După cum dezvăluiam în ediția anterioară a ziarului „Curentul”, personajul Nicolae Buzăianu este unul extrem de interesant din perspectiva cercurilor înalte în care se învârte și globalizarea afacerilor în care este implicat. Din Zambia până în India. Spuneam că elvețianul Nicolas Bogdan Buzăianu a devenit, peste noapte, ambasadorul Zambiei la UNESCO și adjunct al ambasadorului Zambiei în Franța. Folosindu-se de influența sa pe lângă fostul președinte al acestei țări, Rupiah Banda, el și-a cumpărat, practic, această funcție diplomatică onorifică, pentru a se folosi de privilegiile oferite de noul său statut de diplomat. Nu se știe exact filiera pe care Buzăianu a ajuns în Zambia, cert este că fostul ministrul al Finanțelor, Ionuț Costea, cumnatul lui Geoană, a avut legături economice cu această țară. Reamintim că actualul șef la Eximbank Ionuț Costea a semnat în 1998 contractul de cesiune privind recuperarea creanțelor României din Republica Zambia dintre Guvern și firma Donegal International Ltd, reprezentată de Michael Sheehan, prin care creanța de 29,8 milioane de dolari a fost vândută americanului cu doar 3,3 milioane dolari. Ulterior, Michael Sheeban a dat Zambia în judecată pe această creanță, primind în instanță nu mai puțin 15,4 milioane de dolari. Practic, Ionuț Costea nici măcar nu s-a deranjat să încerce o negociere, ci s-a mulțumit cu o valoare de zece procente dintr-o datorie deloc de neglijat. Dar unde există corupție, apar și astfel de „băieți deștepți” care te pot „scăpa” de 30 de milioane de dolari pe numai 3 milioane. Sfânta zeciuială! Doar că personajul interesant, după cum spuneam, nu este Ionuț Costea, unul dintre cei mai bine plătiți funcționari ai statului, ci „băiatul deștept” Buzăianu, așa cum îl alinta președintele Băsescu în urmă cu câțiva ani. Zambia, țară bogată în minereuri precum cupru și aur, ramură extractivă ce acoperă circa 60% din economia țării, a devenit un adevărat El Dorado pentru „băieți deștepți” precum Buzăianu. Totodată, în urmă cu doar cinci ani, Zambia a descoperit circa 12 perimetre bogate în petrol, acestea urmând a fi exploatate de mai multe firme străine. Buzăianu este directorul Investime Oil & Gas Limited (Nicosia, Cipru) și printr-un apropiat de-al său, Dragoș Nițulescu, șef al Mining Investime nu s-a sfiit deloc să dea târcoale acestei țări care de cinci ani de zile are creștere economică anuală de circa 6%.
Afacerea „Gold-gate”
Buzăianu a devenit ambasador al unei țări al cărei cetățean nu era și, luna trecută, a fost în centrul unui scandal internațional după ce noul președinte al Zambiei ales la 23 septembrie, Michael Sata, l-a acuzat ca fiind implicat într-o escrocherie cu aur. Acesta a fost motivul pentru care Buzăianu și-a pierdut, rapid, rangul de ambasador și a anunțat că-l dă în judecată pe președintele Sata, cerându-i despăgubiri de 100 de milioane de dolari. Denumită de presă afacerea „Gold-gate”, escrocheria îl are în centru pe cetățeanul elvețian Nicolae Buzăianu. Aceasta a renunțat în urmă cu câțiva ani la cetățenia română iar în cazul unei eventuale cercetări penale pentru afacerile cusute cu ață albă de aici din România, el nu poate fi extrădat deoarece între România și Elveția nu există un astfel de acord juridic. Buzăianu este acuzat de noul președinte zambian, Michael Sata, că împreună cu fosta administrație ar fi pus la cale cumpărarea ilegală a 118 kilograme de aur, metal confiscat de Agenția Antidrog din Zambia. Astfel, aurul în valoare de 6,5 milioane de dolari, ar fi fost cumpărat de către două firme sud-africane – Societies Financiere du Seujet SA și Valsior SA, ambele cu sediul în Elveția – cu numai 4 milioane de dolari. Această afacere a fost mijlocită, bineînțeles, de către Buzăianu care s-a apărat ulterior că ar fi făcut un „business” corect. La începutul acestei luni, elvețianul și-a început procesul de defăimare împotriva guvernului zambian în Elveția, Marea Britanie și SUA. În paralel, guvernul elvețian a trimis o scrisoare instituției omoloage din Zambia cerând explicații pentru acest scandal. Ziarul „Zambian Watchdog” a scris recent că administrația din Zambia se teme acum că, în cazul în care Buzăianu va câștiga, proprietățile Zambiei din Europa și SUA vor fi executate de către firmele angajate de Buzăianu.
