Home Actualitate Zeci de mii de mici comercianti straini, obligati sa paraseasca Romania

Zeci de mii de mici comercianti straini, obligati sa paraseasca Romania

DISTRIBUIŢI

Biroul pentru Straini si Probleme de Migrare din Sibiu a emis dispozitii de parasire a teritoriului Romaniei pentru opt cetateni straini, doi libanezi, doi iordanieni si patru chinezi. Acestia si-au deschis, cu mai mult timp in urma, cate o afacere la Sibiu, iar acum sunt somati sa lase totul balta si sa plece de unde au venit. Ei nu se incadreaza in prevederile noii Ordonante nr. 194/2002, referitoare la prelungirea dreptului de sedere a cetatenilor straini pe teritoriul Romaniei. -Ne cer sa avem o cifra de afaceri de 50.000 de euro pe an. Eu mi-am deschis ultima afacere de numai cateva luni, asa ca nu aveam cum sa am, in primele luni, profitul pe care il doreau ei. M-au chemat la politie, in 26 martie, si mi-au spus ca si eu, si nevasta-mea trebuie sa parasim tara in maximum trei luni de zile. Cum sa plec? Am aici casa mea, copilul meu este nascut si crescut aici. Cred ca cei care fac legea ar trebui sa se uite la om daca este infractor sau daca a facut ceva rau. Dar eu stau aici de peste 10 ani si n-am avut niciodata probleme cu legea-, a spus un om de afaceri arab. In situatia acestora se afla zeci de mii de cetateni straini care au demarat mici afaceri in tara noastra si care vor fi obligati sa plece pentru ca investitiile lor nu se ridica la suma de 50.000 de euro, fapt pentru care nu li se va mai prelungi viza de sedere.

Sederea in Romania, strict conditionata

Ordonanta nr. 194/2002, intrata in vigoare din 27 ianuarie a.c., reglementeaza regimul strainilor in Romania, in concordanta cu cerintele statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, cei proveniti din una din cele 86 de tari considerate ca avand potential migrator (in majoritatea din Africa, Orient si fostul spatiu sovietic) au nevoie de invitatie pentru a obtine viza romaneasca. In plus, permisul de sedere se acorda doar celor care au obtinut o viza de tip D, iar prelungirea lui depinde de indeplinirea unor conditii cumulative, printre care amintim, pentru asociatii unor societati comerciale, justificarea unui venit minim de 500 de euro/luna si inregistrarea unui profit realizat din activitatea firmei. Totodata, prin aceeasi ordonanta, incepand cu acest an, vor mai primi drept de sedere pentru activitati comerciale doar strainii care investesc cel putin 50.000 de euro sau angajeaza in societatea infiintata minimum 10 muncitori romani. Se mai pot elibera astfel de permise in scopul reintregirii familiei, pentru studii si strainilor casatoriti cu cetateni romani. Aceste prevederi nu se aplica celor din tarile membre ale Uniunii Europene si celor care au solicitat statutul de refugiat, refugiatilor si persoanelor aflate sub protectie umanitara conditionata sau temporara.

Peste 30.000 de comercianti afectati de lege

Micii comercianti, veniti in tara noastra cu o suta, doua de dolari si care erau considerati -investitori-, va trebui fie sa paraseasca Romania, fie sa-si completeze investitia initiala pana la nivelul sumei de 50.000 de euro. Prevederile Ordonantei 194/2002 mentioneaza clar, in art. 55, referitor la prelungirea dreptului de sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale, printre alte conditii cumulative, la pct. IV, ca strainii trebuie sa prezinte -documente din care sa rezulte ca investitia este concretizata in aport de capital sau transfer de tehnologie in valoare de cel putin 50.000 de euro ori crearea a cel putin 10 locuri de munca-. In acest context, protestele comerciantilor straini care au primit dispozitiile de parasire a Romaniei in maximum trei luni sunt inutile. Referitor la unele aspecte ale acestei legi, Valeriu Stan, reprezentant al APADOR – Comitetul Helsinki, ne-a declarat: -Chiar daca nu cunosc prea bine continutul respectivei ordonante, consider ca prevederile ei ar putea reprezenta o ingradirea a drepturilor omului la libera circulatie, precum si la libera circulatie a capitalurilor. Nu stiu ratiunile guvernului care au stat la baza emiterii acestei legi, dar nu vad de ce un strain nu ar putea desfasura activitati comerciale, in Romania, cu bani mai putini-.

Este evident ca foarte multi dintre cetatenii straini care au infiintat societati comerciale la noi nu au investit suma amintita in activitatea pe care o desfasoara. Cum in tara noastra numarul strainilor implicati in activitati comerciale este estimat la circa 34.000, ne putem astepta ca, in curand, majoritatea acestora sa fie nevoiti sa plece din tara noastra.

Deja se face trafic cu certificate fiscale

Noile reglementari, intrate in vigoare la inceputul acestui an, au pus pe jar comunitatea micilor comercianti straini. Si, atunci cand apar dificultati, se ivesc si persoanele care castiga bani buni din ocolirea legii. Una dintre ele este chinezoaica Zhao Haiyan, 33 de ani, cu resedinta in Bucuresti, care a promis unui numar de patru conationali ca le va obtine certificate fiscale de la Administratia Financiara a sectorului 3. Aceste documente erau menite sa dovedeasca profiturile realizate de societatile chinezilor. Pentru serviciile sale, Haiyan a incasat, de la fiecare -client-, intre 10 si 50 milioane de lei. Doar ca certificatele erau false, realizate prin scanare, prelucrare pe computer si imprimate cu imprimanta laser color. Cei patru patroni chinezi au depus documentele la Serviciul Pasapoarte, pentru a li se prelungi permisul de sedere in Romania.

Autoritatile romane au acuzat-o pe Zhang Haiyan de -folosirea de mijloace frauduloase de inducere in eroare a unor institutii de stat si incurajarea migratiei ilegale, prin facilitare sederii unor cetateni chinezi in Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.