati. Deci… Ce voiam să te mai întreb. Mă, tu mâine vii… Of, cum dracu facem… că-i în telefonul ăsta și nu știu să-l scot din telefon numărul băiatului.

Octavian Turcan: – Eu mâine la ora 10 sunt în Otopeni și vin direct la tine.

Sorin Ovidiu Vântu: – Păi mâine mă duc la CHIȘINĂU și vreau să plec la 8 dimineață de aici. Dar fac o altă chestie. Îți dau… Băi, Octav , ceva nu mi se învârte rotund și te-aș ruga să fii onest cu mine. Banii la REALITATEA nu i-ai trimis la timp, la ăsta n-au ajuns banii că e contul greșit cu toate că în contul ăla am virat… S-a întâmplat ceva, ai vreo problemă?

Octavian Țurcan:   – Nu. Cu mâna pe inimă îți spun că nu s-a întâmplat, banii stau în cont…

Sorin Ovidiu Vântu: – Deci nu sunt probleme.

Octavian Țurcan:- Nu sunt probleme.

Sorin Ovidiu Vântu: – Pe care eu să nu le cunosc.

Octavian Țurcan: – Deci nu sunt probleme pe care tu să nu le cunoști. Ai cuvântul meu.

Sorin Ovidiu Vântu: – Atunci facem… La ce oră zbori tu?

Octavian Turcan: – Eu decolez la ora 8:15, ora Bucureștiului.

Sorin Ovidiu Vântu: – Eu am să scot acuma telefonul omului din memorie,  întâmplat. Și roagă-l pentru clarificări. Da?

Octavian Țurcan:  – Da.

Sorin Ovidiu Vântu  : – Deci îi scrii un mesaj.

Octavian Țurcan:  – Exact.

Sorin Ovidiu Vântu  : – Și eu scot acuma numărul de telefon al omului. E 00628, ăsta este prefixul și de acuma îl caut mai departe. Te pup, pa, hai că te sun imediat înapoi. Cu toate că nu știu să scot telefonul, f… Bine, văd eu. Pa, pa!

Sorin Ovidiu Vântu  : – Eu pot să-l rog pe GHENADIE să vină la tine și GHENADIE îmi dă și telefonul, poate la dânsul acuma e seara târziu. Că el are cu 6 ore …

Octavian Țurcan:  – Bravo! Trimite-l pe GHENADIE la mine, îi dau telefonul ăsta și scoate el și face toate treburile. Că ăla a devenit extrem de nervos acolo, că crede că-l trag pe p… Și n-am chef acuma de o altă problemă. Hai! Bine, să vină GHENADIE încoace, tati, te pup! Pa!

în ziua de 04.11.2009, la ora 19:46:58, Sorin Ovidiu Vântu este contactat, prin intermediul terminalului de telefonie mobilă având codul IMEI nr.354170024444980 (număr de apel 35799203363), de către  Octavian Țurcan, de la numărul de apel 35799203255 (Malta). Băi, Octav , ceva nu mi se învârte rotund și te-aș ruga să fii onest cu mine……… Banii………nu i-ai trimis la timp, la ăsta n-au ajuns banii că e contul greșit cu toate că în contul ăla am virat… S-a întâmplat ceva, ai vreo problemă?

Octavian Țurcan:   – Nu. Cu mâna pe inimă îți spun că nu s-a întâmplat, banii stau în cont…

Sorin Ovidiu Vântu: – Deci nu sunt probleme.

Octavian Țurcan:- Nu sunt probleme.

Sorin Ovidiu Vântu: – Pe care eu să nu le cunosc.

Octavian Țurcan:   – Deci nu sunt probleme pe care tu să nu le cunoști. Ai cuvântul meu……….

Sorin Ovidiu Vântu :Că ăla a devenit extrem de nervos acolo, că crede că-l trag pe p… Și n-am chef acuma de o altă problemă. Hai! Bine,………..

De altfel, această modalitate de transfer a banilor care ajungeau la Popa Nicolae, rezultă că era folosită , conform susținerii inculpatului Vîntu de aproximativ 2 ani, ceea ce reprezintă un indiciu suficient de rezonabil pentru a concluziona că nu este prima dată când Popa Nicolae  a primit sume de bani de la inculpat, pentru a putea să-și asigure posibilitatea de a nu executa pedeapsa cu închisoarea.

Razbunarea urmasilor !

Această împrejurare este confirmată și prin ,,…..declarația fiicei condamnatului Popa Nicolae , care audiată în calitate de martor , a precizat că…. a fost de mai multe ori în vizită la tatăl său , începând din anul 2007…că  a stat și câte o lună ….că acesta  locuia în Bali , și că îi trimitea sume de bani …că nu avea loc de muncă acolo…,,

Trebuie precizat că modalitatea de transfer a banilor care  a fost aleasă pentru a evita identificarea tranzacției/tranzacților și persoanele implicate. De aceea, s-a convenit ca transferul să se realizeze din contul bancar al unei societăți comerciale înregistrate în Cipru, controlate de inculpatul Vântu Sorin Ovidiu, în contul bancar al unei societăți comerciale înregistrate în Indonezia. Alegerea acestei modalități de operare nu a fost întâmplătoare ,ci a fost determinată de cunoașterea de către inculpați a regimului sub care funcționează societățile bancare , comerciale din cele două țări și în acest context a dificultăților pe care le-ar întâmpina organele judiciare în obținerea de informații oficiale .

Potrivit  probelor administrate și comunicate obținute la data de 23.08.2010 ….circuitul bancar s-a stabilit cu certitudine că transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispozițiilor inculpatului SORIN OVIDIU VÎNTU, prin contribuția inculpatul OCTAVIAN ȚURCAN, prin transfer bancar, din contul unei societatii din Cipru în contul unei societăți înregistrate în la care condamnatul POPA NICOLAE are acces.S-a confirmat faptul că atât Comac Ltd, cât și Elbahold (societatea care a virat către Comac Ltd sumele din care s-a realizat transferul către Nicolae Popa), sunt controlate de către inculpatul Vântu Sorin Ovidiu.

Această împrejurare a rezultat din coroborarea conținutului convorbirilor și mesajelor text interceptate în baza autorizațiilor emise de Înalta Curte de Casație și Justiție cu informațiile obținute prin intermediul comisiei rogatorii de la autoritățile judiciare din Cipru . Astfel , rezultă fără dubiu că transferul sumei de 50.000 euro către Popa Nicolae s-a realizat din dispoziția inculpatului Vântu Sorin Ovidiu, în scopul de a zădărnici executarea pedepsei la care fusese condamnat Popa Nicolae.

Chiar dacă inculpatul nu era împuternicit pentru contul bancar din care s-a realizat transferul, modul în care s-au desfășurat evenimentele și suprapunerea perfectă a perioadelor, dar și modalitatea de efectuare a transferului, denumirile societăților comerciale, denumirile băncilor și a conturilor implicate, demonstrează, dincolo de orice dubiu, că ajutorul dat persoanei condamnate a fost coordonat de către Vântu Sorin Ovidiu.

Transferul bancar către Indonezia a avut loc la  data de 02.11.2009.

Potrivit documentelor financiar bancare referitoare la transferurile bancare realizate de către  societatea comercială cu sediul in Nicosia a rezultat că la data de 02.11.2009 a fost realizată o dispoziție de plată pentru 50.190 euro, reprezentând suma brută ce a fost transmisă în Indonezia condamnatului POPA NICOLAE. Anterior acestui transfer, la data de 02.10.2009,  într-un cont a fost virată suma de 3.000.000 de euro, în condițiile în care la acea dată soldul contului era de numai 1.230 euro. Suma de 3.000.000 euro a provenit dintr-un transfer bancar realizat de societatea comercială, cu sediul în Nicosia Persoana împuternicită să opereze asupra contului societății comerciale este martorul LUCA LIVIU , un apropiat al inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu.

Fratele lui Popa a plecat din Romania desi era dat in consemn la frontiera

La acest moment trebuie precizat că Popa Virgil a fost audiat  la data de 3.12.2009 de către procurori și s-a dispus măsura ,, consemnului la frontieră ,, însă la data de 4.12.2009 acesta a reușit să părăsească teritoriul României și să ajungă în Indonezia unde devine ,,persoana de legătură între Popa Nicolae și  inculpatul Vântu Sorin Ovidiu,,.

