Home Actualitate William Brânză ridicat de DIICOT

William Brânză ridicat de DIICOT

DISTRIBUIŢI

William Brânză a fost ridicat de DIICOT pentru evaziune fiscală. În luna decembrie 2014 și mama acestuia a fost ridicată de procurori pentru o evaziune fiscală de 27 milioane de EURO.
Peste 100 de persoane, printre care şi mama fostului candidat la prezidenţiale Wiliam Brânză au fost aduse în decembrie 2014 la audieri la sediul DIICOT Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Statul ar fi fost păgubit cu peste 27 de milioane de euro, iar anchetatorii vorbesc despre o reţea organizată care a încercat să obţină bani de la bănci, firme şi Uniunea Europeană. Procurorii au făcut atunci 37 de percheziții în locații din  București și județele Ilfov și Iași, printre care și la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de unde au fost ridicate documente și mai multe calculatoare.

Anchetatorii susțin că gruparea a operat în perioada 2010-2014, în zona București-Ilfov și Moldova. Rețeaua funcționa pe mai multe paliere, cu structură piramidală. La această grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite, care s-au specializat fiecare având atribuții clar determinate.

Contactat de HotNews.ro, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le are, gruparea infracţională ar fi depus acte pentru ca să obţină şi fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Astfel, anchetatorii au ridicat şi computere de la Autoritatea de Management POS CCE, care a fost luată, în anul 2014, în subordinea Ministerului Fondurilor Europene, de la Ministerul Economiei.

Procurorii DIICOT susţin că grupul infracţional a înfiinţat peste 100 de firme-fantomă, pentru a fi fololsite că “simple instrumente în atingerea obiectivului major şi anume obţinerea de resurse financiare ilicite”.

Gruparea a creat și utilizat societăți comerciale în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, societăți care erau trecute pe numele unor persoane modeste material și cu un nivel minim de educație, în special din zonele rurale din Moldova și din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de către membrii grupării.

Prin intermediul acestor firme, au fost săvârșite infracțiuni de evaziune fiscală, prin efectuarea de livrări fictive de bunuri și servicii către societăți comerciale controlate de diverse structuri infracționale.

În ultimii patru ani gruparea evazionistilor ar fi încercat prin orice mijloace să câştige bani. Prin firmele-fantomă era vândută carne, însă comercializarea se făcea de la o firma la alta, până se pierdea şirul. Ultima nu plătea taxele către stat.

Toţi banii obţinuţi ilegal ar fi ajuns în societăţi de tip offshore din Austria, mai arată procurorii DIICOT, acestea fiind înfiinţate chiar de liderul grupării – un cunoscut om de afaceri din Iaşi, pe nume Petronel Petrea. Acesta a mai fost închis în anii ’90 pentru fapte asemănătoare.

Procurorii au descoperit şi că alţi membri ai grupării se pregăteau să acceseze tot cu acte false fonduri europene nerambursabile, în valoare de 20 de milioane de euro.

În plus, membrii grupării au fraudat instituții bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite în baza unor acte falsificate și nerambursarea acestora.

În acest dosar apare şi numele mamei lui William Brânză, fostul candidat la preşedinţia României. Pe numele ei ar fi fost înfiinţată o firma care înregistra operaţiuni fictive privind achiziţia de carne. William Braza ar putea fi audiat doar în calitate de martor în acest dosar şi nu este vizat direct în această anchetă.
Prejudiciu de 27 de milioane de euro

fonduri europene fraudaGruparea este acuzată că a produs un prejudiciu de aproximativ 27 milioane euro și aproximativ 20 milioane euro tentativă la infracțiuni privind fraude cu fonduri europene.

“Prin activitatea infracţională s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro şi aproximativ 20.000.000 euro tentativă la infracţiuni  privind fraude cu fonduri europene”, susţine DIICOT.

La sediul DIICOT — Serviciul Teritorial București au fost aduse la audieri, 100 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

De asemenea, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale și față de mai multe persoane juridice.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații, acțiunea fiind realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.