
Demersurile ministrului Educației, Remus Pricopie, privind combaterea violenței în școli sunt insesizabile, cazurile de violență înregistrate în ultima perioadă fiind constante și numeroase, fără a se observa vreo îmbunătățire a situației.
Ultimele incidente de acest gen, cu nivel ridicat de violență, au avut loc miercuri, la două licee din București. Un elev de la Colegiul Tehnic „Miron Nicolescu“ din Capitală a fost înjunghiat în picior de un alt elev de liceu, pe Bulevardul Metalurgiei, din Sectorul 4, au declarat miercuri, surse din Poliție. Potrivit surselor citate, victima este elev în clasa a XII-a și ar fi fost înjunghiat în picior de un elev în clasa a X-a, iar aceștia ar fi colegi. Elevul înjunghiat primește îngrijiri la spital, poliția fiind anunțată despre acest caz de unitatea medicală, au precizat sursele citate.
Din nefericire incidentul a fost „dublat“ de unul asemănător, la Liceul Tehnologic „Mecanică Fină“, unde un alt elev din clasa a XIII-a a fost înjunghiat pe terenul de sport din curtea școlii, de un coleg din clasa a IX-a. „Elevul din clasa a IX-a și-a recunoscut fapta, după ce inițial a spus că și-a împins colegul din clasa a XIII-a, iar acesta s-a lovit într-o tablă“, au declarat reprezentanții Liceului „Mecanică Fină“ din Capitală. Elevul de la Liceul „Mecanică Fină“ a fost internat la Spitalul „Sfântul Pantelimon“, având o plagă înjunghiată la omoplatul drept. Reprezentanții Spitalului „Sfântul Pantelimon“ au declarat că elevul are o plagă nepenetrantă, nefiind lezat niciun organ vital, dar acesta va rămâne internat 24 de ore pentru a fi supravegheat. Polițiștii de la Secția 8 au făcut verificările la fața locului, pentru a stabili în ce condiții s-a produs incidentul.
Inspectoratul ?ê?£colar al Municipiului București a declanșat o anchetă pentru a stabili modul în care sunt realizate serviciul pe școală și paza, dacă există un program pentru prevenirea violenței și dacă acesta este respectat. Ministrul Educației declara în luna martie a acestui an că este necesară o atenție deosebită în ceea ce privește violența în școli, însă nu s-a observat nici o îmbunătățire în acest domeniu și nici un demers nu pare să fi fost aplicat.“Cred că, în momentul de față, trebuie să facem o radiografie a violenței în școli. Constatăm că în școlile din România, în fiecare zi, se întâmplă cel puțin un caz de violență. Sigur, nu toate sunt grave. Acest fenomen este unul complex și, prin urmare, măsurile trebuie să fie complexe. Toți actorii din sistemul educațional trebuiesc implicați. Am făcut o monitorizare strictă la ceea ce se întâmplă în școli, săptămânal având videoconferințe cu inspectorii generali. Măsurile trebuie luate în școli, în inspectorate, dar împreună cu părinții“, a spus Pricopie, la analiza actelor de violență în școli, realizată de Inspectoratul ?ê?£colar al Municipiului București și Poliția Capitalei.
Autoritățile pun placa preocupării
Guvernul nu a întreprins nicio măsură până în prezent pentru a reduce cazurile de violență din școli, dar asta nu l-a împiedicat pe premierul Victor Ponta să joace ieri cu măiestrie arta preocupării. Ponta a profitat ieri de prezența presei la ședința de guvern pentru a arăta că este îngrijorat și preocupat de acest subiect, deși guvernul său nu a făcut nicio acțiune de prevenție.
Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Educație, Remus Pricopie, și celui de Interne, Radu Stroe, să ia măsuri pentru a preveni cazurile de violență în școli.
„Domnul ministru Pricopie, am văzut – nu știu dacă e o întâmplare sau nu – iarăși avem cazuri de violență în școli. Vreau ca împreună cu ministrul de Interne să vă uitați foarte atent, să vedem ce se întâmplă. Poate fi vorba de accidente. Nu s-au mai întâmplat lucruri rele în ultimul timp și nu ne-am mai preocupat la fel de mult. Or, e un fenomen care nu cred că se stinge vreodată. Vreau să-l analizați împreună cu ministrul de Interne și, dacă e nevoie, din nou de măsuri cât mai dure în acest sens, vă rog să veniți să le luăm. Mai ales că trebuie să începeți pregătirea pentru Bac. (…) Din punctul meu de vedere, ca părinte în primul rând, cred că violența în școli e cea mai mare problemă. Vreau să știu când ne trimitem copiii că nu ni-i omoară nimeni, nu ni-i bate nimeni. Sigur, după aia să și învețe, dar în primul rând vreau să știu că se întorc sănătoși acasă“, a afirmat Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern.
Campioni la planuri pe hârtie
Ministrul de Interne, Radu Stroe, l-a informat, la rândul său, că de trei zile s-a trecut la elaborarea unui plan, practic, punctual, cu echipe mixte, jandarmerie și poliție.
„Vom intra cu al treilea element în această structură: poliția locală, pentru că primăriile au în subordine școli, au poliție locală. Prin urmare, va trebui să realizăm această mixtură, care să ne asigure nu numai supravegherea dimineața la prânz și seara, dar și pe durata zilei, la o manieră care să le atragă atenția celor care au gânduri rele“, a spus Stroe.
Premierul l-a atenționat că n-ar vrea să se ajungă ca în America, să fie omorâți copiii în școli.
„Tot ce putem să facem – să prevenim și să sancționăm foarte dur. Cred că e absolut necesar. Este o strategie care nu se termină, nu are un punct în timp în care ne declarăm mulțumiți. De fiecare dată trebuie să fim pregătiți să acționăm“, a adăugat Ponta
Irina Tracy