Dupa aceasta data inculpații VÎNTU SORIN OVIDIU, ȚURCAN OCTAVIAN și STOIAN ALEXANDRU  au derulat o serie de demersuri și acțiuni. Acestea au fost concretizate în sprijin material și moral acordat condamnatului atât personal, cât și prin intermediul fratelui său Popa Virgil, care s-a deplasat în  acest scop la Jakarta – Republica Indonezia. Evoluția demersurilor din Indonezia după reținerea condamnatului Popa Nicolae și variantele de  îngreunare a extrădării în România au devenit parte a unor activități comise de către inculpații Vântu Ovidiu Sorin, Stoian Alexandru și Țurcan Octavian în diferite forme de participație penală, dar avându-l ca decident pe inculpatul Vântu Ovidiu Sorin.

Astfel, odată cu cercetările efectuate în această cauză penală , precum și de la data dispunerii măsurii preventive a obligării de a nu părăsi țara, pe tot parcursul perioadei de timp de după decembrie 2009, inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu este concentrat  în acțiunile sale pe două paliere.

Un prim palier al interesului l-a reprezentat evoluția cercetărilor efectuate în acest dosar de către procurori și stadiul audierilor la parchet a inculpaților STOIAN și ȚURCAN și, al doilea palier era cel referitor la stadiul demersurilor din Indonezia efectuate în favoarea condamnatului Popa Nicolae cu scopul îngreunării executării pedepsei .

Astfel, in ziua de 03.12.2009, la ora 18:13:56,  SORIN OVIDIU VÂNTU  de la postul telefonic 0722222286, l-a contactat pe VIRGIL POPA aflat la postul telefonic 0733315065.

VÂNTU: Alo! Salut!
POPA: Sunt acolo. Aștept să vină avocatul.
VÂNTU: Aoleu! Te-ai dus până la urmă?
POPA: Păi, eram însoțit!
VÂNTU: Da. Am înțeles!
POPA: Asta e. ….
VÂNTU: Da… Tare ciudat!
POPA: Aha!
VÂNTU: Nu înțeleg ce au cu tine, că ești frate-său, la o adică.
POPA: Da, bine, nu… N-are chiar legătură cu el.
VÂNTU: Nu e în legătură cu frate-tău?
POPA: Aproximativ da, dar e cumva tangențial.
VÂNTU: A! Ai altă problemă? Te acuză de altă problemă?
POPA: Aha!
VÂNTU: A! Credeam că de frate-tău. Acolo… Păi da’ e fratele tău. Cum să….Ei! Of!…….
VÂNTU: Dar nu! Stai că nu-mi fac griji! Doar că mi-ești prieten și mă îngrijorează ce ți se întâmplă. …..
POPA: Sărut mâna!
VÂNTU: Dă-mi și mie un telefon când ieși!
POPA: Categoric! Dacă…
VÂNTU: Dacă te mai lasă ăștia să pleci! (râde.)
POPA (râde și el): Da. Dacă mai e loc.
VÂNTU: Tare rău îmi pare!
POPA: Aha! Asta e!
VÂNTU: Bine golane!
POPA: Te-am pupat!

În legătură cu aceași împrejurare , același inculpat Vîntu Sorin Ovidiu discută și cu o altă persoană apropiată căreia îi spune că  inculpatul  Stoian Alexandru  se află la parchet și că l-a sfătuit să nu spună nimic (convorbirea din data de 4.12.2009…)

Preocuparea accentuată a inculpatului VÂNTU SORIN OVIDIU în raport cu stadiul cercetărilor efectuate de procurori este evidentă , sub acest aspect fiind relevante discuțiile pe care le poartă și cu alte persoane cărora le prezintă sfatul pe care l-a dat lui Popa Virgil de a nu declara nimic.

Față de măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara, inculpatul Vântu Sorin Ovidiu se manifestă într-o manieră ce denotă o sfidare, cel puțin la nivel afirmativ, relevantă fiind sub acest aspect poziția exprimată în convorbirea telefonică din data de 9.12.2009 (deci după dispunerea măsurii) când spune ,,… dacă vreau să plec din țară plec…,,

Atitudinea inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu este în raport cu obligațiile sale procedurale de o aroganță și o sfidare evidentă in raport cu normele judiciare, ceea ce explică demersurile efectuate de acesta, alături de ceilalți inculpați în favoarea condamnatului  pentru îngreunarea executării pedepsei, în luna decembrie și  în lunile următoare, deși era cercetat pentru aceste fapte și cu toate că se afla sub puterea unei măsuri preventive.

Prin intermediul convorbirilor telefonice, care devin ,,cifrate,, după luarea măsurilor procesuale în cauză, a mesajelor de tip SMS, dar și prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru (escorta lui Vântu Ovidiu Sorin) care este informat de regulă de către Popa Virgil ( fratele lui Popa Nicolae, aflat și el în Indonezia) inculpatul Vântu Ovidiu Sorin este ,,ținut la curent cu situația juridică a condamnatului Popa Nicolae,, .

În același timp, stadiul demersurilor din Indonezia în favoarea condamnatului Popa Nicolae, ca parte a interesului inculpatuluiVîntu,reprezintă activități infracționale desfășurate continuu.

Interesul și implicarea inculpatului Vântu Sorin Ovidiu în activitățile ilicite de îngreunare a executării pedepsei de către Popa Nicolae sunt dovedite prin probele din care rezultă că la interval de câteva zile cunoaște stadiul demersurilor din Indonezia prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru care este contactat de către Popa Virgil . Aceste activități sunt concentrate în direcția ,,unor soluții,, prin care Popa Nicolae să fie eliberat din penitenciar de către autoritățile indoneziene , și acestea să nu pună în executare extrădarea acestuia în România.

Atingerea acestui scop este prezentată ca posibilă, deoarece procedura prevăzută de legislația indoneziană care parcurge mai multe etape (4) și se derulează într-un interval de timp destul de îndelungat. Astfel fiind, s-a conturat ca modalitate de ajutor, pentru îngreunarea executării pedepsei un ansamblu de demersuri, întemeiate pe sumele de bani oferite de inculpatul Vântu Sorin Ovidiu . S-a concluzionat că sumele confirmate de inculpatul Vântu ca trimise și cele care vor fi trimise în cel mai scurt timp ,sunt apte să îngreuneze executarea promptă a pedepsei de către condamnatul Popa Nicolae , în acel moment fiind blocată procedura la nivelul 1 și 2.


Fata lui Vantu s-a speriat dupa confruntarea prezidentiala din 3.12.2009

La data de 4.12.2009 primește un mesaj că Popa Nicolae nu a dat declarații după reținerea sa de către autoritățile indoneziene.

Astfel, în ziua de 04.12.2009, la ora 16:17:23,  Sorin Ovidiu Vântu de la postul telefonic …………….. primește următorul sms de la postul telefonic ……………: „Cica popa nu a fost arestat. Se poate verifica la ambasada de acolo.”

Aceași preocupare pentru situația condamnatului Popa Nicolae rezultă și din convorbirile telefonice cu fiica sa , respectiv că până la acea dată , 4.12.2009 nu a fost arestat , iar aceasta îi cere și precizări legate de faptul că lui Popa Nicolae i se mai spune și  VIOREL.

Astfel, – în ziua de 04.12.2009, la ora 16:31:25,  SORIN OVIDIU VÂNTU, a contactat-o pe Ioana, fiica sa,

S.O. VÂNTU: Ce-i, iubita tatii, că n-am vorbit cu tine?

Ioana: A vorbit unul cu cravată galben cu albastru mai devreme și a punctat niște chestii foarte mișto. ….

S.O. VÂNTU: Măi, scumpa lu’ tata, ce bine era când erați voi în Anglia, că, dacă erați aici, pe perioada aceea, sunt convins că înnebuneam de cap cu toții.

Ioana: Tată, după cum bine vezi, am dispărut complet din preajmă, lăsându-te în pace, dar dă-mi voie să comunic și să-ți spun și ce mă frământă pe mine.

S.O. VÂNTU: Tati, rugămintea mea e vezi-ți de treaba ta, mă descurc singur, sunt major.

Ioana: Dacă așa mă simt bine, cum vrei să mă simt și eu bine?

S.O. VÂNTU: Nu-i George acasă?

Ioana: Bagă-mă și pe mine un pic în seamă.

S.O. VÂNTU: Da, frate, ce mai faci, Ioana?

Ioana: Hai să vorbim despre politică.

