Home Actualitate Zeci de polițiști șpăgari săltați și duși la audieri la DGA

Zeci de polițiști șpăgari săltați și duși la audieri la DGA

DISTRIBUIŢI

Zece din polițiștii de la secțiile 1 și 3 au fost, ieri, audiați și ridicați din secțiile unde lucrau de către ofițerii de investigații de la Direcția Generală Anticorupție. Cei 31 de polițiști erau filați de luni de zile de ofițerii anticorupție și de procurorii de la Parchetul Tribunalului București. Polițiștii au fost descoperiți că făceau parte din rețele de prostituție pe care în loc să le destructureze le încurajau și chiar lua bani de la prostituate pentru a le „acoperii” sau de la proxeneții acestora. Mai mult, oamenii legii creaseră adevărate rețele chiar în secțiile de poliție unde lucrau. Conform unor surse apropiate anchetei primele plângeri îm­potriva polițiștilor corupți au fost făcute încă de acum câțiva ani când șeful Poliției Capitalei de atunci a primit mai multe plângeri împotriva celor care făceau ancheta, adică a polițiștilor de la secțiile1 și 3, unde erau multe nereguli. Atunci, mai multe fete de „consumație” s-au plâns că au fost bătute maltratate chiar în secția de poliție și că au fost obligate să împartă sume de bani cu polițiștii și chiar favoruri sexuale. După luni de filaj și cercetări, ofițerii Direcției Generale Anticorupție,i-au ridicat pe cei acuzați de corupție. Astfel, cei 31 de polițiști sunt acuzați  de complicitate la prostituție, sechestrare sau chiar tortură. Ofițerii DGA au avut infiltrați agenți sub acoperire pentru a proba activitățile ilicite ale agenților bucureșteni.

Agent sub acoperire torturat de polițiști

Potrivit anchetatorilor, polițiștii șpăgari au bătut și un ofițer sub aco­perire, care se dădea drept prostituată. Surse din apropierea anchetei ne-au declarat că femeia, ofițer sub acoperire, a fost dusă la secția de poliție unde a fost dezbrăcată în pielea goală, bătută și arsă cu țigara de mai mulți polițiști care i-au cerut pe lângă bani și favoruri sexuale. Mai mult, femeia a cerut un avocat, dar polițiștii i-au pus cătușele și au ținut-o legată mai multe ore refuzându-i orice drept. Pe de alta parte, sursele au precizat, anterior, că anchetatorii au informații că o parte din agenții de poliție vizați de perchezițiile de ieri dimineață ar fi luat bani sub for­mă de taxă de protecție de la prostituate, pentru a nu le amenda. Potrivit procurorilor care  anchetează cazul, Agenții de la secțiile cereau sume de bani cuprinse între 50 și 600 de lei, atât pentru a le proteja pe pros­ti­tuate cât și pentru diverse alte așa zise servicii. Agenții vizați de per­che­ziții, majoritatea de la ordine publică, care aveau competențe și pe linie rutieră, sunt suspectați că au luat mită de la șoferi prinși în trafic fără ITP valabil. În aceste cazuri, au spus sursele, polițiștii negociau cu șo­ferul, care, dacă era dispus să îi plătească o anumita sumă agentului, scă­pa cu o amendă pentru o abatere de cele mai multe ori inexistentă, deși sancțiunea pentru lipsa avizului ITP este ridicarea plăcuțelor de în­ma­triculare și imposibilitatea de a mai circula. De asemenea, agenții sunt suspectați că, în alte cazuri, deși constatau abateri pe linie de or­di­ne publică, solicitau sume de bani pentru a nu aplica amenzi.

Sindicaliștii scuză șpaga acuzând salariile mici

Sindicaliștii din Poliție dau încă dovadă de un tupeu fără margini. Chestionați de jurnaliști despre problemele iscate în rândul Poliției și despre descinderile de ieri dimineață, sindicaliștii au sărit în ajutorul polițiștilor corupți. Liderii de sindicat au luat apărarea polițiștilor, pu­nând cazurile de corupție pe seama salariilor mici și a destructurărilor din Ministerul de Interne. Toader Paraschiv, secretar general al SNPPC (sindicatul polițiștilor), a acuzat, pe posturile de televiziune, modul în ca­re „colegii mei de la DGA vin cu asemenea practici, din setea de sen­za­țional“. „În situația în care se va dovedi că au primit bani pentru a nu-și face datoria, polițiștii vor face închisoare. (…) Dacă se oferă po­si­bi­li­ta­tea sa fie condamnată o persoană nevinovată, aici avem de-a face cu se­tea de senzațional. Totodată, un alt lider,
Ioan Surugiu, președintele SNAP, a avertizat ca în următoarea pe­ri­oa­dă vor mai apărea și alte cazuri de acest fel, punând corupția po­lițiș­ti­lor pe seama salariilor mici.
„În scurt timp, vor apărea și alte cazuri. Se știa, cât de cât, de aceas­ta problemă. Dacă anul trecut nu se tăia 25%, dacă acești copii nu ar avea atâtea rate la bănci și dacă salariul polițistului ar fi fost decent, sigur nu aveam de-a face cu asemenea situații. Pe de altă parte, în­cer­când să liniștească populația șeful Politiei Capitalei, Vasile Viorel, a de­cla­rat ieri, că majoritatea oamenilor legii din București „își face treaba“, iar „cei care sunt corupți, mai devreme sau mai târziu, vor plăti”. Acesta a precizat că polițiștii care au fost învinuiți în dosar sunt doar din segmentul de ordine publică și ca în secția unde mulți polițiști au fost învinuiți, s-au luat măsuri de suplimentare a personalului. Acesta a precizat că au fost delegați mai mulți polițiști de la secțiile sectorului 1 pentru a își desfășura activitatea la secția 3, unde au rămas la datorie doar 10 polițiști, în urma scandalului.    

Ramona Feraru

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.