
Chiar dacă prezentul i-a adus, împreună, la aceeași masă în alianța politică PNL-PSD-PC, liberalul Varujan Vosganian nu a uitat să-i plătească o poliță veche lui Dan Voiculescu, mai ales că la mijloc se află o sumă substanțială de bani, 40.000 de euro. Varujan Vosganian a demarat procedurile de executare silită împotriva trustului de presă „Intact“, deținut de familia Voiculescu, pentru mai multe articole și emisiuni tv din anul 2006, în care Vosganian a fost prezentat drept un colaborator al fostei Securități. Liberalul a demonstrat în instanță că informația era falsă, iar judecătorii Curții de Apel București i-au acordat daune morale pentru prejudiciul de imagine suferit, bani pe care acum îi va lua cu forța de la partenerul său politic.
Avocații lui Varujan Vosganian au cerut magistraților Judecătoriei Sectorului 3 încuviințarea executării silite pe toate conturile bancare, și bunurile mobiliare și imobiliare aparținând trustului de presă Intact, din care fac parte Jurnalul Național și postul de televiziune Antena 3, implicați direct în acest proces. Mai mult, cererea înaintată magistraților cuprinde și înființarea popririi pe conturile personale și salariile directorului ziarului, Marius Tucă, și a veniturilor obținute de colaboratorul trustului, Liviu Turcu. Solicitarea liberalului va ajunge pe masa judecătorilor peste două zile. Potrivit documentelor de la dosar, Vosganian a câștigat procesul intentat lui Tucă și grupului de presă, obținând la Curtea de Apel București o decizie definitivă și irevocabilă, pe data de 8 iunie. Magistrații Curții au apreciat că se impune ca Marius Tucă, Liviu Turcu și grupul Intact să-i plătească lui Vosganian 40.000 de euro, reprezentând reparații morale pentru mai multe articole și emisiuni în care politicianul a fost acuzat de colaborare cu Securitatea. Vosganian solicitase daune de 300.000 de euro, explicând faptul că la adresa lui s-a derulat o campanie de presă, care a dus la deteriorarea imaginii sale politice, pierderea credibilității pe plan intern și internațional precum și la respingerea candidaturii sale în funcția de comisar european. El a fost acuzat că „a fost recrutat în anii „80 de unul dintre ofițerii aflați direct în subordinea serviciului pe care Liviu Turcu l-a condus în cadrul Centrului de Informații Externe“, actualul SIE.
Vosganian avea certificat NATO „cosmic top-secret“
Ulterior, Vosganian a primit de la CNSAS o adeverință de necolaborare cu Securitatea. Mai mult, liberalul a adus un document din care rezulta, fără putință de tăgadă, că activitatea sa a fost monitorizată la nivelul celor mai înalte structuri. Judecătorii Curții de Apel au invocat o adresă emisă de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, potrivit căreia, în perioada 2007-2009, când Vosganian ocupa fotoliul de ministru al economiei și finanțelor, „a avut autorizație de acces la informațiile clasificate de nivel ((strict secret de importanță deosebită)), precum și un certificat de acces la informații NATO de nivel ((cosmic top secret))“. „Aceste autorizații se obțin după o verificare riguroasă făcută de autoritățile române și structurile NATO, fiind imposibil de obținut dacă Varujan Vosganian ar fi fost colaborator al Securității“ au argumentat judecătorii în motivarea deciziei de acordare a daunelor morale.
Mihai Niculescu