S.O. VÂNTU: La revedere. Deci, copila lu’ tata, stai absolut relaxată.

Ioana: Stau.

S.O. VÂNTU: Este război politic, e miză uriașă în joc, pe toate palierele. Astăzi așa se întâmplă, o lună de zile asta a fost, de luni încolo să vezi că toată lumea râde, cântă și dansează.

Ioana: OK.

S.O. VÂNTU: Stai absolut relaxată, cu Viorel nu este nici cea mai mică problemă, deci noi nu avem nici cea mai mică problemă, îmi pare rău că mi-e prieten.

Ioana: Care Viorel?

S.O. VÂNTU: Popa.

Ioana: Nu-i Nicolae?

S.O. VÂNTU: Dar Viorel îi spunem noi. Deci scumpa lu’ Vântu, mi-e prieten și-mi pare rău. O să mă ocup, o să încerc, o să văd ce pot face legal, să-l scot din închisoare de aici, atâta tot, îmi pare rău de el, dar, în rest, mi-e absolut egal.

Ioana: Pot să spun 3 puncte care cred eu că ar trebui menționate?

S.O. VÂNTU: Iubita mea, lasă-mă în pace cu ce crezi tu că … nu trebuie menționat nimic în seara asta sau mâine seară, trebuie să ne vedem de treabă, duminică să mergem la vot, să ne exprimăm opțiunea, bagă-i în p… mă-sii. De luni încolo să vezi că toată lumea se pupă pe gingii cu toată lumea.

Ioana: Evident.

S.O. VÂNTU: Ai văzut? Ce dracu’ iei așa foc? Vrei să te faci om de afaceri și ai nervii de mămăligă, mă, tati? Pa.

Ioana: Pa.

Convorbiri telefonice cifrate

În realizarea acestui scop, permanent și împreună cu numiții Sorin… și Alexandru…. se pun de acord și se informează despre stadiul demersurilor din Indonezia . Aceștia află aceste amănunte după ce îl contactează pe Popa Virgil, aflat în Indonezia.

În ziua de 28.12.2009, la ora 11:28:56, Alexandru Stoian ia legătura cu un domn

DOMN: Alo?

A. STOIAN: Bună. Eu sunt.

DOMN: Gând la gând cu bucurie. Mă gândeam…

A. STOIAN: Dacă mai ne dai și o veste bună…

DOMN: Din păcate nu-ți dau o veste bună. Vestea e un pic proastă, că a ieșit un deștept de șef ieri în presă.

A. STOIAN: Păi asta voiam să te întreb.

DOMN: Și s-a lăudat un prost aici. Ceea ce s-a preluat la voi acolo nu este adevărat. Nu s-au finalizat proceduri și chestii de genul ăsta. Doar că din păcate a apărut o informație unde nu ar fi trebuit să apară. Asta nu ar fi trebuit să apară în presă. Dar știi ce se întâmplă? Am senzația că totuși ai noștri au pe cineva înăuntru, acolo. Pentru că prea mult, a existat prea mult exces de zel în toată chestia asta, ceea ce la ei nu s-a întâmplat niciodată. Fie au plătit pe cineva acolo, fie… Nu-mi dau seama, dar ceva se întâmplă, fiindcă șeful mare s-a trezit că nu știa de niște acțiuni ale celor mai mici. Deci la nivel mediu e cineva care a lucrat împotrivă. De trei zile am reușit, suntem în negociere cu șeful mare, și promisiunile sunt foarte clare, că ”o rezolvăm”. Iar astăzi când am discutat pe marginea a ce s-a produs în presă, a zis „stați liniștiți, e doar știre de presă, nu are nicio legătură cu ce facem noi”.

A. STOIAN: Ok.

DOMN: Deci la modul ăsta au decurs lucrurile. Sperăm să reușim să ieșim în final așa cum ne-am dorit noi. Dar oricum chestiunile sunt de durată. Colegul lui de cameră, de care se vorbește, din Noua Zeelandă, este din anul 2008 în procedura asta.

A. STOIAN: Am înțeles.

DOMN: Ferească Dumnezeu să ajungem acolo, dar în principiu asta e; deci nu trebuie să credeți ce spune presa „Gata, s-a finalizat se rezolvă în două zile”. Dar, na! În momentul în care există posibilități și de aci, vorbește cu el să continuăm așa, ușor, ușor, câte una pe săptămână, să finalizăm și treaba, ca să fim pregătiți și pe partea asta. Când se zice „da”, să nu mai fim cu jumătăți de măsură, să fim cu întregul rezolvat.

A. STOIAN: Am înțeles.

DOMN: Ok.

A. STOIAN: Bun.

DOMN: Altfel, voi cum vă descurcați?

A. STOIAN: Greu.

DOMN: Greu, nu?

A. STOIAN: Da.

DOMN: F…-i, de alegeri!

A. STOIAN: Asta-i viața.

DOMN: Oricum, mai zi încă o dată. Deci să nu-și facă griji că (de) la el nu vine niciun fel de pericol.

A. STOIAN: Ok. Bun.

DOMN: Niciun pericol. Se poate conta pe el 100%, da?

A. STOIAN: Bine.

Astfel, pe de altă parte,

-în ziua de 15.12.2009, la ora 11.02.25 Octavian Țurcan  primește următorul mesaj scris  „1 și 2?”, pentru ca la ora 11.08.01, Octavian Țurcan să trimită următorul mesaj scris: „ Într 1+2”, iar la ora 12:03:15, Octavian Țurcan să trimită, un mesaj scris cu un numar de cont, primind la ora 12:34:41,un mesaj scris cu următorul conținut: „ Adresa mb a ramas aceeasi?”, iar la ora 12:37:37 să primească de la același post telefonic un mesaj scris cu următorul conținut: „ Ramura 178”  , și  trimite  un mesaj scris cu următorul conținut: „Da”

La data de 31.12.2009 se transmite un mesaj din Indonezia în care se precizează ,,… Va salut domnilor. Azi se semnează documentul. Să mă sune el urgent . Multumesc frumos…,,

Așa fiind, din probele administrate în cauză a rezultat că inculpații au luat măsuri suplimentare pentru a ascunde acțiunile desfășurate. În  acest sens vorbesc extrem de ,, cifrat,, (convorbirea din 4.01.2010 în care banii sunt numiți cisterne  , apoi acestui cuvânt îi alătură cuvântul ,,cont,, iar  schimbarea telefoanelor pe care le-au folosit până atunci este un demers subsumat aceluiași scop al desfășurării  ) .

Pe tot parcursul lunii ianuarie 2010, acțiunile desfășurate cu scopul de a îngreuna extrădarea și implicit executarea pedepsei de către Popa Nicolae au fost continuate și completate cu măsuri suplimentare dispuse de către inculpatul Vântu Sorin Ovidiu , și-au continuat să fie îndeplinite de către STOIAN  indirect și de către  ȚURCAN prin implicare directă,acesta fiind permanent împreună cu inculpatul VÎNTU. Abordarea a fost tot mai insistentă în  problema ,, Indonezia,, datorită faptului că inculpații au constatat la sfârșitul lunii decembrie 2009 o stagnare în legătură cu rezultatul pe care îl urmăreau , potrivit demersurilor pe care le-au întreprins și pe care continuau să le întreprindă, respectiv împiedicarea extrădării condamnatului Popa Nicolae.

Vantu platea ca Popa sa nu vorbeasca in arest

-în data de 2.01.2010 mesajul din Indonezia este insistent și precizează că ,,… dacă nu are toată motorina în câteva zile , nu poate rezolva nimic… și faptul că nu livrează până nu are deja pachetul lângă el…,,

-în ziua de 06.01.2010, la ora 12:36:19,  se primește următorul mesaj scris „ Ziua buna din nou. Cand am plecat am avut niste puncte trasate pe care le-am indeplinit. Nu a fost interogat de nimeni. A refuzat orice contact cu ambasada, deci nici vorba de deal cu ei. Cooperarea de care s-a zis in presa este in sensul ca ramane la dispozitia pol… Asta pana cand dosarul moare incet… De asemenea nu a fost trimis acasa la urgenta si nici nu va fi trimis. Asta este ceea ce am realizat. Si in final procesul de extradare il vom castiga si nu-l vor mai putea cere in veci. Dar avem nevoie de motorina. Si sa nu uite ca in toata aceasta luna s-a consumat… Destul de mult. Asa ca repet: nimeni nu pacaleste pe nimeni. Deci porniti livrarile de maine si sa aiba incredere in noi ca stim ce facem. Numai voi puteti sparge cercul in care suntem. Merci”

In ziua de 11.01.2010, la ora 15:09:31,  Alexandru Stoian  ia legătura cu un domn.

