Home Actualitate Zero vile, zero limuzine

Zero vile, zero limuzine

DISTRIBUIŢI

Dupa aproximativ o luna de scotocit averile politistilor, sefii de la MI pot admite, macar in parte, ca numarul proprietarilor de vile cu epoleti este ingrijorator de mare. De la Nord la Sud si de Est la Vest, vilele politistilor se inalta mandre de la campie la ses si pana la munte. Singurul judet care face exceptie pare sa fie Roman, unde saracia a marcat pana si Politia. Aici, ofiterii nu au vile, nu au masini luxoase si nici nu prea au fost implicati in scandaluri de coruptie.

Un apartament si cel mult o Dacie

Imediat dupa ce ordinul ministrului Ioan Rus a ajuns in teritoriu, politistii din Roman au fost nevoiti sa dea declaratii cu privire la averea pe care o detin. Aceste declaratii au fost preluate de catre Inspectoratul Judetean de Politie Neamt, urmand ca, in momentul in care vor exista sesizari la adresa unor politisti, acestea sa fie verificate de o comisie de ancheta. -Pana acum, nu am avut reclamatii la adresa nici unuia dintre angajatii IJP Neamt, cu privire la averea pe care o detin-, a declarat colonelul Cristian Timofte, purtatorul de cuvant al IJP Neamt.

Cu toate ca declaratiile de avere ale politistilor sunt confidentiale, politistii din Roman nu fac nici un secret din faptul ca singura lor avere o reprezinta apartamentul si, cel mult, o Dacie. In Politia Roman nu sunt politisti care traiesc pe picior mare, care sa aiba vile impozante sau care sa se plimbe prin oras in masini luxoase, aidoma unor colegi de breasla care isi desfasoara activitatea in alte judete. Comandantul Politiei Roman, colonelul Valerica Ciomartan, locuieste intr-un apartament, impreuna cu familia sa, si are in proprietate un autoturism marca Dacia 1310. O situatie materiala similara are si colonelul Vasile Cristea, adjunctul sefului Politiei Roman. Singurul politist din conducerea IJP Roman care a -indraznit- sa-si construiasca o casa la tara este colonelul Costache Pricope.

-Detin un apartament in Roman si, de cativa ani, ma chinui sa-mi construiesc o casa la tara. Va fi o casa simpla, cu trei camere, la care am muncit impreuna cu familia mea, casa care inca nu este gata. In aceasta casa doresc sa ma mut cand voi iesi la pensie. Mai detin o Dacia 1300, pe care am castigat-o la CEC, in anul 1987, masina cu care merg si acum. Nu am avut bani s-o schimb, pentru ca m-am chinuit sa-mi ridic casa. In fiecare an mi-am cumparat o parte din materialele cu care am construit casa. Intr-un an mi-am cumparat tabla, in alt an mi-am turnat temelia, iar in altul mi-am cumparat boltari. Nu este o investitie mare, avand in vedere ca exista persoane in Roman care si-au construit case ale caror garduri sunt cu mult mai scumpe decat intreaga mea casa-, a declarat colonelul Costache Pricope.

Politisti, sub amenintarea Parchetului Militar

In cazul in care Comisia de control constituita la nivelul IJP Neamt va descoperi nereguli in ceea ce ii priveste pe unii politisti, acestia vor fi deferiti spre cercetare Parchetului Militar. -Noi suntem deschisi catre orice sesizare venita din partea oricarei persoane, care sa priveasca pe unul dintre angajatii inspectoratului. Singura conditie ca astfel de sesizari sa fie luate in seama este aceea ca persoana care face o sesizare in acest sens sa isi decline identitatea. Nu se iau in considerare sesizarile anonime despre unii dintre politistii acuzati ca ar fi corupti sau au strans averi pe care nu le pot justifica-, a afirmat colonelul Cristian Timofte, din cadrul IJP Neamt.

Cu toate acestea, dupa o avalansa de anonime privindu-i pe lucratori ai Politiei din mediul rural, s-a luat masura transferului unora dintre ei, practicandu-se o rocada, care, de fapt, nu a avut nici o eficienta. Cat priveste nivelul de trai, recunoscut dupa utilizarea tehnicii avansate, este de subliniat faptul ca plutonieri sau sergenti majori, loctiitori ai sefilor de post, folosesc cu nonsalanta telefoane mobile, in timp ce, pentru ofiterii superiori, -obiectul- este un vis, la fel cum si vilele care au inflorit la tara, in satele in care ministrul Cozmanca spunea ca infractiunile se tin lant, iar politistii nici macar nu-si cunosc consatenii. (Bogdan Gotca)

IJP Brasov se plange ca nu poate verifica averilor tuturor politistilor

Comisia de verificare a averilor politistilor, constituita in urma cu doua saptamani, si-a inceput, ieri, activitatea, o data cu intoarcerea din concediu a comandantului IJP, colonelul Mircea Bucur, care este si seful comisiei. Pana in prezent, Comisia de verificare a averilor politistilor brasoveni are in vedere noua cazuri, pe care va trebui sa le discute. Colonelul Gheorghe Victor, adjunctul sefului IJP, spune insa ca nu toate cazurile semnalate de presa sunt reale. -S-a scris despre vila politistului Constantin Idomir, dar nu exista un astfel de angajat al IJP Brasov. Constantin Idomir este fratele lui Tudorica Idomir, care este intr-adevar politist, dar nu are nici o vila. Constantin Idomir este un prosper om de afaceri brasovean si nu intra in atributiile noastre sa-i verificam averea si modul in care si-a construit vila-, a declarat colonelul Gheorghe Victor. Politistii spun ca pe colonelul Constantin Luca, fostul sef al Politiei Fagaras, despre care s-a scris ca are o casa de vacanta, nu-l pot verifica, deoarece nu mai lucreaza in Politie, fiind presedinte al Clubului Dinamo. In cazul colonelului Ion Ghita, fost sef al Politiei Sacele, Comisia de verificare a averilor nu stie ce masura sa ia deocamdata, deoarece acesta a iesit la pensie. Pe generalul Alexandru Ionas, fostul comandant al IJP Brasov, politistii sustin ca nu-l pot verifica, deoarece acesta nu mai are nici o legatura cu IJP de cativa ani buni. In cazul colonelului Ion Vasile, fost sef al Serviciului Arme-Munitii din cadrul IJP, IGP a facut deja verificari cu ani in urma, iar colonelul a fost gasit nevinovat.

Bogdan Gotca

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.