Home Auto Cum să înmatriculezi mașina fără să plătești taxa de poluare

Cum să înmatriculezi mașina fără să plătești taxa de poluare

DISTRIBUIŢI

Taxa de poluare este ilegală, iar cei care nu vor să o plătească o pot contesta în instanță. Potrivit lui Iulian Urban, președintele Urban&Asociații, sunt mai multe argumente privind ilegalitatea taxei, acestea putând fi folosite în fața instanțelor de judecată de către cei care aleg să conteste taxa de poluare.
"Principiul de drept al mediului care spune că Çpoluatorul plăteșteÈ duce imediat cazul consumatorului, adică al proprietarului sau utilizatorului unei mașini, în zona de lipsă a răspunderii pentru orice poluare. Acest consumator nu poate fi acuzat că el poluează pentru că noxele sunt generate de motor și de părțile componente ale unei mașini care nu este produsă de el, ci de către fabricantul mașinii. Astfel, consumatorul român nu are nicio vină și nu poate fi pus să plătească taxa de poluare, în condițiile în care el pur și simplu nu poate la acest moment să găsească pe piață o mașină care să aibă un motor nepoluant, deci culpa aparține și taxa ar trebui să fie plătită de către fabricantul mașinii", explică Urban.
Astfel, consumatorul român trebuie să cheme în judecată și producătorul mașinii ca fiind cel din a cărui culpă constructivă mașina lui este inclusă în categoria de poluare. În baza aceluiași principiu de drept, consumatorul nu poate să fie ținut răspunzător financiar nici pentru cea de-a două sursă de poluare generată de o mașină, și anume folosirea unor combustibili poluanți, pentru că nu se comercializează combustibili nepoluanți.
Prin urmare, din nou nu se poate reține nicio culpă a acestuia, iar consumatorul român trebuie să cheme în judecată și producătorul combustibililor utilizați ca fiind cel din a cărui culpă mașina lui este inclusă în categoria de poluare, mai ales că prin poluarea mediului înconjurător este afectată inclusiv sănătatea lui și a familiei sale și dreptul la o viață într-un mediu înconjurător nepoluat. "Ca atare, oricât de greu s-ar chinui guvernul Tăriceanu sau Ministerul de Finanțe să găsească o justificare pentru a arunca în sarcina unui consumator, care poate să nu fie nici măcar proprietar al mașinii (în cazul în care el este doar utilizator în cadrul unui contract de leasing), nu poate să justifice și să încadreze legal această taxă de poluare, care trebuie percepută de la cei care produc mașini sau combustibili care generează poluarea. Un asemenea proces deschis Finanțelor cu siguranță că ar avea șanse reale de câștig pentru cei care l-ar deschide", spune Urban.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.