A.STOIAN: Care mai e situația?

DOMNUL: Nu e nimic, nu s-a mișcat nimic astăzi.

A. STOIAN: OK.DOMNUL: Nu am reușit să dăm de ăla important cu care trebuia să se semneze scrisorica aia și astăzi nu s-a mișcat absolut nimic.

A. STOIAN: OK, hai, că ne auzim mâine.

DOMNUL: Ce vreau să spun! Vezi că pregătesc… Mă gândesc la următoarea chestie. Vorbește și cu el. Mâine noi schimbăm toate numerele. Bine, în afară de ăsta. Noi avem niște numere, altele cu care lucrăm aici. Le schimbăm mâine și până să se miște nițeluși el acolo vrea să încerce să vorbească amândoi.

A. STOIAN: Am înțeles.

DOMNUL: Eu mâine o să-ți dau… Ori în seara asta îți trimit un SMS, ori mâine îți trimit numărul și convenția este undeva între… Deci, cam pe la ora asta. Deci, exact cum este acuma. Da, să încerce el. Dar va trebui să vorbim noi înainte. Deci, mă suni tu și îmi spui: vezi, că peste un sfert de oră sau o jumătate de oră o să sune. Pentru că el acolo, îți dai seama, că nu poate să-l țină, trebuie să-l țină ascuns.

A. STOIAN: Da, corect.

DOMNUL: Nu poate fi atent și atunci el este atent când alea, eu știu, un sfert de oră, 20 de minute cât îi spune noi că este OK treaba, da?

A. STOIAN: Da.

DOMNUL: Cam așa ceva, da?

A. STOIAN: OK.

DOMNUL: Să verifici. Mă gândesc că poate e mai bine să schimbe ei două vorbe. Ei au alt limbaj decât noi.

A. STOIAN: OK. Bine

DOMNUL: Bine! Hai, te-am pupat! Numai bine!

Din analiza convorbirilor telefonice rezultă că se menține ca modalitate obișnuită ,, păstrarea legăturii ,,dintre inculpatul  Vântu Sorin Ovidiu și Popa Nicolae prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru, respectiv Popa Virgil (convorbirile din 13.01,14.01,18.01.2010). În același timp se exprimă și posibilitatea ca inculpatul Vântu Sorin Ovidiu și Popa Nicolae să vorbească direct , această soluție fiind descrisă ca posibilă într-un anume moment al zilei când în penitenciar nu sunt controale, datorită slujbelor religioase( convorbirea din data de 11.01.2010).

Disperat, Vantu plateste in Indonezia ca sa-l elibereze pe POPA

În aceeași perioadă, s-a confirmat și nevoia urgentă de bani cash, pe lângă cei deja trimiși  aflați în contul la care avea acces condamnatul Popa Nicolae, ca soluție sigură de îngreunare a extrădării sale, precum și faptul că nu fusese interogat Popa Nicolae, iar acest aspect era prezentat tot ca rezultat al demersurilor bazate pe sprijinul oferit de către inculpați. (convorbirea din 4.01.2010 dintre Stoian Alexandru cu persoana de legătură din Indonezia legată de ceea ce a reușit să-i trimită și despre faptul că la nivelul 1 și 2 se rezolvase..)

În această perioadă se remarcă o precipitare a întregii ,,situații,, și o căutare insistentă a unor soluții de trimitere a banilor la condamnatul Popa Nicolae. Așa fiind au fost efectuate demersuri din ce în ce mai consistente ale inculpaților.

Acestea s-au concretizat în acțiuni ale inculpatului Țurcan care prin intermediul unei persoane de încredere aflată în Elveția a discutat despre posibilitatea unui transfer de bani ( convorbirea din data de 10.01.2010…) dar și prin decizii ale inculpatului Vântu Sorin Ovidiu de a trimite o persoană de încredere din România în Indonezia cu banii (convorbirea telefonică din data de 13.01.2010).

Activitățile derulate în scopul îngreunării extrădării condamnatului Popa Nicolae au fost continuate în luna februarie 2010 , când trimiterea  sumelor de bani, era prezentată în continuare ca soluție sigură de îngreunare a extrădării condamnatului Popa Nicolae. Sub acest aspect, este de menționat că  inculpatul Vântu Sorin Ovidiu a folosit și o modalitate suplimentară prin care a încercat să găsească o soluție de trimitere a banilor necesari îngreunării extrădării , către condamnat,prin intermediul numitului Târă Dumitru aflat în Republica Moldova.

S-a  insistat permanent că transmiterea banilor este garanția că  Popa Nicolae ar fi liber. Relevant este în acest sens mesajul ,, mâine sau în maxim o săptămână Popa Nicolae va sta pe plajă,, (mesajul din data de 17.02.2010), c ceea ce justifică  , inclusiv prezumția că s-a transmis și în luna februarie suma așteptată.

Nu putem nesocoti și faptul că mesajul poate avea valoarea unei asigurări a unei garanții oferite de persoana de legătură din Indonezia,inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu , că suportul financiar pe care l-a asigurat până atunci a fost folosit în scopul în care a fost dat de către acesta, respectiv îngreunarea extrădării.

Această interpretare este rezonabilă și rezultă din împrejurarea că au existat unele suspiciuni ale inculpatului Vântu Sorin Ovidiu, manifestate față de absența unei soluții pentru Popa Nicolae de a scăpa de executarea pedepsei , în ciuda întregului sprijin și a banilor pe care i-a oferit pentru ca acest rezultat să fie obținut.( mesajul  din 27.02.2010) . Față de împrejurarea că infracțiunea de favorizare a infractorului există și în situația în care nu s-a obținut rezultatul urmărit de autor , raționamentul prezentat anterior , nu reduce periculozitatea și gravitatea faptei.

Această concluzie se întemeiază și pe împrejurarea că în aceeași perioadă  inculpații au cunoștință și de faptul că au fost reînnoite demersurile efectuate în mod oficial de către autoritățile judiciare române pentru extrădarea condamnatului Popa Nicolae, astfel încât îi solicită precizări persoanei de legătură din Indonezia.  Din probele existente la dosarul cauzei rezultă că demersurile efectuate în aceeași perioadă de timp autoritățile române făceau demersuri pentru soluționarea cererilor de asistență judiciară în materie penală. Prin urmare s-a remarcat în această perioadă o insistentă pentru idenificarea unor soluții viabile pentru ca banii, care reprezintă, potrivit datelor cauzei, garanția că cei aflați în Indonezia, însărcinați cu această problemă vor găsi soluțiile prin care POPA Nicolae să nu fie extrădat.

Pregatirea operativa a lui Alex Stoian isi spune cuvantul

Este relevantă în acest sens convorbirea din data de 21.02.2010 din care a rezultat că  inculpatul Vântu Sorin Ovidiu s-a interesat care este stadiul activităților în Indonezia ,,…deoarece în România s-a auzit că mai trebuie doar semnătura președintelui și îl trimite acasă…,,I s-a răspuns acestei probleme , respectiv că ,,…nu a avut loc procesul .Doar după asta se ajunge la președinte…,,( convorbirea din data de 22.02.2010). Astfel rezultă , din aceste convorbiri preocuparea continuă  pentru întregul curs al procedurii soluționării cererii de extrădare și faptul că aveau cunoștință de procedura standard în astfel de cereri , potrivit legislației indoneziene  dovadă fiind, aceste convorbiri și cele menționate anterior în care a arătat că de eșalonul 1,2 au trecut cu bineși care se coroborează cu aspectele comunicate autorităților judiciare române abia la data de 2.09.2010.

Din  infograma comunicată la data de 2.09.2010 autorităților judiciare române, privind stadiul cererii de extrădare comunicată de Ambasada Republicii Indonezia  rezultă că la data de 25.08.2010 decretul privind începerea procedurii de extrădare a condamnatului POPA NICOLAE a fost aprobat de președintele indonezian. La data de 1.09.2010 s-a comunicat că instituția coordonatoare pe plan național a procedurilor de extrădare din cadrul Ministerului Justiției și Drepturilor omului din Indonezia va trimite către INTERPOL Indonezia, care la rândul său va înainta dosarul Procuraturii Generale Indonezien , care va merge cu acest caz în instanță unde se vor judeca toate elementele ce țin de dualitatea infracțiunii, respectiv dacă infracțiunea pentru care este acuzată persoana ce face obiectul extrădării se regăsește și în legislația indoneziană.Hotărârea instanței este definitivă și nu poate fi atacată cu apel sau recurs.  În cursul lunii martie 2010, dar și în perioada ce a urmat ,eforturile pentru atingerea scopului infracțional al îngreunării extrădării condamnatului au fost continuate , de această dată , pregnant prin  încercări și demersuri  de  identificare a altor soluții de îngreunare a extrădării , care par a nu fi găsite , cu toate eforturile depuse .Sub acest aspect , este relevantă precizarea pe care inculpatul  Vântu Sorin Ovidiu o face și în care  arată expres că are o măsură preventivă , respectiv  interdicție de a părăsi țara , și aceași măsură o are și persoana care îi administrează conturile , astfel încât ,,… să se descurce cum poate ( a se înțelege că trebuie să se descurce cum poate Popa Nicolae…- convorbirea din data de 12.03.2010).  Cu toate acestea , deși conștientizează că are obligații procedurale , caută în continuare posibile variante pentru a asigura sprijin condamnatului. În mod indirect din probele administrate rezultă că inculpatul Vîntu împreună cu Stoian au analizat  posibile soluții , inclusiv în luna aprilie, pentru trimiterea banilor prin alți intermediari ( convorbirea din 13.03.2010), iar  numita Stan Vasilica ( contabila inculpatului Vântu Sorin Ovidiu ) a analizat împreună cu Stoian Alexandru posibilitatea unei  variante denumită ca ,,sigură,, ( convorbirea din data de 1.04.2010 fiind relevantă în acest sens deoarece se precizează expres ,,…o variantă sau alta … cu elemente de siguranță…).

Din cuprinsul proceselor verbale certificate pentru autenticitate, prin care, în temeiul art.913 din Codul de procedură penală și în baza ordonanțelor provizorii și al autorizațiilor emise de către TRIBUNALUL BUCUREȘTI, s-a procedat la redarea integrală în formă scrisă a conținutului convorbirilor și comunicările interceptate, au confirmat faptul că activitatea infracțională desfășurată de către inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU s-a realizat numai prin intermediari, în principal inculpatul STOIAN ALEXANDRU, care a purtat o parte din discuțiile cu Virgil Popa aflat în INDONEZIA în prezența inculpatului VÎNTU SORIN OVIDIU.

Astfel, s-a stabilit că numerele de telefon utilizate de inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU și cel utilizat de către inculpatul STOIAN ALEXANDRU și înregistrat pe seama unei SRL la care acest inculpat este unic asociat și administrator s-au aflat în aceeași locație –unde inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU își are reședința, respectiv domiciliul –– cartele prepaid, de la care și spre care s-au efectuat un număr de 68 de apeluri ori s-au trimis mesaje SMS spre numere de telefon aflate pe teritoriul Republicii Indonezia.

Politistii din Cipru au furnizat PICCJ tot ce li s-a cerut

Coroborarea probelor dosarului a fost practic dificilă până la data de 23.08.2010, când MINISTERUL JUSTIȚIEI ȘI ORDINII PUBLICE din Republica CIPRU a răspuns cererii de asistență judiciară privind investigația penală împotriva lui SORIN OVIDIU VÎNTU și OCTAVIAN ȚURCAN, asistență judiciară inițiată de către PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE în baza Convenției din 29 mai 2000 privind asistența judiciară în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene și ale Protocolului din 16 octombrie 2001 la această Convenție fiind atașate probele strânse de către Poliția din Cipru.

Din cuprinsul înscrisurilor primite în cadrul asistenței judiciare și depuse traduse la data de 06.09.2010 rezultă o multitudine de probe care coroborează și probează periculozitatea faptelor inculpatului ȚURCAN OCTAVIAN astfel:

•           Martora Maria Rousoinidou, funcționar bancar  în Cipru a declarat: „ Printre clienții noștri se numără și TURCAN OCTAVIAN, care s-a legitimat cu pașaportul; acesta deține două conturi personale. Aceste conturi s-au deschis în 19.10.2001, în sectorul 001, și de acea de la bun început, respectând politica băncii noastre, conturile au avut numere diferite. Precizez faptul că ambele conturi au fost deschise de persoana menționată. Drept de semnătură are numai acesta. Anexez copii legalizate ale documentelor care atestă deschiderea celor două conturi, precum și situația mișcării conturilor din data de 01.01.2006 până în prezent. Lui TURCAN OCTAVIAN i s-a emis un  card bancar. Anexez și copie a cererii de emitere a cardului . Pentru că despre acest card   s-a declarat că s-a pierdut, a fost emis un nou card, în 01.12.2008. De asemenea aș vrea să precizez faptul că TURCAN OCTAVIAN deține trei conturi. Anexez  copii ale documentelor referitoare la mișcarea conturilor bancare . Tot în banca noastră s-a deschis un cont personal pentru SORIN OVIDIU VÂNTU. În data de 04.03.2002, SORIN OVIDIU VÂNTU a deschis un cont personal. În cazul acestui cont există o împuternicire a lui TURCAN OCTAVIAN, referitoare la dreptul de utilizare cont. Drept de semnătură au atât SORIN OVIDIU VÂNTU cât și TURCAN OCTAVIAN. Anexez copie a contractului prin care  s-a deschis contul, cerere de încheiere a contractului pentru cont,, care este semnat de SORIN OVIDIU VÂNTU și de TURCAN OCTAVIAN, documente referitoare la situația mișcării contului, în perioada 1/1/2006- 30/6/2010, copie a contractului încheiat pentru deschiderea contului. De asemenea, SORIN OVIDIU VÂNTU a deținut două conturi personale, care au fost închise în 17/12/08 și 18/12/06. SORIN OVIDIU VÂNTU deține un cont confidențial, care este funcțional. Cele  trei conturi au fost deschise în baza cererii exprimate la încheierea contractului pentru un cont.. Anexez documente doveditoare referitoare la situația mișcării unor conturi bancare. Precizez faptul că SORIN OVIDIU VÂNTU deține încă  un cont. Motivul pentru care s-a schimbat numărul contului deschis în 18/10/2006 cu un alt număr de cont în data de 1/1/2008, este schimbarea monedei din liră cipriotă în euro. Anexez documentele referitoare la mișcarea contului în perioada 01.01.2006-30.06.2010. Societatea a deținut două conturi, care au fost deschise la 1.01.2009 și 29.06.2009 și au fost închise la 18.12.2009 și 02.10.2009. De asemenea, deține trei conturi, care în 1.01.2008 s-au transformat in alte conturi. Anexez copii legalizate a contractelor semnate pentru deschiderea conturilor societății, situația mișcării conturilor, în perioada 01.01.2006-18.12.2009, a altui cont, în perioada 01.01.2006-02.10.2009, și altui cont, în perioada 01.01.2006-30.06.2010, a altui cont în perioada 01.01.2006-30.06.2010 și a altui cont, în perioada 10/10/2008-30/06/2010.  Societatea deține două conturi,  unul care a fost deschis în data de 06.11.2001 și în 20.02.2002 s-a transformat în alt cont și un alt cont, care a fost deschis în 04.11.2003.Anexez documente – copii legalizate ale contractelor semnate pentru deschiderea conturilor societății, documente doveditoare referitoare la situația mișcării unui cont în perioada 01.01.2006-30.06.2010, a altui  cont  în perioada 01.01.2006-30.06.201, copie a documentului care atestă un transfer în valoare de 50.000 euro, către o firmă, într-un cont din  Bali, Indonesia.  O altă societatea deține două conturi, unul care a fost deschis la 28.08.2003 și altul care a fost deschis în 31/05/2006. Anexez copii ale documentelor de semnare a contractelor de deschidere a conturilor societății și documente doveditoare referitoare la situația mișcării conturilor în perioada 01.01.2006-30.06.2010. Alta societate deține două conturi, unul care a fost deschis în 20.04.2004 și contul care a fost deschis în 11.04.2002. Anexez copii egalizate ale contractelor de deschidere a conturilor societății precum și documente doveditoare referitoare la evoluția mișcării conturilo, în perioada 01.01.2006- 30.06.2010”

Vali, contabila lui SOV ajuta si ea

În ziua de 01.04.2010, la ora 20:59:44,  STOIAN ALEXANDRU , este contactat de VALI, aflată la postul STAN VASILICA

A.STOIAN: Sărut-mâna.

