In segmentul SUV (Sport Utility Vehicle), curentul schimbarilor este din ce in ce mai vizibil. Majoritatea producatorilor au ajuns la concluzia ca aceasta parte a pietei are sanse mari sa creasca rapid in urmatoarea perioada si, ca atare, eforturile pentru a deveni cat mai competitivi la acest capitol sunt tot mai mari. Britanicii firmei Land Rover nu au ramas niciodata in urma concurentei si, cum noi rivali au inceput sa apara ca ciupercile dupa ploaie, s-au pregatit cat mai bine pentru a face fata acestei avalanse de modele.
Modelul Freelander, un bestseller al anilor trecuti pe multe piete din lume, a primit din partea designerilor o noua infatisare. Mai agresiv ca niciodata, mai atractiv si mai aparte, SUV-ul britanic are acum cu ce se mandri in fata concurentei. Face-liftul, ale carui imagini au fost prezentate acum cateva zile, dezvaluie o parte frontala mult schimbata in bine, pe ale carei laturi stralucesc blocuri optice din sticla transparenta de dimensiuni mari. Farurile, inspirate de cele ale recent lansatului frate mai mare, Range Rover, ofera o crestere a luminozitatii cu nu mai putin de 70% – cel putin asa sustin inginerii firmei. Un element putin neasteptat pentru un SUV este micsorarea garzii la sol cu aproape 3 cm, dar acest lucru este justificat de constructor prin sondajele de piata care releva ca majoritatea cumparatorilor utilizeaza Freelander in orase si pe drumuri asfaltate, lasand capacitatile off-road sa zaca nedescoperite sub capota masinii. Richard Wooley, director de design al Land Rover, are o noua imagine asupra pietei: -Asteptarile cumparatorilor au crescut. Desi achizitioneaza un SUV, ei cer o manevrabilitate asemanatoare cu cea a masinilor de familie-.
Daca in exterior Freelander se prezenta extrem de bine si in anii anteriori, interiorul se afla cu mult in urma concurentei. Noul model, care va intra pe piata la sfarsitul acestui an, are o cu totul alta aura in habitaclu. Calitatea materialelor a crescut, nuantele sunt imbinate armonios, iar aluminiul, o constanta a masinilor sport moderne, este folosit pe suprafete largi.
In ciuda unui nou look, Land Rover Freelander ramane conservator in ceea ce priveste dimensiunile si gama de motoare. Carosarea se mentine in limitele versiunilor cu trei si cinci usi, iar propulsoarele disponibile sunt aceleasi, cu mici imbunatatiri – 1.8 litri alimentat cu benzina, 2.0 litri turbodiesel si 2.5 litri V6. Transmisiile manuale si automatice cu cinci trepte sunt si ele reminescente ale versiunilor anterioare. Desi se adreseaza tot mai clar unor clienti indragostiti de asfalt, masina beneficiaza in continuare de transmisie integrala permanenta, HDC (Hill Descent Control) si ETC (Electronic Traction Control).
Daca aspectul mai modern si confortul sporit nu sunt elemente suficiente pentru a va atrage atentia asupra noii creatii britanice, puteti astepta pana in 2005, cand un Freelander complet nou este anuntat pentru intrarea in productie.