– Românii se pot trezi din 2008 cu un bir suplimentar: taxa pe terenul de sub casă
– Deşi la ANAF domneşte incertitudinea, reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale a sectorului 1 ne-au lămurit: până acum nu s-a plătit aşa ceva
– -Practic impozităm un teren mort, pentru a cărei utilizare oricum plăteam impozitul pe casă-, constată analistul economic Ilie Şerbănescu
– Noul bir nu se simte prea tare la buzunarul persoanelor fizice, dar afectează persoanele juridice cu suprafeţe construite mari, pe care nu se desfăşoară activităţi economice
– În acest mod, Guvernul va reuşi să mai adune din banii pe care acum nu-i are pentru a putea cumpăra -liniştea- din curtea PSD, care emite pretenţii din ce în ce mai ridicate.
Românii se pot trezi din 2008 cu un bir suplimentar: e drept e unul care, la o primă vedere, nu se va simţi la buzunare, dar cu siguranţă va aduce la buget sume importante.
Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal cetăţenii şi firmele ar putea plăti, din 2008, impozit local pe terenul de sub clădiri, iar terenurile din parcurile industriale vor mai fi scutite de impozit pe teren doar pentru cele aferente activităţilor economice, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal.
Practic, avem de-a face cu o nouă dublă impozitare, actualii guvernanţi pricepându-se de minune la acest domeniu. Practic plătim odată impozitul pe casa care se desfăşoară pe acel teren, la care se va mai aduăga şi o taxă pe terenul de sub locuinţă.
Cei de la finanţe -vor impozita nişte terenuri moarte, pentru a căror utilizare se plăteşte deja un alt tip de impozit- după cum ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu.
Interesant este că la nivel de Administraţie Fiscală nu se ştia nimic, purtătorul de cuvânt îndrumându-ne cu căldură către o Direcţie a Taxelor şi Impozitelor pentru lămuriri. Confuziile persistă la ANAF, care nu a putut să ne lămurească dacă în momentul actual există cazuri în care se plăteşte taxă pe terenul de sub o construcţie, fie ea civilă, fie industrială. Motivaţia: taxele locale sunt stabilite de către autorităţile locale, intrând în atribuţia acestora. Într-un cadru general elaborat de Ministerul Finanţelor, sub forma Codului Fiscal, adăugăm noi.
Şi într-adevăr, cei de la taxe şi impozite din Primăria sectorului 1 au fost în măsură să ofere clarificări: -În momentul de faţă suprafaţa de sub locuinţă nu intră la calculul terenului pentru care se plăteşte impozit-, a fost răpunsul ferm, primit cu promtitudine. Asta după ce la alte trei primării telefonul a sunat lung şi fără un răspuns.
Concluzia, dacă această ordonanţă va trece de Parlament, ne vom alege cu un nou bir. Şi nu ne rămâne decât să ne întrebăm: pe când taxa pe fumărit?
Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe teren se stabileşte în funcţie de numărul de metri pătraţi de teren, rangul localităţii în care este amplasat terenul şi zona şi/sau categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.
Impozitul pe teren se plăteşte anual, în doua rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.
Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe teren, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie inclusiv, a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotarâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Impozitul anual pe teren, datorat aceluiaşi buget local de către contribuabili, persoane fizice şi juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată. În cazul în care contribuabilul deţine în proprietate mai multe terenuri amplasate pe raza aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se referă la impozitul pe teren cumulat.