Sambăta viitoare, suntem chemaţi la urne. Nu pentru alegerile europene, de care am fi avut nevoie pentru ca Romania să aibă la Bruxelles reprezentanţi legitimi, care să susţină interesele cetăţenilor şi să înlesnească atragerea mult aşteptatelor fonduri europene. Nu pentru Parlamentul Romaniei, în ale cărui acţiuni puţini romani se mai regăsesc. Nu, suntem chemaţi la urne pentru că majoritatea parlamentară – cei 322, după sintagma care a intrat deja în mentalul colectiv – a văzut în preşedintele Romaniei un pericol pentru modul de a face politică cu care erau obişnuiţi, bazat pe interesele unei minorităţi, şi nu pe interesul public.
Decizia finală nu este însă a lor, ci a noastră. De aceea, este important să ne spunem cuvantul, fiecare potrivit convingerilor sale. Cuvantul pe care eu, personal, îl voi spune la referendum va fi -NU-, cel puţin din următoarele zece motive:
1. Voi spune -NU- la referendum pentru că preşedintele nu a încălcat Constituţia. Decizia Curţii Constituţionale spune clar acest lucru, dar -cei 322- au preferat să o ignore. Să pretinzi că ar fi vorba despre un demers constituţional, cand în realitate doreşti să răstorni un vot popular printr-un vot politic, mi se pare un act profund imoral.
2. Voi spune -NU- la referendum pentru că preşedintele şi-a făcut datoria. Ar fi putut să tacă, dar n-a făcut-o. Ar fi putut să închidă ochii, dar n-a făcut-o. Ar fi putut să încheie înţelegeri oculte cu cei care îi sunt astăzi adversari, dar n-a făcut-o. Ar fi putut foarte uşor să uite ce a promis, dar n-a făcut-o. Ar fi putut să mă dezamăgească, aşa cum a făcut de exemplu Tăriceanu, dar n-a făcut-o.
3. Voi spune -NU- la referendum pentru că principalii autori ai suspendării preşedintelui sunt oameni care au făcut foarte mult rău ţării. Prea repede sunt unii înclinaţi să dea uitării faptele scandaloase de corupţie prin care s-a remarcat PSD şi prin care Romania s-a aflat la un pas de a rămane în afara Uniunii Europene.
4. Voi spune -NU- la referendum pentru că nu vreau să se întoarcă vremurile baronilor peste care domnea arogant şi plin de sine Adrian Năstase. Dacă PSD l-a tras pe linie moartă pe fostul prim-ministru, asta nu înseamnă că a renunţat şi la obiceiurile şi practicile promovate de acesta. Mircea Geoană nu este decat un Adrian Năstase cu mai puţin aplomb.
5. Voi spune -NU- la referendum pentru că alianţa împotriva preşedintelui este una împotriva naturii. Liberalii s-au aliat cu neo-comuniştii, reprezentanţii maghiarilor s-au aliat cu Partidul Romania Mare. Împreună, cu toţii s-au aliat cu turnătorul Felix, devenit peste noapte putred de bogat şi pretinzand în mod obraznic să conducă Romania. Cei cinci aliaţi sunt tot atatea tentacule ale aceleiaşi caracatiţe, pentru că ceea ce îi uneşte este corupţia.
6. Voi spune -NU- la referendum pentru că alianţa de mai sus a recurs la gesturi de neimaginat într-o democraţie, pentru a pune beţe în roate preşedintelui. Modificarea legislaţiei electorale, pentru a îl dezavantaja pe Traian Băsescu, minciunile şi dezinformările, punerea în mişcare a unei maşinării de propagandă pentru care şi Ceauşescu ar fi invidios, mă fac să resping acest mod murdar de a face politică.
7. Voi spune -NU- la referendum pentru că vreau ca reformele să continue. Romania nu trebuie să dea înapoi în lupta împotriva corupţiei şi în eforturile deosebite făcute în ultimii ani pentru a asigura independenţa justiţiei. Preşedintele este garantul acestor reforme şi îndepărtarea sa din funcţie ar duce Romania înapoi în timp, ar anula toate lucrurile bune care s-au întamplat din 2004 încoace.
8. Voi spune -NU- la referendum pentru că Romania trebuie să pună odată punct murdăriei din politică şi simbiozei dintre această murdărie şi lumea afacerilor. Voi spune -NU- la referendum pentru că îmi doresc să trăiesc într-o ţară în care instituţiile iau decizii în funcţie de nevoile şi interesele cetăţenilor, nu în funcţie de cele ale unei minorităţi de oameni avuţi şi puternici, care vor să devină şi mai avuţi şi mai puternici.
9. Voi spune -NU- la referendum pentru că politicienii care au provocat acest imens scandal, prin suspendarea preşedintelui şi convocarea referendumului, trebuie să îşi dea seama că există valori mai importante decat banii şi că micii şi berea pot cumpăra aplauze de conjunctură, dar nu pot cumpăra conştiinţe.
10. Nu în ultimul rand, voi spune -NU- la referendum pentru că nu văd, printre politicienii romani, pe nimeni care ar putea să ia locul preşedintelui Traian Băsescu. Geoană? Tăriceanu? Voiculescu? Vadim? Nu cred!
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane