Straine de problemele ce macina populatia, autoritatile cauta, cu tot dinadinsul, sa creeze evenimente din orice. Fie ca inventeaza o noua sarbatoare, fie ca dau o importanta exagerata unui anumit eveniment, mai-marii zilei se chinuiesc sa tina -festivismul- la inaltine. Ultima experienta, destul de trista, s-a numit -Ziua Drapelului-, o sarbatoare inventata in ultimii doi ani, care nu a reusit, niciodata, sa-i impresioneze pe romanii de rand. Dupa ce au primit ordin de la Guvern sa organizeze festivitati in toate orasele, prefectii s-au achitat cum au putut de aceasta obligatie, fara sa reuseasca insa sa mobilizeze populatia. Ba, mai mult, in Capitala, cateva ore, circulatia, si-asa destul de chinuita din cauza ploii, a fost blocata o buna bucata de timp, creandu-se un adevarat haos rutier.
Cea mai importanta manifestare organizata cu ocazia -Zilei Drapelului- a avut loc la Bucuresti. Pe o ploaie mocaneasca, in fata Cercului Militar National, au fost adusi, inca de la primele ore ale diminetii, cateva zeci de militari din Regimenul 30 Garda. Echipati ca la parada, militarii au fost obligati sa stea cateva ore bune in ploaie in asteptarea invitatilor.
Circulatia pe Calea Victoriei a fost blocata, pentru ca soldatii de la 30 Garda sa poata sa se alinieze, pe trei randuri, in fata treptelor Cercului Militar. Haosul creat de aceasta masura, pe care nimeni nu s-a obosit sa o anunte din timp, a fost total, zeci de masini ramanand blocate in trafic.
In jurul orei 11.00, in zona au inceput sa soseasca si mult asteptatii invitati. In frunte cu presedintele tarii, Ion Iliescu, la ceremonie au asistat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ministrul apararii nationale, Ioan Mircea Pascu, ambasadorul Romaniei la Praga, Gheorghe Tinca, alti reprezentanti ai institutiilor statului.
Ceremonia in sine a fost deosebit de scurta, ea rezumandu-se la intonarea Imnului de Stat, la sfintirea unui steag si la ridicarea acestuia pe catargul din fata Cercului Militar.
Dupa mai putin de 45 de minute, oficialii s-au urcat in limuzine si au plecat la treburile lor.
In tara, ca-n Capitala
In restul tarii, manifestarile dedicate acestei sarbatori s-au derulat cam dupa acelasi tipic. In fiecare oras resedinta de judet s-a organizat o scurta ceremonie de sfintire si ridicare a drapelului. De asemenea, garda de onoare constituita cu aceasta ocazie a intonat Imnul de Stat si a dat onorul la drapel.
Singura deosebire importanta intre ceea ce s-a intamplat la Bucuresti si ceremoniile din restul tarii a fost data de numarul participantilor, mult mai mare in provincie. Explicatia nu se gaseste in aprecierea de care s-ar bucura sarbatoarea in ochii -provincialilor-, ci simplului motiv ca autoritatile locale si-au obligat angajatii sa iasa in strada si sa-si manifeste -bucuria si atasamentul-. In fond, de la Revolutie nu au trecut decat 12 ani…