Ministerul Public a informat ieri că vrăjitoarele Vanessa și Melissa, care au escrocat-o și șantajat-o pe Oana Zăvoranu, au fost trimise în judecată, în stare de arest preventiv, alături de alte șapte persoane. Printre cele șapte persoane se află și denunțătorul procurorului Maximilian Bălășescu, care e judecat pentru corupție, după ce a pretins sume importante pentru a le scăpa pe vrăjitoare. Bălășescu, învestit inițial cu soluționarea dosarului, a fost arestat, în 1 februarie, după ce a cerut mită 300.000 de euro pentru a mușamaliza cazul. După arestarea anchetatorului, cazul vrăjitoarelor a fost predat altor procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, care au finalizat cercetările și au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpaților: Roxana Lider, zisă Vanessa, în stare de arest preventiv, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și șantaj în formă continuată; Rada Mincă, zisă Melissa, în stare de arest preventiv, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, șantaj și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; Sava Craiff Buzea, zis Manix, pentru complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Ion Constantin, zis Șonot sau Șoni, pentru complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și șantaj în formă continuată; Ștefan Mincă, zis Rosovelt, pentru complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Remus Mincă, zis Nat, arestat în altă cauză, pentru instigare la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Ștefan Ionuț Voicu, zis Fane, pentru complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; Elena Ștefan, pentru complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. De asemenea, în acest dosar a fost deferit justiției și Sebastian Dobrescu, zis Sebi, cel care l-a denunțat pe procurorul Max Bălășescu de la Parchetul Ilfov, demersul conducând la arestarea și trimiterea în judecată a anchetatorului pentru fapte de corupție.
De la globul de cristal la monitorizarea presei
Potrivit anchetatorilor, inculpații, aflați în complicitate, își atrăgeau victimele printr-un plan minuțios elaborat, utilizând două metode de racolare a acestora. În una dintre ele, Vanessa și Melissa își făceau publicitate în mass-media, unde se prezentau ca „vrăjitoare” sau „clarvăzătoare”, arătându-și disponibilitatea unor așa-zise consultații în urma cărora erau contactate de către victime.
De asemenea, prin monitorizarea mass-media, cele două identificau persoane publice, cu mare potențial financiar, care se găseau în diferite situații defavorabile (în general în conflict cu alte persoane publice) și le creau acestora falsa reprezentare că problemele au fost generate de practicile oculte inițiate de ele. Prin metodele expuse anterior, cele două inculpate luau legătura cu victimele cărora le solicitau la început, pentru inițierea ritualului diverse bunuri sau obiecte cum ar fi: articole personale de îmbrăcăminte, păpuși, piroane, cuțite, iconițe, miere de albine etc, ulterior, pentru desfășurarea ritualului care se prelungea în timp sub diferite pretexte, inculpatele pretindeau obiecte de valoare (bijuterii, autoturisme) și diverse sume de bani din ce în ce mai mari.
Zăvoranca a fost convinsă să-și vândă casa
Procurorii notează că, în cazul Oanei Zăvoranu, aceasta a fost determinată de către inculpați să încheie mai multe contracte de vânzare a unor bunuri mobile și imobile sau contracte de împrumut cu garanție imobiliară, la un preț subevaluat în raport cu valoarea de piață a acestora. Mai mult, anchetatorii au stabilit că în perioada februarie – septembrie 2011, partea vătămată a fost deposedată de o serie de bunuri mobile și imobile și mai multe sume de bani și ulterior, șantajată și amenințată de către inculpați în condițiile în care aceștia se cunoșteau între ei, iar unii erau în relații apropiate de rudenie.
(B.C.)