Fara doar si poate, saptamina care s-a incheiat a apartinut in totalitate Politiei. In plina campanie de verificare a averilor, politistii au continuat sa faca tot felul de gafe, una mai grava decit cealalta. Barbatul omorit in bataie de la Cugir, italianul agresat de la Brasov si, nu in ultimul rind, dezvaluirile colonelului de la IJP Neamt privind avansarile pe criterii clientelare, au transformat Ziua Politiei intr-o sarbatoare a haosului.
Destituiti cu diplome
De Ziua Politiei, cei trei sefi ai IPJ Vrancea care au fost destituiti la inceputul saptaminii -din cauza slabelor rezultate si a incapacitatii de a lucra in echipa-, au primit diplome de onoare cu semn de pretuire a activitatii depuse pentru apararea valorilor statului de drept. Sa fie vorba oare de o gafa, sau sefii de la Bucuresti si-au dat seama ca ofiterii destituiti sunt mai competenti decit succesorii lor. Gurile rele spun ca demiterea celor trei sefi ai IJP Vrancea este strins legata de nerezolvarea la comanda a unor unor dosare sensibile, in care erau lezate unele interese ale noii puteri. Celebru de acum, cazul -Rovinco- este simptomatic, rind pe rind procurorii demontind acuzatiile de evaziune fiscala, mita si neachitare la timp a datoriilor la stat. Un caz la fel de cunoscut, dar mai recent, este cel al lui Corneliu Prunache, un apropiat al actualei puteri, care a fost acuzat de distrugere si amenintare cu arma de citre un agricultor din Odobesti. Macoveiu Paius, cel care facuse plingere impotriva lui Corneliu Prunache, sustinind ca seful -Aispa Stars- l-a amenintat cu pistolul, si-a retras, in mod subit, reclamatia. Surse din cadrul politiei nu exclud posiblitatea ca asupra lui Paius sa se fi exercitat presiuni de sus.
Mosierul cu cascheta a dat lovitura la Bacau
In plina campanie de demascare a ofiterilor care nu-si pot justifica averile, lt.-col. (r) Puiu Constantinescu, a devenit cel mai mare -mosier cu cascheta- din politia ieseana. Curtea de Apel Bacau i-a dat cistig de cauza intr-un proces cu prefectura privind dreptul de proprietate asupra a 15 ha de teren pe care le-a obtinut printr-un complicat mecanism de ocolire a Legii Fondului Funciar. Tudor Leonte, secretarul Prefecturii, a ramas perplex cind a aflat solutia judecatorilor din Bacau. Deocamdata nimeni nu stie care este motivatia sentintei date de Curtea de Apel, insa conducerea Prefecturii a anuntat deja ca este decisa sa ceara recursul in anulare la Curtea Suprema de Justitie. In acest moment este cert ca juristilor Prefecturii nu le ramine decat sa ia lectii de magie. Numarul de vrajitorie prin care Puiu Constantinescu a reusit sa mute 15 ha de teren din Galati tocmai la Probota, pe o insula mirifica, pare infailibil, lasind cu gura cascata toate organele de ancheta care au pus eticheta de -ilegalitate- pe acest dosar.
Colonel cercetat pentru favorizarea infractorului
Colonelul Vasile Mircea Minzatanu, seful Serviciului judiciar din cadrul IJP Neamt, face obiectul unui dosar penal care este instrumentat de Parchetul Militar Bacau. Minzatanu este cercetat pentru favorizarea infractorului si fals intelectual. Situatia in care se afla seful Serviciului judiciar, aflat acum in prag de pensionare pe caz de boala, se datoreaza implicarii sale intr-un dosar in care s-a instrumentat un accident mortal de circulatie. Evenimentul s-a petrecut in februarie 2000, cind Camelia Iosub a fost ucisa pe trecerea de pietoni de autoturismul condus de Costel Bucur, maistru la balastiera societatii Urbanex SA. In timp ce cazul era pe rol la Judecatoria Piatra Neamt, Costica Iosub, sotul victimei, a constatat ca in dosar exista o adeverinta medicala, referitoare la starea sanatatii sotiei sale. Dupa ce a aflat ca adeverinta fusese solicitata de colonelul Vasile Mircea Minzatanu, Iosub l-a reclamat pe acesta la Parchetul Militar, care a dispus anchetarea cazului. Prin adeverinta mentionata colonelul incerca sa-l scoata basma curata pe soferul ucigas.
Ministrii pleaca, generalii ramin
Fara a da semne vizibile ca s-ar simti jenati de imaginea serios sifonata de ultimele incidente si dezvaluiri, politistii au contraatacat, organizand un show pe stadionul Dinamo, la care au asistat peste 15.000 de bucuresteni. Demonstratiile de virtuozitate ale luptatorilor de elita din minister au indus impresia ca oamenii nu au a se teme de politie, deoarece ea reuseste, vrea si poate sa apere cetateanul in orice imprejurare, in ciuda bugetului auster. Asa sa fie? Scandalurile la Interne s-au tinut lant. In primele trei luni ale anului cap de afis in presa au fost afacerile cu droguri, in care au fost implicate nume sonore, in frunte cu seful serviciului anti-drog, colonelul Gheorghe Ursu, sau prim adjunctul ministrul Rus, generalul Zaharia Toma. Impuscarea politistului Sasa Disici a ridicat destule semne de intrebare cu privire la capacitatea de reactie a politiei in situatii de criza. De sase luni conducerea ministerului a fost preocupata sa tot inlocuiasca, pe criterii politice, angajatii cu functii de raspundere, pana la sefi de servicii. In controlul averilor ministrul Rus poate gasi insa firul invizibil care uneste mafia cu mai marii Politiei la nivel central sau local. Va avea Ioan Rus curajul sa taie in carne vie, riscand orice, inclusiv scaunul pe care il ocupa, sau se va opri, la fel ca si predecesorii sai? Printre politistii cu grade inalte circula o deviza: ministrii pleaca, generalii raman.