VALI: Te pup. Mai m-am gândit: dacă e să vorbești cu Andre, n-are ce să bănuiască. Că din moment ce el are, deci Domnule, asta a ieșit la tragere.

A.STOIAN: Nu-i problemă, că noi știm că au completat amândoi în același timp. Știi, în aceeași zi. Și-l găsim formularul colegului lui cu siguranță. Au completat amândoi în același timp.

VALI: Dormeai, te-am trezit?

A.STOIAN: Nu, sunt lângă ăsta mic, a adormit. Și maică-sa face puțină treabă și eu îl țin aici.

VALI: Vezi să nu-l trezești.

A.STOIAN: Nu-i o problemă.

VALI: Am înțeles. OK. Dacă nu găsiți, na…

A.STOIAN: E, ne descurcăm. Dacă întâmpinăm greutăți, avem varianta cealaltă. Nu-ți face griji, ne descurcăm.

VALI: Să n-ajungeți la altul.

A.STOIAN: Nu, cu siguranță.

VALI: Bine.

A.STOIAN: OK.

VALI: TE pup, o seară bună.

A.STOIAN: Sărut-mâna și ție. O seară bună.

VALI: A!

A.STOIAN: Te rog.

VALI: N-a zis nimic Sorin de trecerea pe dialog, nu? Dacă nu ți-a dat niciun răspuns…

A.STOIAN: Absolut nimic. Nu. Începusem eu să-i spun și zice: Păi știu. „”Da, dar ce nu știți este faptul că, în cazul în care vreți să faceți, eu știu, se blochează vreo cartelă, se întâmplă ceva și operațiunile noastre, mai bine zis ale tale, zic, operațiunea lui Vali este mult mai înceată, fiindcă nu are nicio relație acolo. Și a zis ca să știți dumneavoastră, să aveți în vedere acest aspect. Că până găsește, o să dureze puțin timp. Și a zis Bine, bine.

VALI: Nu mai zic nimic. Să vedem dacă plânge, facem. Dacă nu, asta e.

A.STOIAN: OK. Dar ne descurcăm, trebuie să ne descurcăm.

VALI: Da. Văd că nici lui nu i-a mai zis nimic.

A.STOIAN: A. Vedem noi.

VALI: Da, OK, bine, te pup, o seară bună.

A.STOIAN: Noapte bună, sărut-mâna și ție, pa, pa.

Fostul luptator Antitero implicat pana-n gat

În ziua de 02.01.2010, la ora 18:45:08, se primește următorul mesaj scris (Mobil, Indonezia):    „Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteles. Daca n-am toata motorina in cateva zile, nu pot rezolva nimic. Si fara grija: eu nu livrez pana nu am deja pachetul langa mine. Va pup”

În ziua de 04.01.2010, la ora 13:27:43, Alexandru Stoian, ia legătura cu un domn, cu care discută următoarele:

DOMN:  Alo?

A.STOIAN:  Noroc! Ai primit mesajul?

DOMN:  Seara bună! În secunda trecută l-am primit și, când am luat telefonul, să văd mesajul, m-ai sunat.

A.STOIAN:  Ok. Încearcă să faci rost de un alt număr, o altă jucărie, și peste două ore te auzi cu cine trebuie. Ok?

În ziua de 04.01.2010, la ora 15:19:09, se primește următorul mesaj scris (Mobil Indonezia): Seara buna. Acesta este nr. :

În ziua de 04.01.2010, la ora 16:20:47, ALEXANDRU STOIAN contactează UN DOMN (Mobil Indonezia):

INTERLOCUTOR: Seara bună.

ALEXANDRU STOIAN: Tot eu sunt. Hai că nu am putut să mă apropii deloc. E groasă, ce să zic? Da. Am reușit să stăm de vorbă și să-ți transmit niște chestii.

INTERLOCUTOR:  Așa. Te ascult.

ALEXANDRU STOIAN: Ascultă-mă cu atenție: tu ai fost trimis acolo ca să rezolvi o chestie cu alea 3 cisterne, să-l scoți și după care să dai restul de cisterne. Și ceva se întâmplă. Adică nu-i place ce se întâmplă.

INTERLOCUTOR: Nu-i place ce se întâmplă?

ALEXANDRU STOIAN: Da. Că ai avut sau ai cele 3 cisterne și n-ai reușit să-l scoți până acum și consideră că ceva se întâmplă, ceva neplăcut. Acum, zice așa: dacă consideri că nu poți să faci ceva acolo, putem să aranjăm lucrurile în felul următor. Primești tu cisternele într-un alt cont și trimitem pe cineva să se ocupe de chestia asta. Și ne ocupăm pe urmă de restul. Și de tine și de tot.

INTERLOCUTOR: Lucrurile nu stau așa. Deci în primul rând regret foarte tare că nu a reușit să discute cu mine. În al doilea rând, chestiunea este așa. Zic, nu a reușit să discute el cu mine. Dar asta este. Discutăm noi doi și tu îi transmiți ceea ce spun eu. Înțeleg că este neliniștit și că nu-i place că nu s-a rezolvat treaba până acum, dar discuția mea cu oamenii la început nu a fost că voi da pe tranșe. Eu când le-am spus lor la început că voi da jumătate și jumătate peste 3 săptămâni, inițial au zis: este ok, nicio problemă. Între timp, cele 3 săptămâni s-au scurs. Eu când m-am întâlnit cu ei pe 31 și s-a pus problema că pe 31 se rezolvă treaba, să am grijă ca luni dimineață, de fapt astăzi, la prima oră să fiu pregătit cu tot ce trebuie, eu am spus da, voi fi pregătit cu jumătate, iar jumătate într-o săptămână, maxim 10 zile. Și în momentul ăla, oamenii s-au sculat și au spus: nu. Ai spus în 3 săptămâni. Luni sunt deja 3 săptămâni. Deci nu există. După care s-a ridicat frumușel, a plecat, s-a întors peste 2 ore și mi-a spus îmi pare rău, nu se poate rezolva decât într-o săptămână, maxim 10 zile. Eu ce să înțeleg? Nu se poate. Oricum, am reușit să obțin deal-ul că primesc pachetul și apoi livrez. Ceea ce iarăși este o realizare mare.

ALEXANDRU STOIAN: Da.

INTERLOCUTOR: Lucrurile nu stau chiar așa de simplu cum consideră el. Deci în niciun caz nu mă retrag din chestia asta.

ALEXANDRU STOIAN: Da.

INTERLOCUTOR: Să înțeleagă că așa cum s-a discutat de la început suntem exact în aceeași situație, suntem cu totul dedicați acestei chestiuni. Nu există niciun fel de îndoială vis-a-vis de comportament, vis-a-vis de suspiciunile că s-ar face un deal cu cineva, sau ceva de genul ăsta. Nici ca cifre nici ca și comportament. Deci să nu-și facă niciun fel de griji. Ceea ce el i-a spus cândva, acum 9 ani când a plecat, a rămas valabil și va fi valabil întotdeauna. Deci nu există de aici neliniște că, eu știu, se gândește cineva să spună ceva împotriva lui, și o să facă ceva împotriva lui. Să nu se gândească la asta: nici ca cifre, nici ca fapte.

ALEXANDRU STOIAN: Ok, da.

INTERLOCUTOR: Chestiunea nu este chiar așa de simplă cum zice. Avem cei mai buni avocați din țară. Deci cei 2 care au apărut în presă, sunt cei mai buni și cei mai faimoși din țara asta.

ALEXANDRU STOIAN: Da.

INTERLOCUTOR: Da? Știm exact cum trebuie făcut dar ăștia sunt dificili. Nici măcar nu-ți spun în față ce gândesc. Așa cum am fost pus în situația respectivă. Dacă eu sunt pregătit cu totul aici, pot să forțez și să prind următorul tren, care este undeva săptămâna viitoare, în jur de 15. Dacă nu sunt pregătit, vom bate apa în piuă. Da?

ALEXANDRU STOIAN:  Da, da.

INTERLOCUTOR: Deci ăsta este mesajul. Fără să fiu pregătit cu toate cisternele, nu există nicio șansă. Unu. Doi, nu mă retrag din chestia asta. Trei, să nu-și facă probleme, să nu ne bănuiască de niciun fel de treabă urâtă. Suntem corecți și cinstiți și așa vom fi până la capătul a tot ceea ce se întâmplă.

