Lansata pe piata romaneasca in luna martie a acestui an, gama Solenza a producatorului roman Dacia a reusit, in numai cateva luni, sa devina un adevarat bestseller. Chiar si francezii de la Renault, a caror implicare in acest proiect este destul de importanta, sunt uimiti de priza la public a modelului. Conform spuselor directorului general al Automobile Dacia, Francois Fourmont, in mai putin de sase luni au fost vandute peste 18.600 de unitati, din care 14.600 pe piata interna. Cu 4.000 de unitati exportate, Solenza cunoaste un succes remarcabil si in afara Romaniei. Siria, Ucraina, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia si, din aceasta saptamana, Turcia sunt piete pe care automobilul romanesc sunt, pe zi ce trece, tot mai apreciate. Astfel, previziunile firmei din Pitesti pentru 2003, care se situeaza pentru aceasta gama Dacia la aproximativ 35.000 de vehicule, sunt destul de aproape de realizare.
Noua gama Solenza, prezentata publicului in cadrul SIAB 2003, nu difera cu nimic din puctul de vedere al designului de varianta anterioara, dar sub capota poate fi descoperit un nou propulsor F8Q diesel cu injectie indirecta, iar noua structura de caroserie ranforsata, asociata cu airbagul pentru sofer asigura respectarea normelor europene de soc ECE 94-95. Cu aceste noutati, Dacia poate oferi numeroase combinatii intre diferitele niveluri de echipare si versiunile de motorizare pentru gusturile oricarui doritor de Solenza. Pentru a marca aceasta diversitate, firma din Pitesti adopta o definitie a produselor conforma cu standardele constructorilor consacrati de automobile: motorizarea pe benzina se intituleaza de acum 1.4 MPI, iar cea diesel – 1.9D.
Spre deosebire de variantele deja existente, o data cu aparitia motorizarii diesel, noua Solenza dispune de o versiune varf de gama intitulata Avantage. Aceasta ofera airbag pentru sofer, geamuri electrice pentru portierele din fata si radiocasetofon codat cu patru boxe.
Vehiculele din noua gama Solenza au preturi cuprinse intre 5.100 si 6520 de euro pentru varianta alimentata cu benzina, iar pentru motorizarea diesel pretul porneste de la 6.100 de euro si poate atinge 6.820 de euro.
Doar -D-!?
Romanii asteptau de mult, ce-i drept, o Dacia cu motor diesel, dar -noul- model 1.9D nu beneficiaza nici pe departe de un propulsor modern, F8Q fiind deja depasit. Chiar daca performantele acestuia sunt bune, fiabilitatea si chiar nervozitatea intrand la capitolul plusuri, majoritatea masinilor alimentate cu motorina care sunt puse in vanzare de alti producatori sunt dotate cu motoare mult mai puternice si cu o arhitectura imbunatatita. Poate daca domnul Francois Fourmont nu ar fi gasit o explicatie cel putin ilara la intrebarile jurnalistilor prezenti la conferinta de presa organizata la SIAB cu ocazia lansarii noii game Solenza, nici nu am fi amintit acest -mic amanunt-. Directorul general de la Automobile Dacia sustine ca inginerii sai au folosit F8Q in detrimentul altor propulsoare Renault mai avansate din cauza calitatii mai slabe a combustibililor care se vand in Romania. Ce-o fi avut domnia sa cu Petrom, Shell, OMV, Rompetrol, Mol sau alti producatori si comercianti de combustibili nu stim, dar concluzia care se trage din spusele dansului este clara: fraieri trebuie sa fie cei care cumpara masini Renault cu motoare dCi! Oare ei nu stiu ca bijuteriile lor pe roti vor avea probleme din cauza combustibililor? Si de ce or mai vinde importatorii masini diesel cu gramada in tara asta? Poate pentru a face celor de la Dacia un serviciu oferindu-le clientii lor nemultumiti… Zau, domnule Fourmont, cu toata stima, gasiti, va rugam, rapid o explicatie mai pertinenta a faptului ca Dacia este inca numai ruda saraca a Renault. Nu de alta, dar chiar si romanii apreciaza corectitudinea…