Dosarul de corupție al mogulului Dan Voiculescu,în legătură cu privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare, va continua pe 10 iunie, a decis un complet de judecată al Curții de Apel București. Instanța a repus cauza pe rol pentru reluarea dezbaterilor, la termenul de astăzi, după ce completul anterior de judecată a fost desființat ca urmare a arestării judecătorului Ioan Mustață. Dan Voiculescu a încercat și de această dată să tragă de timp, prin avocatul său, care a susținut marți la Curtea de Apel București că nu au fost parcurse anumite etape.
”Nu cred ca a fost timp suficient pentru repartizarea aleatorie a cauzei. Aceasta presupune parcurgerea unor etape, mai întâi desființarea completului de judecata ca urmare a imposibilității asigurării continuității(…) și care presupune apoi o trimitere a cauzei unui alt complet de judecata” a spus apărătorul lui Voiculescu. La termenul trecut, a
Avocații lui Voiculescu au depus mai multe cereri, printre care și aceea de verificare a rechizitoriului și, dacă se constată nereguli, trimiterea „Dosarului ICA” înapoi la DNA. Magistratul Ioan Mustață nu a apucat să se pronunțe pe excepții, întrucât chiar în dimineața când avea loc termenul anterior al procesului, pe 29 aprilie, a fost ridicat de ofițerii DNA și ulterior reținut. În locul lui Stan Mustaţă a fost numit preşedinte al completului judecătoarea Luminiţa Cristiu Ninu, din complet făcând în continuare parte magistratul Florică Duţă.
Tribunalul București l-a condamnat pe 26 septembrie 2013 pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în dosarul privind privatizarea ICA. Gheorghe Mencinicopschi, fostul director general al ICA, Sorin Pantiș ex-ministrul telecomunicațiilor și angajat al ICA, Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu și Flavius Pop au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare.
Alți inculpați din dosar, Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene și Alexandru Petre, au primit câte cinci ani de închisoare. Instanța a mai decis ca Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acțiuni de la ICA, donate fiicei sale Camelia Voiculescu. De asemenea, Dan Voiculescu și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.
Judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus de procurori pe bunurile și conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din București evaluată la 250.000 euro și un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei. Toate părțile au atacat decizia TB la Curtea de Apel București, unde se judecă acum procesul.