ALEXANDRU STOIAN: Ok.

INTERLOCUTOR: Da? Și în continuare îmi exprim dorința să vorbească el personal cu mine.

ALEXANDRU STOIAN: Ok.

INTERLOCUTOR: Da? Ok, mersi frumos.

ALEXANDRU STOIAN: Bine, ciao.

INTERLOCUTOR: Numai bine. Ciao.

În ziua de 13.01.2010, la ora 15:16:46,  Alexandru Stoian ia legătura cu UN DOMN  aflat la postul telefonic, cu care poartă următorul dialog:

A.STOIAN: Bună! Ce faci?

DOMN: Uite, bine. Tu?

A.STOIAN: Uite că ieri nu am reușit să dau de tine, să vorbesc cu tine și reușesc acum. Întrebarea mea este: sunt noutăți?

DOMN: Ai primit mesajul?

A.STOIAN: Probabil că acum.

DOMN: Probabil că acum. Da. Ți-am trimis de ieri mesajul. De aseară, după ce am avut eu întâlnirea aici, mai târziu, pe la ora 10-11, nu știu pe la ce oră. Deci treaba este rezolvată, s-a primit scrisoarea pe care o așteptam, oamenii nu așteaptă decât ca eu să fiu pregătit. Citește mesajul și vei vedea acolo toate detaliile. Deci suntem gata!

A.STOIAN: O.K, am înțeles!

DOMN: Figura aia cu înainte și după aia nu ține, nu vor! Mi-au spus clar ieri: domnule, când ești pregătit, dai semnal!

A.STOIAN: O.K. Chestia ai nu s-a putut, care ai cerut-o tu, nu se poate fiindcă…înțelegi…

DOMN: Am înțeles! Oricum, ca să se știe că există această posibilitate, dacă se dorește!

A.STOIAN: O.K. deci sunteți pregătiți, decât aștepți transportul.

DOMN: Exact! Eu aștept transportul și în secunda în care am dat o.k.-ul s-a rezolvat treaba! Și e păcat să pierdem ocazia asta, pentru că, deja, conjuncturile sunt un pic cam ciudate aici. Nu pot să-ți dau multe detalii, dar sunt tot felul de…prostii așa.

A.STOIAN: Am înțeles! Deci în momentul în care tu ești pregătit, treaba s-a rezolvat!

DOMN: Deci acum e rezolvată! Dacă mâine spune „gata!”, mâine se rezolvă! Sau, mă rog, o zi după, nu pot să spun exact că în ziua aia, dar, oricum, suntem gata!

A.STOIAN: Am înțeles! Bine!

DOMN: O.K. Mulțam frumos! Numai bine!

A.STOIAN: Ciao!

Procurorul Marius Iacob cere arestarea invocand si Conventia Drepturilor Omului

 Argumente care justifică arestarea preventivă ,întemeiată pe dispozițiile art.139 alin. (1)și (3) raportat la dispozițiile art. 148 lit. f cod de procedură penală, art 5 pct. 1 lit c Convenția europeană a drepturilor omului.

Dispozițiile art.139 (1) și (3)  din codul de procedură penală – reglementează împrejurarea în care au intervenit motive care justifică înlocuirea unei măsuri preventive cu o altă măsură preventivă.

În cauză măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara a fost înlocuită cu măsura preventivă a reținerii , deoarece s-au schimbat temeiurile existente la momentul dispunerii acestei măsuri preventive.

Cercetarea în stare de libertate a celor acuzați că sprijină material și /sau moral un condamnat definitiv la executarea unei pedepse de 15 ani închisoare, pentru comiterea unor infracțiuni ce au generat prejudicii imense sutelor de mii de victime devin circumstanțe ce ar putea încuraja și alte persoane să comită infracțiuni .

În plus , în cauză , inculpații sunt cercetați de mai multe luni pentru aceste fapte  și li s-a aplicat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara și cu toate acestea au continuat să acorde ajutor condamnatului

Gravitatea și periculozitatea crescută a faptelor este determinată și prin analiza mijloacelor pe care le-au folosit. Astfel, insistența infracțională este evidentă. Dacă până în luna decembrie 2009 au zădărnicit executarea pedepsei de către condamnatul Popa Nicolae , după arestarea acestuia , în ciuda măsurilor preventive aplicate au identificat metode și posibilități cât mai ascunse pentru a da aparența de respectare a măsuri procesuale sub puterea căreia se aflau , dar și pentru a găsi nișele prin care să continue demersul ilegal.

Incontestabil, măsura privării de libertate reprezintă o măsură extremă,dar  la fel de incontestabil este și faptul că infracțiunile  reținute în sarcina inculpaților sunt de o gravitate extremă  iar din actele cauzei rezultă că lăsarea lor în libertate ar avea urmări imediate și indirecte asupra ordinii publice.

Tulburarea ordinii publice ține atât de  lucrurile resimțite de opinia publică dar și de datele obiective care justifică plasarea în detenție , ca măsură excepțională. În cauză s-a realizat tulburarea ordinii publice, datorită multitudinii persoanelor prejudiciate de infracțiunea comisă, pentru care a fost condamnat Popa Nicolae.Condamnarea infractorului Popa Nicolae este de asemenea fapt notoriu , aproape unic – cel puțin  în istoria justiției române , post decembriste (egalat probabil doar de cel al condamnatei  Vlas , prin consecințe, dar diferit prin realitatea în care se află  aceasta) prin consecințele produse, prin păgubirea cu mii de miliarde a sute de mii de persoane fizice și afectarea gravă a sistemului financiar –bancar.

La analiza pericolului social și al periculozității în această cauză trebuie să reamintim  contextul   social  în care s-a derulat cercetarea faptelor comise de Popa Nicolae, care s-a sustras și atunci cercetărilor judecătorești. Astfel, spațiu public central și local a fost copleșit de multitudinea materialelor referitoare la acțiunile păgubiților FNI, care au alcătuit comitete de inițiativă, asociații naționale în vederea recuperării unităților de fond la FNI, au pichetat sediile prefecturilor, filialelor CEC și ale FNI.

Acești păgubiți au primit , în cele din urmă  răspunsul judiciar din partea justiției prin condamnarea vinovatului Popa Nicolae. Dar acest răspuns judiciar continuă să rămână  parțial , câtă vreme infractorul nu execută condamnarea aplicată de instanță. Până când acesta nu va executa pedeapsa , persoanele pe care le-a prejudiciat este posibil să rămână doar cu demersurile judiciare.

Cei care prin faptele lor, dovedite în cauză prin probele administrate, au zădărnicit și mai apoi  îngreunat executarea pedepsei , favorizând infractorul Popa Nicolae sunt  cei 3 inculpați.

Desfășurarea de către aceștia a unor acțiuni , demersuri consistente și continue pentru favorizarea infractorului , implicarea lor susținută în asigurarea suportului bănesc pe care acesta îl solicita reprezintă împrejurări  ce fac ca pericolul social să fie extrem de ridicat .

Aceasta deoarece, inculpații i-au asigurat un suport bănesc atât de consistent,încât  probabil , mulți ani din viață i-ar putea petrece într-un loc însorit, pe plaje exotice cu sprijinul extrem de serios, mai ales material al inculpaților .

Sub acest aspect trebuie subliniat că majoritatea legislațiilor care operează cu noțiunea de ,,pericol,, subliniază gravitatea sa prin efectele produse , iar în cauză , în mod indubitabil s-au produs consecințe deosebit de grave , prin starea de pericol creată asupra normalei desfășurări a activității de înfăptuire a justiției. Sentimentul de insecuritate socială se va accentua tot mai mult , în condițiile în care societatea constată că un infractor , condamnat la 15 ani  a reușit nu doar să nu compară în fața justiției , dar este pe cale să scape și de executarea pedepsei , pentru că inculpații i-au acordat continuu ajutor în acest scop.

Pericolul pe care l-ar reprezenta pentru ordinea publica lăsarea in libertate a inculpaților este conturat de analiza modalității concrete în care au acționat inculpații, care denotă o specializare dusă la extrem pentru a evita descoperirea faptelor și tragerea la răspundere penală, sfidarea la adresa valorilor sociale referitoare la înfăptuirea justiției și convingerea că se găsesc deasupra legii.