Buzăianu, decorat de Mitropolia „Gazprombank”
Vânzarea aurului zambian a avut loc efectiv în vara anului 2011, în capitala Lusaka, iar doar cu o săptămână înaintea dezvăluirilor președintelui Michael Sata, despre implicarea sa în afacerea „Gold-gate”, Buzăianu avea să-și primească „diploma de filantrop”. Este vorba despre „Medalia de Aur” oferită de Patriarhia Rusiei pentru implicarea acestuia în renovarea unor biserici din Republica Moldova. Evident este vorba despre biserici supuse Mitropoliei Moldovei, care se subordonează la rândul ei Patriarhiei de la Moscova. În niciun caz, Buzăianu nu a renovat biserici închinate Mitropoliei Basarabiei care aparține canonic de Biserica Ortodoxă Română. În vara acestui an, Karadeniz Press a scris că afacerile cu energie merg braț la braț cu activitatea religioasă. Este vorba despre donația de cinci milioane de dolari americani făcută de Gazprombank, banca oficială a gigantului energetic rus Gazprom, sub forma unor donații către Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Ortodoxe Ruse. Ceea ce este însă frapant în cazul lui Buzăianu este că acesta va folosi distincția oferită de Patriarhia Rusă înainte cu doar o săptămână (pe 5 octombrie 2011 – n.r.) de izbucnirea scandalului pentru a demonstra în cadrul proceselor intentate Zambiei că este un filantrop și un om cu frica lui Dumnezeu.
Ecologiști indieni invitați în Zambia
Dar nu numai atât. Buzăianu se identifică ca fiind și un om cu perspectivă care merge în afaceri pe o linie eco menită să protejeze mediul înconjurător. Pentru a-și întări statutul de afacerist trendy, el s-a oferit, luna trecută, să sprijine mișcarea ecologistă Bishnoi din nordul Indiei, care numără circa 800.000 de suflete. Aceștia luptă pentru o viață simbiotică a omului cu natura și sunt promotorii mișcării la nivel mondial. Mirosind oportunitatea de a se afișa cu ei, Buzăianu a stat de vorba în această toamnă cu liderul cu liderul mișcării, Khamu Ram. ”Găsesc extraordinar faptul că oameni care au trăit atunci (secolul 15 – n.r.) au intuit exact problemele de mediu cu care ne confruntăm astăzi, de mai bine de cinci secole. Sunt de părere că mișcarea Bishnoi trebuie să ne inspire pe toți”, a declarat Buzăianu, citat de presa din Hexagon. Versatul om de afaceri „elvețian” spune că acest model de ecologism ar trebui importat și în Africa. „Cunosc continentul african foarte bine, în particular Zambia, acolo unde deja susțin școala Chippendale. Sunt convins că astfel de inițiative ar putea fi emulate în anumite țări”, a mai spus Buzăianu.
Odată cu globalizarea, „băieții deștepți” mioritici din energie se pare că au început să prospere și pe alte meleaguri mai puțin dezvoltate pentru a corupe demnitari și pentru a-și lărgi portofoliu de continente cucerite. Ei sunt adevărați conquistadori energetici, mereu în căutarea unor noi tărâmuri profitabile pentru conturile lor din Elveția!
Nicolae Bucur