Home Auto Ford, 100 de ani in topul constructorilor de autovehicule

Ford, 100 de ani in topul constructorilor de autovehicule

DISTRIBUIŢI

Pe 16 iunie, dealerii Ford de pe tot globul au sarbatorit centenarul legendarei companii americane. Festivitatea celor 100 de ani impliniti de al doilea producator mondial de autovehicule a adunat mii de entuziasti in jurul masinilor mai vechi sau mai noi produse de Ford Motor Company in intreaga lume. Grupul american, care acum inglobeaza marcile Aston Martin, Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mazda, Mercury si Volvo, a luat fiinta la 16 iunie 1903 intr-o mica fabrica de vagoane de langa Detroit. Intre 1903 si 1908, Henry Ford si inginerii sai au trecut cu iuteala prin 19 litere ale alfabetului, de la -Model A- la -Model S-, unele dintre aceste vehicule ramanand doar la stadiul de experiment. La sfarsitul anului 1913, Ford Motor Co. producea jumatate din numarul total de automobile fabricate in SUA. Ford T a fost produs timp de 19 ani, acesta fiind primul vehicul produs pe o banda de montaj.

La 100 de ani de la aparitie, marca Ford continua sa aiba acelasi impact asupra vietii oamenilor din intreaga lume, -fabricand produse extraordinare, convenabile din toate punctele de vedere – economic, ecologic si social-.

Ford, nume marcant pentru istoria automobilului in Romania

Pentru romani, Ford este si va ramane un deschizator de drumuri. Chiar daca ne despartea un continent si un ocean de locul de bastina al faimosului Model T, romanii s-au dovedit adevarati fani ai marcii Ford inca din timpul primului razboi mondial. Daca in 1914 parcul de autoturisme din Romania numara 1.000 de -exemplare-, in timpul razboiului mai mult de doua treimi din aceste autovehicule au fost distruse. Dupa incheierea pacii, parcul a crescut mai ales datorita activitatii reprezentantilor din tara noastra a uzinelor straine constructoare de automobile: Ford, Chevrolet, Renault, Fiat, General Motors. Incepand din anul 1922, timp de cinci ani consecutivi, importul de autoturisme a cunoscut o crestere puternica, cu o medie anuala de peste 2.000 de unitati, astfel ca in 1926 existau in Romania 11.300 de autoturisme. In perioada 1936-1939, numarul de autovehiculelor a marcat o usoara crestere, cuprinsa intre 500 si 1.500 de bucati anual, parcul atingand, la finele anului 1939, 25.876 de automobile, peste 73,5% din total fiind de provenienta americana. La aceasta a contribuit Uzina Ford Romana, situata pe Calea Floreasca din Bucuresti, proprietate a unei societati anonime mixte care in 1935 a inceput sa monteze autoturismul Ford tip 1935 echipat cu motor V8 de 60CP, ce putea transporta sase persoane. Ulterior, s-au produs si alte tipuri de autoturisme Ford.

Clipa de glorie a aventurii Ford in Romania a aparut in 1936, cand Petre Cristea impreuna cu Gogu Constantinescu si Ionel Zamfirescu castigau Raliul Monte Carlo pe un Ford preparat special pentru cursa, realizand prima victorie a firmei Ford in acest celebru raliu. Acelasi Petre Cristea avea sa castige primul loc la categoria sport si al treilea la categoria curse in Marele Premiu al Bucurestiului si invingea detasat in Cursa de Coasta de la Poiana Brasov. In 1937, pe Ford V8, iese al saptelea din 172 de concurenti in Raliul Monte Carlo, pierzand locul I din cauza unei penalizari pentru dimensiunile aripilor.

Vanzari de 30 milioane de euro in acest an

Importatorul oficial al marcilor Ford si Mazda pe piata romaneasca, Romcar, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 30 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 36% fata de anul trecut. In 2002, Romcar a comercializat in Romania 2.220 de autovehicule, obiectivul companiei pentru acest an fiind 3.000 de unitati. -In primele cinci luni, am realizat 98% din obiectivul propus pentru acest interval-, a declarat directorul general al companiei, Viorel Niculescu. Romcar a fost infiintata in 1992 si pana in prezent a comercializat aproximativ 10.000 de autovehicule Ford.

Toate drumurile, catre Dearborn

Incepand cu 12 iunie, orasul Dearborn din statul american Michigan a devenit un irezistibil punct de atractie pentru toti cei care au dorit sa asiste la aniversarea celor 100 de ani impliniti de Ford Motor Company. Sub titulatura -Drumul este al nostru-, oficialii companiei americane au organizat o serie de festivitati menite sa demonstreze inca o data, daca mai era necesar, ca Ford este un nume care isi merita rezonanta.

Sarbatoarea de la Dearborn, oras in care se afla cartierul general al companiei Ford, a inceput joia trecuta cu prezentarea masinilor participante in spectaculoasa competitie tipic americana NASCAR si a continuat cu o serie de concerte sutinute de formatii cunoscute, ca Earth Wind & Fire sau Destyni*s Child. Pe o suprafata impresionanta, atat adultii, cat si copiii au putut participa la concursuri si jocuri extrem de incitante, culminand cu o calatorie in legendarul Model T printr-un adevarat muzeu in aer liber. Pentru prima data au fost expuse in acelasi loc masini care au marcat istoria automobilului, adevarate staruri fiind Model A (1903), Lincoln Zephir (1939), Mustang 1/2 (1964), Model S Runabout (1907) sau Jaguar XKSS (1957). Alaturi de acestea au fost dezvaluite si o serie de concepte care vor influenta, fara doar si poate, viitorul companiei: Ford 427, Model U, Ford Freestyle FX, Mustang GT Coupe, Supercharged Ford Thunderbird, Ford GT, Lincoln Navicross, Mercury Messenger si Ford Interceptor.

Cel de-al doilea producator mondial de autovehicule, care opereaza pe sase continente in peste 200 de piete, a reusit sa atraga atentia unei lumi intregi printr-o serie de manifestari pentru care intreaga concurenta are de ce sa fie invidioasa. Ford ramane o legenda, iar viitorul companiei pare deja la fel de spectaculos ca si trecutul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.