Am luat-o razna? Nuuu! Să vedem avantaje și dezavantaje. Ordinul nr. 4356 al Ministrului Educației „Structura an școlar 2009-2010“. Bucurie din primele articole: avem între 35 și 37 săptămåni cu un număr de 173, respectiv 183 zile lucrătoare (diferențiere în funcție de forma de învățămånt). Pentru un angajat din afara învățămåntului în an sunt, scăzånd concediul de odihnă, sărbătorile legale (Crăciun, Paște, Rusalii, Ziua Națională, 1 Mai și ce mai apare) cam 40 săptămåni cu un număr de 250 zile lucrătoare (avånd în vedere media legală de 21.25 zile lucrătoare în lună). Adică eu (și mulți alții) să lucrez cu peste 72 zile mai mult? Prin hotăråre de guvern s-a stabilit salariul minim pe economie de 600 lei pentru un timp de muncă de 170 ore și o medie de 21.25 zile lucrătoare pe lună. Dragi profesori nu săriți, știu că 600 lei (adică 544 lei net/lună) reprezintă salariul pentru necalificați. Ok, sunt necalificați, dar lucrează pentru banii ăștia 170 ore în fiecare lună (asta dacă sparg „poarta“ fix la 8 ore de muncă pe zi) și nu i-am prea văzut la manifestații, nici la greve. N-or fi destul de instruiți pentru asta! Ba cred că nu mai au nici timp, nici putere.
Să mai facem o aritmetică simplă. Să luăm un salariu net de 1.000 lei. Cel mai simplu calcul, în 12 luni 12.000 lei (nu sporuri, nu adaosuri, nu prime) pentru care în învățămånt se lucrează efectiv 178 (medie) de zile. Cåștig pe zi lucrătoare de 67.41 lei.
Pentru același cåștig de 12.000 lei, un angajat din alt domeniu de activitate lucrează (cel puțin) 250 de zile. Cåștig pe zi lucrătoare de 48 lei.
Oare ar munci cineva din învățămånt pentru „tariful“ ăsta? Nici femeia de serviciu!
(Trebuie să precizez că nu am calculat media venitului pe oră, pentru că în învățămånt sunt prea multe particularități privind norma de ore lucrate pe săptămånă).
Să vorbim și despre vacanțe. Păi, în medie, stăm bine. Conform aceluiași Ordin al Ministrului Educației, în acest an școlar sunt 4 luni de vacanțe (de vară, de Paști, de Crăciun, intersemestrială), iar pentru ceilalți sunt aproximativ 30 zile libere (concediu odihnă și liberele prevăzute de Constituție, Codul Muncii și legile de ramură). Precum ziceam, în medie, stăm bine! Unii 30 zile, alții peste 80.
Și ce să faci cu atåt timp liber? O grevă, o manifestație, un protest, că în timpul anului școlar (în cele peste 100 zile lucrătoare) punem de o „înghețare“ a examenelor, testelor, tezelor etc, să ne rămånă timp de meditații că oricum la școală nu se poate termina materia în orele alea lungi de aproximativ 45 minute. Și mai văd și varianta de colaborare la școlile particulare, nu? Păi dacă dl ministru nu mă plătește pentru toate calificările mele, chiar dacă eu sunt pe un post care nu prevede decåt licența…
Să recapitulăm: salariu tarifar bun, timp liber bun, posibilități „extrasalariale“ de excepție, drept de exprimare a nemulțumirilor nelimitat.
Ziceam la început să vedem avantajele și dezavantajele în învățămånt.
Care or fi dezavantajele??? Aha. Am găsit: să fie 1 Martie și 8 Martie și să mă „sară“ la cadouri! Ghinion, sunt domnul profesor!
Vreau și eu în învățămånt!
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane