Ziarul -Curentul- a mers pe urmele afacerilor omului Cosa Nostra, Paul Brener, descoperindu-i afaceri care demonstreaza ca aceasta organizatie nu actiona doar prin cele 18 firme descoperite, deocamdata, in Bucuresti, ci si in Vrancea. De altfel, Focsaniul este orasul natal al lui Berner, el lucrand aici ca simplu inspector scolar, pana a pleca in Italia.
Intors in tara, Brener a luat legatura cu Horia Furtuna, presedintele Camerei de Comert si Industrie Vrancea, si Codrut Constantinescu, vicepresedintele acestei institutii. Acestia recunosc ca, in 1997, Brener cauta sa cumpere, impreuna cu niste italieni, una dintre IAS-urile care urmau sa fie privatizate-.
La sfarsitul anului trecut, omul care pare sa fie veriga dintre mafia italiana si -afaceristii romani- si-a vandut imobilele care i-au fost retrocedate si terenul aferent acestora din centrul Focsaniului. In urma tranzactiei, facuta in mare graba, Paul Brener a incasat nici mai mult, nici mai putin decat 100.000 de dolari, adica peste trei miliarde de lei.
In Vrancea, Brener mai are multe hectare de teren, majoritatea cultivate cu vita-de-vie. Un apropiat al acestuia, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, spune ca amicul sau din Italia este foarte avar. -Spunea ca nu renunta la via de la Panciu, pentru ca vrea sa o lase nepotului sau care invata la Roma si pe care vrea sa il faca intr-o zi cetatean roman-, s-a destainuit acesta, precizand, totodata, ca Brener ar fi incercat in dese randuri sa intermedieze diverse afaceri intre italieni si oamenii de afaceri din judet.
Paradoxal, singura -afacere- la vedere pe care Brener o are la Focsani este cea cu vin din propria recolta, pe care il duce in Italia. In realitate, lucrurile stau insa altfel… Faptul ca si-a vandut casele si si-a lichidat afacerile cu cateva saptamani inainte de descinderea politistilor italieni si romani poate dovedi ca organizatia Cosa Nostra are buni informatori, fie in Italia, fie in Romania.
Numele focsaneanului Paul Brener face, de cateva zile, furori in presa si in mediile politice si, implicit, de afaceri. Desi stabilit in Roma si cu afaceri vechi in Bucuresti, septuagenarul Brener este relativ cunoscut in Vrancea, unde detine proprietati viticole. El si-a vandut la sfarsitul anului trecut imobilele pe care le recuperase si terenul aferent acestora din centrul Focsaniului. Pentru afacerea facuta in mare graba, Paul Brener a incasat nici mai mult, nici mai putin decat 100.000 de dolari, adica peste trei miliarde de lei.
Paul Brener, interesat de IAS-uri
Printre cei care l-au cunoscut pe -focsaneanul- plecat in Italia in urma cu 40 de ani se afla Horia Furtuna, presedintele Camerei de Comert si Industrie Vrancea, si Codrut Constantinescu, vicepresedintele acestei institutii. Cei doi afirma ca l-au cunoscut pe Brener, care le-ar fi cerut ajutorul pentru anumite servicii.
-A venit la Camera de Comert aratandu-se interesat de afaceri in judetul nostru. Si-a exprimat intentia de a achizitiona impreuna cu niste italieni unul dintre IAS-urile care urmau sa fie privatizate. Pentru aceasta l-am trimis la Ministerul Agriculturii-, a spus Horia Furtuna.
Presedintele CCIA spune ca, la discutiile purtate, Brener a venit intotdeauna singur si ca nu s-a pus niciodata problema unei vizite in Italia pentru cei doi sefi de la Camera de Comert. Totodata, Furtuna a negat vehement ca ar fi avut vreo afacere cu Paul Brener, precizand clar ca totul a ramas la stadiul de discutie.
Brener, un fost inspector scolar
Paul Brener s-a nascut la Focsani pe 24 februarie1926 si a plecat din tara prin anii *60. Se pare ca tatal sau este constructorul Mausoleului Marasesti, Paul Brener beneficiind acum de dubla cetatenie, romana si italiana.
