Masinile au devenit, fara doar si poate, un stil de viata. Acest lucru este sustinut de toti comerciantii de autovehicule si nu exista motive sa ne indoim ca este adevarat, dar, ca in orice viata, trecerea timpului este presarata cu suisuri si coborasuri, ce nu pot fi ocolite sau prevazute. Din nefericire, pentru majoritatea oamenilor, viata se dovedeste a fi din ce in ce mai monotona, aceleasi drumuri de acasa la serviciu si invers, acelasi televizor, aceeasi…
Revenind la masini, in ciuda diversitatii de marci, segmente sau motorizari, tot mai multe par sa devina -surori gemene-. Multe dintre marcile aflate in topul mondial sunt detinute de o mana de companii care incearca sa foloseasca aceleasi subansambluri la cat mai multe tipuri pentru a reduce costurile. Mai mult chiar, majoritatea jucatorilor importanti de pe tabla de sah a industriei auto sunt in cautarea unei retete ideale pentru asa-numitul -world-car-, un vehicul care sa poata fi vandut sub mai multe denumiri pe cat mai multe piete, fara modificari semnificative. Aceasta pare a fi regula si, ca la orice regula, trebuie sa existe si exceptii. Este inca relativ usor sa deosebesti, de exemplu, o Mazda de un Mini sau un Fiat de un Rover (asta daca esti destul de aproape si il privesti dintr-un anumit unghi). Mai exista, oare, acel -nu-stiu-ce- care face o masina -mai memorabila- decat alta? Mai putem miza pe acele mici tuseuri care sa ne mentina increderea in imaginatia designerilor? Ei bine, da! Iar cel mai clar exemplu care sa sustina aceasta realitate este recenta creatie a francezilor de la Renault, familia Megane II. Pe langa un design unic si motorizari fara repros, noua masina care se comercializeaza si in Romania beneficiaza, printre altele, de un sistem de actionare a franei de urgenta, care se aseamana extrem de mult cu un accesoriu prezent in carlinga unui avion. Este o ciudatenie, dar tocmai acest lucru atrage atentia in momentul primului contact cu habitaclul. Astfel de mici detalii, pe care nu te asteptai sa le gasesti in dotarea unui automobil, il fac mai greu de uitat. Alaturi de Renault, un campion al inovatiilor, si alti producatori au ajuns la concluzia ca un singur accesoriu mai ciudat poate atrage atentia clientilor mai mult decat orice altceva. Japonezii de la Nissan au si ei o -ciudatenie- in dotarea modelului X-Trail – in bord exista doua mici spatii care, la prima vedere, nu au nici o functie. Dupa aprofundare, iti poti da seama ca acolo incap perfect sticle de o jumatate de litru si ca acestea sunt mentinute reci gratie sistemului de aer conditionat. Nici britanicii de la Jaguar nu au ramas mai prejos, ei luand decizia de a include in dotarea frumosului XJ o frana electronica pentru parcare. Un simplu buton aflat in fata levierului pentru schimbarea vitezelor, care poate fi actionat manual sau se declanseaza automat la scoaterea cheii din contact, a fost suficient pentru ca masina sa devina -interesanta-.
Asemeni acestor trei exemple, multe alte masini au sub capota mici detalii aparent neinteresante, care insa te fac sa nu le uiti niciodata. Chiar daca designerii companiilor producatoare de automobilelor se afla intr-o perioada mai putin fasta, intotdeauna exista metode pentru a atrage atentia si inginerii isi scormonesc imaginatia pentru a demonstra ca masina construita de ei este -mai altfel-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane