Home Actualitate Vom sarbatori 1 Mai cu dusuri reci

Vom sarbatori 1 Mai cu dusuri reci

DISTRIBUIŢI

Pentru ca au vecini care nu-si achita intretinerea, sute de mii de bucuresteni risca sa ramana, peste o saptamana, fara apa calda. Dupa un scenariu devenit deja cunoscut, Termoelectrica someaza RADET sa-si achite o parte din uriasele datorii in cel mult o saptamana. RADET someaza, la randul sau, marii sai datornici sa-si achite datoriile si totul se opreste undeva la limita bunului-simt, in momentul in care se constata acelasi lucru trist. O mare parte din populatia Capitalei a ajuns in imposibilitatea de a plati, lunar, intretinerea. Motivul? Nivelul de trai scazut sau, altfel spus, uriasa discrepanta dintre preturi si venituri. Intr-o situatie similara se afla si marii consumatori, agentii economici neperformanti, care asimileaza cele doua regii, Termoelectrica si RADET, cu doua banci comerciale, care ofera credite fara dobanda. Asta este insa o alta problema si are alte cauze. Revenind la populatie, trebuie spus ca lucrurile au cam scapat de sub control si ca palida subventie oferita de Guvern pentru plata caldurii si a apei calde nu a acoperit nici pe departe cheltuielile cu regia. Asociatiile de locatari datoreaza RADET aproximativ 600 miliarde de lei, suma care reprezinta doar valoarea facturilor pe trei luni. Probleme cu plata facturilor la agent termic au mai fost, dar niciodata nu au depasit 200-300 miliarde de lei. Primarul general al Capitalei, Traian Basescu, sustine ca datoriile Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) catre Termoelectrica sunt ale cetatenilor care credeau ca li se vor anula restantele, Primaria achitandu-si toata partea de subventie care ii revine din factura consumului de energie termica al populatiei. -Datoriile mari pe care populatia le are de platit pentru consumul de caldura si apa calda sunt efectul promisiunilor din campania electorala si din programul de guvernare, potrivit carora Executivul urma sa anuleze datoriile mai vechi ale cetatenilor, pentru a-i stimula sa se rebranseze la reteaua centralizata de termoficare-, a spus Basescu.

-Avem de dat in jur de 1.200 de miliarde. Tot atat avem si noi de incasat de la furnizori, poate chiar mai mult-, ne-a declarat Gheorghe Dabela, directorul RADET. -La sfarsitul saptamanii trecute am incheiat un protocol cu Termoelectrica, prin care ne-am angajat sa achitam o parte din datorii pana la sfarsitul lunii. S-au facut deja niste plati, din banii primiti ca subventie de la Primarie. Vom incerca sa respectam protocolul, insa acest lucru depinde, in mare masura, de nivelul incasarilor.- Directorul Termoelectrica, Ioan Ungureanu, spune insa ca nu crede in astfel de protocoale si ca, in cazul in care nu primeste o suma considerabila de la RADET, adica minimum 220 miliarde de dolari, va opri robinetul. -Sunt nevoit sa inchid robinetul, din cauza lipsei resurselor financiare pentru plata combustibililor-, ne-a declarat Ioan Ungureanu, directorul general al Termoelectrica SA. Datoriile RADET fata de Termoelectrica se ridica la peste 2.000 de miliarde. Potrivit sefului municipalitatii, din cele aproape 2.000 miliarde de lei pe care RADET le are de achitat in contul Termoelectrica, jumatate reprezinta penalitati pentru neplata, iar restul, sume datorate de populatie si de agentii economici transportatorului de energie termica. -Consider ca solutia corecta ar fi anularea penalitatilor populatiei, cu conditia achitarii intr-un anumit termen a facturii restante, aceasta facilitate dand posibilitatea recuperarii unor datorii neplatite de trei sau cinci ani-, a mai afirmat primarul.

Avand in vedere faptul ca factura emisa de Termoelectrica pentru consumul dintr-o luna de iarna este de aproximativ 300 miliarde de lei, suma datorata de RADET reprezinta facturi curente si nu scadente, cu atat mai mult cu cat exista un decalaj de cel putin 15 zile intre momentul in care factureaza Termoelectrica si RADET, sustine Traian Basescu.

Nefiind un act electoral, chiar daca se asteapta temperaturi de peste 30 de grade la inceputul lunii mai, bucurestenii vor trebui sa se multumeasca doar cu apa rece. Sau, cine stie? Poate ca, sub umbrela politicului, se va gasi o noua solutie de compromis de genul: un nou protocol. Solutii economice viabile nu se prea intrevad, poate doar stergerea datoriilor. Exista chiar un proiect de lege in acest sens care a intrat in circuitul de avizare.

Daca nu se va adopta repede o decizie, vom asista, la fel ca si anul trecut, la o serie de negocieri sterile si declaratii televizate, care nu vor tine loc de apa calda, dar care ne vor face sa ne intrebam prosteste: Ce-i mai rece decat apa rece? Aceasta gluma sinistra circula in perioada de trista amintire, pe care, culmea, multi dintre concetatenii nostri au inceput s-o regrete. In rest, numai de bine. De primul impas am trecut. Apa calda nu a fost oprita ieri, asa cum se anuntase initial.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.