Despre -focsaneanul- aflat in colimatorul Interpolului se stie ca a fost o vreme inspector al Ministerului Educatiei, specializandu-se si in Drept comercial. Pe acele vremuri, Brener, despre care se afirma chiar ca ar fi fost (si ca ar mai fi) ofiter acoperit de informatii, a intermediat diverse afaceri ale unor italieni cu statul roman. Acest tip de afaceri s-a perpetuat in mod continuu dupa 1989, cand personajul amintit a inceput sa -tatoneze- sectorul privat. Din acea perioada dateaza stransele legaturi cu fondatorii defunctei Banci Astra si cu conducatorii Credit Bank.
Deocamdata, in Romania au fost descoperite 18 firme in care Paul Brener era asociat cu mafioti sicilieni care spalau bani prin diverse operatiuni comerciale. Sase din aceste societati sunt deja desfiintate, iar la alte sase s-a facut deja -curatenie-, lipsind orice document care ar putea ajuta la ancheta de o amploare fara precedent.
100.000 de dolari pentru doua case retrocedate
Viata la Focsani a lui Paul Brener nu s-a rupt o data cu plecarea sa in Italia sau cu recentele afaceri oneroase derulate sub acoperire la Bucuresti. Numele sau este asociat cu proprietatea pe care a recastigat-o, parte prin instanta, parte prin Legea 10, chiar in buricul orasului. Este vorba despre doua case nationalizate pe Bdul Independentei si un teren aferent de aproape 600 metri patrati.
Dupa ce, in vara anului trecut, Paul Brener a facut demersuri pentru recuperarea acestor proprietati, in decembrie 2001 el s-a si vazut in posesia lor, pentru scurta vreme insa. Motivul este legat de localizarea acestui teren chiar pe amplasamentul pe care se va ridica viitoarea Catedrala Ortodoxa din Focsani, investitie de mai multe zeci de miliarde.
In 7 decembrie anul trecut, prin dispozitie emisa de Primarie, Brener a devenit beneficiarul restituirii in natura a unui teren de 534 metri patrati, pe Independentei nr. 2. La foarte putin timp, terenul impreuna cu cele doua imobile care au apartinut familiei Brener au fost cumparate de Corneliu Prunache, a carui firma – Aispa Stars – construieste catedrala. Suma tranzactionata poate da fiori novicilor – 100.000 de dolari, adica mai mult de trei miliarde de lei.
Plata s-a facut prin virament din contul societatii cumparatoare in contul vanzatorului. Dupa incheierea tranzactiei, Prunache a facut un schimb de teren cu Protoieria, lasandu-l pe cel din Bdul Independentei, unde se va construi catedrala, pentru un altul din Strada I.L. Caragiale.
-Tinea foarte mult sa nu incalce legea-
Paul Brener mai are in Vrancea mai multe hectare de teren, in Panciu, majoritatea cultivate cu vita-de-vie. Cei care l-au intalnit ocazional il caracterizeaza ca un personaj calm, aparent foarte cult.
Un apropiat al lui Brener, care doreste sa-si pastreze anonimatul, spune ca amicul sau din Italia era foarte avar. -Traieste acum la Roma. Tinea la casa de la Focsani, n-ar fi vrut sa o vanda. Pentru ca ii murise fata de cancer, si-ar fi dorit sa construiasca in Vrancea o clinica de oncologie. L-am intrebat de mai multe ori de ce nu renunta la via de la Panciu, pentru ca si asa nu castiga nimic. Spunea ca vrea sa o lase nepotului sau, care invata la Roma si pe care vrea sa il faca intr-o zi cetatean roman. Tinea foarte mult sa nu incalce legea, sa isi plateasca la zi impozitele-, afirma amicul lui Paul Brener.
Aceeasi sursa sustine ca acesta ar fi incercat in dese randuri sa intermedieze diverse afaceri intre italieni si oameni de afaceri din judet.
Cu toate acestea, in Registrul Comertului Vrancea, Paul Brener nu figureaza ca asociat la nici o societate comerciala din judet. Singura -afacere- la vedere era cea cu vin din propria recolta, pe care o ducea in Italia si care devenise un motiv de mandrie in fata cunoscutilor.
Radu Tomescu