De ceva vreme, la SC Viromet SA din Victoria se descopera tot mai des situatii care pun fabrica intr-o delicata stare economica, apropiata celei de faliment. Scriptic, daca se discuta, Viromet are de incasat de la beneficiari sume enorme in lei si valuta, lucru ce ar traduce toate bilanturile financiare la profituri considerabile. In realitate, toate aceste sume sunt doar teoretice, intrucat respectivii beneficiari nu sunt decat niste tepari din diferite zone ale tarii, care, cu concursul persoanelor cu functii din Viromet, au reusit sa-si duca la bun-sfarsit ingineriile financiare sau contractuale. Aceste asa-zise afaceri au adus societatii un prejudiciu de aproximativ 185.000 de dolari.
Contrar prevederilor contractuale, metanolul a iesit neplatit de pe poarta societatii
SC Viromet SA este cunoscuta in tara mai ales pentru productia de metanol, produsul aducand si cele mai mari beneficii societatii. Din pacate, nu toate tranzactiile cu metanol au fost in favoarea intreprinderii din Victoria. Mai concret, contravaloarea unor importante cantitati de metanol a ajuns in conturi straine si nu, cum ar fi fost normal, la societate.
Un caz tipic de frauda este cel petrecut la inceputul anului 2001. In baza contractului M1, incheiat pe 4 ianuarie 2001 intre conducerea SC Viromet si SC Carodex Oil SRL din Focsani, producatorul se obliga sa livreze 200 tone de metanol firmei din Focsani, plata marfii urmand sa se efectueze in avans. Ulterior acestei date, Carodex vine si solicita livrarea a 500 tone de metanol, cu 300 de tone mai mult fata de contractul incheiat. Aceasta modificare a fost legalizata prin actul aditional nr. 1, semnat de Daniela Ion, un imputernicit al Carodex.
Conform contractelor, Carodex trebuia sa achite in contul Viromet 92.000 de dolari plus TVA, dupa care fabrica urma sa inceapa livrarea marfii. Prevederile contractuale nu au fost insa respectate. Cele 500 tone de metanol au ajuns la beneficiar, dar plata nu a mai fost efectuata nici pana in prezent.
Semnatura cumparatorului, indescifrabila
Interesant este si modul in care a fost redactat si acceptat de Viromet contractul de vanzare-cumparare cu Carodex. Scris intr-o forma dubioasa inca de la inceput, actul a fost semnat din partea Viromet de catre directorul general, Valeriu Bianu, directorul comercial, Ovidiu Bucur, directorul economic, Mihai Margean, si de seful serviciului vanzari, Alexandru Matusoiu, iar din partea firmei focsanene apareau doar o stampila si o semnatura indescifrabila, nefiind trecut numele directorului general sau al vreunui alt reprezentant al SRL-ului. Cu toate acestea, marfa a trecut de poarta Viromet spre beneficiarul dubios, desi acesta nu platise in avans metanolul. Apoi, in ciuda diverselor somatii de plata, dinspre Carodex nu a existat nici o reactie.
Carodex a disparut de pe piata comerciala a judetului Vrancea
In ceasul al 12-lea, Departamentul juridic de la SC Viromet SA a inceput investigatiile in privinta acestei firme. Cu stupoare, s-a descoperit ca SC Carodex Oil SRL a fost radiata din Registrul Comertului Vrancea. Printr-un act aditional, firma isi schimba sediul din Vrancea la Bacau, operatie solicitata pe 21 ianuarie 2000, cu un an inaintea incheierii contractului de vanzare-cumparare de metanol de la Viromet. Pe 22 ianuarie 2001, Carodex nu mai era de gasit oficial niciunde.
Din datoria de 92.000 de dolari nu a fost achitat nici 5%. La 20 septembrie 2001, SC Viromet SA deschide proces comercial impotriva SC Carodex Oil SRL la Tribunalul Vrancea, dar reprezentantii acestei firme nu s-au prezentat la nici o infatisare. Parata este citata la fiecare termen prin publicitate in presa.
Firma Astec Bacau a tepuit si ea Viromet
O alta firma care a cumparat de la Viromet SA metanol si nu a mai platit contravaloarea marfii este SC Astec SRL din Bacau. Mecanismul prin care societatea bacauana a beneficiat de produsele Viromet este similar cu cel al societatii din Focsani. Pe 23 ianuarie 2001 a fost semnat contractul de vanzare-cumparare M3 pentru 500 tone de metanol, in valoare de 92.500 de dolari. Marfa trebuia platita integral in avans, dupa care ar fi trebuit sa inceapa livrarea. In realitate, lucrurile s-au petrecut cu totul altfel. Marfa a plecat spre client fara ca acesta sa achite ceva din suma datorata. Dupa o vreme s-a achitat circa 5% din total, dupa care platile au incetat definitiv.
In privinta contractului incheiat intre cele doua firme, se poate spune ca, juridic, actul lasa mult de dorit. Pentru Astec SRL nu este stipulat numele vreunei persoane care sa reprezinte firma in relatia cu Viromet. Discutiile purtate cu respectivul beneficiar s-au invartit in jurul numelui Mihai Anita, care figura indirect si la Carodex Focsani.
Situatia SC Astec SRL a fost investigata la Camera de Comert si Industrie Bacau, de unde s-a aflat ca, la data de 26 martie 2001, societatea a fost dizolvata in baza Hotararii judecatoresti nr. 299/26.01.2001. De asemenea, s-a mai aflat ca societatea inregistra in 2000 o cifra de afaceri de 1.079.000 de lei si o pierdere de 18.554.000 de lei. Administratorul firmei era Muscalu I. Vasile, nicidecum Mihai Anita. Prin urmare, acum, Viromet trebuie sa recupereze o datorie de la o firma care nu mai exista, la fel ca si in cazul Carodex.
Conform fiselor de livrare a metanolului catre Astec, ultimul transport de metanol a avut loc pe 30 martie 2001, data la care Astec SRL era deja dizolvata. Inca o neglijenta a reprezentantilor Viromet, care nu s-au asigurat nici de bonitatea clientului, nici de potentialul lui financiar.
In prezent se afla pe rol procesul comercial dintre Viromet si Astec SRL, proces demarat din septembrie 2001, dosarul purtand nr. 7398/20.09.2001.
In urma acestor contracte paguboase incheiate de conducerea Viromet in anul 2001, societatea a depus plangere penala la IJP Brasov impotriva persoanelor care se fac raspunzatoare de aceste prejudicii. Capetele de acuzare in respectiva plangere penala sunt gestiune frauduloasa, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu pentru neincasarea pretului conform contractelor incheiate cu SC Carodex Oil SRL, Astec SRL si Mopal SA Bistrita.