De asemenea, din datele cauzei rezultă că există riscul ca inculpații să influențeze desfășurarea procesului penal, folosind aceleași mijloace utilizate și în legătură cu Nicolae Popa și Virgil Popa, respectiv asigurând plecarea din țară a persoanelor care ar putea fi audiate sau sustrăgându-se de la judecată.

În raport cu art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 23 din Constituție, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârșit o infracțiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea  săvârșirii unei noi infracțiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor, desfășurarea în bune condiții a procesului penal. În speță, această condiție trebuie să fie apreciată în raport cu comportamentul inculpaților, reacția opiniei publice, rezonanța și gravitatea faptelor, analiză care denotă că sunt îndeplinite exigențele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate a inculpaților.

În acest moment procesual, în raport de stadiul anchetei și probele administrate balanța analizei cauzei relevă că inculpații Vântu Sorin Ovidiu , Țurcanu și Stoian în mod direct sau prin intermediari au acordat sprijin pentru împiedicarea executării pedepsei de 15 ani închisoare aplicată prin hotărâre judecătorească definitivă numitului Popa Nicolae. Pentru a releva implicarea  inculpatului Vântu Sorin Ovidiu în acțiunile apte să creeze dificultăți în executarea promptă a pedepsei de către condamnatul Popa Nicolae sunt relevante probele administrate în cauză  din care rezultă că relaționarea  a fost asigurată prin intermediul inculpaților Stoian și Țurcan care din punctul de vedere al relațiilor personale sunt angajații săi ,, de încredere,,. Probele confirmă indiciile temeinice ale comiterii infracțiunii de către inculpați și faptul că coordonarea activității infracționale a fost realizată de către inculpatul Vântu Sorin Ovidiu alături de inculpații Țurcan și Stoian.

Având în vedere probele și mijloacele de probă anterior prezentate,  rezultă că inculpații sunt  în situația prev. de art.148 lit.f C.pr.pen., pentru infracțiunile săvârșite de către inculpați legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani și există probe că lăsarea lor în libertate prezintă pericol public. Îndeplinirea acestei condiții rezultă din raportarea la gradul concret de pericol social al infracțiunilor săvârșite, la modalitatea de comitere a acestora, la sentimentul de insecuritate care s-ar crea în rândul opiniei publice în cazul în care organele judiciare nu ar acționa suficient de ferm împotriva unor acte care împiedică înfăptuirea justiției .

Faptul că există indicii rezonabile că s-a comis infracțiunea de favorizare a infractorului, cu consecințe deosebit de grave prin urmări, respectiv prin asigurarea condițiilor pentru sustragerea de la executarea unei pedepse definitive de 15 ani închisoare a condamnatului POPA NICOLAE  generează o periculozitate sporită.

Protecția societății prin asigurarea efectivității unei hotărâri judecătorești este direct legată de stabilitatea sistemului judiciar .

Un sistem de justiție este format și din componenta executării pedepsei și  este de interes public. Așa fiind activitățile de favorizare a unui infractor pentru ca acesta să nu răspundă ,, în fața legii,, pun în pericol primordial  încrederea populației în autoritățile judiciare și generează  condiții propice pentru  pentru posibile manifestări  infracționale.

Datorită acestui efect principal, și anume pericolul public, puterile coercitive ale organelor judiciare față de persoanele în raport cu care există motive plauzibile că au comis aceste fapte cu urmările menționate se lărgește (D.Becheraoni în Revue de science criminelle et droit penal compare nr.1/1997 p.73).

Noțiunea de motive plauzibile aparține Curții Europene și își are corespondent în legea română și anume în cerința de a exista indicii temeinice cu privire la săvârșirea unei infracțiuni.

Motivele plauzibile depind de circumstanțele fiecărui caz.

În prezenta cauză probele administrate până în acest moment procesual creează, cu suficientă putere, rezonabilitatea comiterii infracțiunilor descrise anterior de către inculpați.

Aceste fapte sunt de o gravitate ridicată și impun dispunerea măsurii arestării preventive.

Analizând datele rezultate din prezenta cauză se impune ca măsura arestării preventive din perspectiva art.5 lit.c din Convenția Europeana a Drepturilor Omului, art. 148 lit.f Cod procedură penală și 1491 Cod procedură penală  să fie dispusă.

Se cunoaște că proclamând dreptul la libertate, scopul textelor de lege, anterior menționate este asigurarea că nici o persoană nu va fi lipsită de libertatea sa în mod arbitrar (Amceur c.Franța).

Protejarea libertății individuale împotriva ingerințelor arbitrare ale autorităților nu trebuie să stânjenească însă eforturile autorităților judiciare în administrarea probelor, desfășurarea procesului în bune condiții (Tomasi c.Franța).

Analizând dispozițiile art.148 lit.f Cod procedură penală prin aplicarea la  cauză, luând în considerare gravitatea infracțiunilor în raport cu care există indicii rezonabile de a  bănui că au fost comise de inculpați ., trebuie luată în considerare gravitatea acestor infracțiuni așa cum rezultă din  probele administrate până în prezent.

Pentru ca o măsură de arestare să fie permisă trebuie  (deci imperativ) să existe motive plauzibile de a se bănui că s-a săvârșit o infracțiune de către persoana în cauză este bănuită că a săvârșit o infracțiune și există motive serioase de a crede că cei față de care se solicită măsura arestării prezintă pericol concret pentru ordinea publică.

Pct.4 al Recomandării specifică în plus că dacă existența niciuneia dintre pericolele enunțate mai sus nu a putut fi stabilită, detenția provizorie s-ar putea justifica, în mod excepțional, în anumite cazuri în care s-a comis o infracțiune deosebit de gravă.

Indiscutabil în speță avem de-a face cu o infracțiune gravă comisă de către inculpați. Periculozitatea rezultă din modalitatea de comitere și din natura faptelor pentru care a fost condamnat POPA NICOLAE.

În tot intervalul de timp scurs de la data la care s-a realizat sesizarea din oficiu în legătură cu faptele reținute în sarcina inculpaților pericolul concret pentru ordinea publică a crescut în mod gradual.

Astfel, prin acțiunile întreprinse în scopul zădărnicirii și îngreunării executării pedepsei de 15 ani , inculpații au dovedit nu doar perseverență infracțională accentuată , dar și ignoranță față de sistemul de justiție. Astfel, deși cunoșteau că autoritățile române au efectuat cereri de comisii rogatorii și asistență judiciară, inculpații au acționat în scopul zădărnicirii executării pedepsei. Au continuat și au stăruit în găsirea mijloacelor pentru îngreunarea executării pedepse , chiar și după ce condamnatul a fost arestat de autoritățile statului gazdă . În plus, au continuat să desfășoare aceste demersuri deși se aflau sub puterea unei măsuri preventive, dispuse tocmai ca urmare a faptului că existau indicii puternice în legătură cu favorizarea infractorului de către aceștia.

Gradul de complexitate al cauzei a trescut începând cu luna decembrie 2009, datorită modalităților pe care inculpații le-au identificat și pe care le-au complicat , în mod deliberat, după ce s-a dispus față de aceștia măsura obligării de a nu părăsi țara. Sunt relevante în acest sens aspectele referitaore la  le-au folosit în favoarea condamnatului și care a presupus administrarea unui probatoriu  vast, absolut necesar pentru a putea forma convingerea că sunt elemente pertinente , rezonabile și puternice care confirmă că inculpații au comis aceste infracțiuni .

Pornind de la aceste premise, în circumstanțele cauzei, sub aspectul duratei  în care s-au efectuat cercetările, pentru a stabili lanțul cauzal judiciar precizăm că, au fost necesare solicitări de comisii rogatorii internaționale, iar pentru stabilirea concretă a circuitului financiar, folosit ca mijloc de  îngreunare a înfăptuirii justiției au fost necesare solicitări pentru obținerea informaților de la autorități bancare aflate în Cipru.        

Administrarea acestor probe echivalează cu proceduri judiciare desfășurate într-o durată de timp rezonabilă, notoriu fiind faptul că în această țară sunt zone cunoscute ca fiind ,,paradisuri fiscale,, în care numeroși cetățeni români își înființează societăți comerciale tip off-shore pentru a beneficia de facilitățile fiscale oferite, dar în principal pentru a beneficia de strictețea secretului bancar practicat în asemenea zone.

Situația de fapt descrisă mai sus rezultă din materialul probator existent la dosarul cauzei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.