Un sondaj CURS a testat piata in privinta unei aliante PNL-PD si a constatat ca aceasta s-ar bucura de 50% din intentiile de vot. Desi alianta in cauza nu este in momentul de fata decat un proiect, dl Lazaroiu, directorul CURS, a fortat putin lucrurile si a propus acest -exercitiu de imaginatie- obtinand niste procente neasteptate: tandemul Stolojan, presedinte si Basescu, premier a luat 35% din prima incercare – succes ce dovedeste ca populatia abia asteapta o alternativa la actuala putere.
Deocamdata, cele doua partide pe care sondajul le-a casatorit fara sa le intrebe n-au inceput sa se intalneasca, desi dl Basescu a facut propunerile de rigoare carora dl Stolojan le-a raspuns cam intepat. S-ar putea ca sondajul, cu procentele lui ademenitoare – vreti sa petreceti o alianta de vis, la preturi rezonabile? – sa precipite lucrurile intre cele doua partide. Nu de alta, dar sa aiba si lumea ce sa voteze. In plus, merita si PSD un adversar serios, pentru ca de cand joaca singur, a inceput sa se triseze pana si pe sine. In Senat, legea pentru declararea averilor demnitarilor, conceputa dupa chipul si sfaturile dlui Iliescu (-deci trebuie declarate lucrurile foarte limpede-) a capatat trasaturile dlui Nastase (-declararea averilor este o problema discutabila-) si a optat pentru confidentialitate.
Cam asa-i regula in PSD: zici ca dl Iliescu si faci ca dl Nastase. Sau invers, daca e mai convenabil. Asa incat, osciland intre transparenta si confidentialitate, demnitarii PSD au ales aurita cale de mijloc: averile raman confidentiale, dar datoriile vor fi ceva mai transparente – ca sa stim si noi cate mii de miliarde avem de platit si de reesalonat pentru afacerile lor. Folosind traducerea lui Pruteanu pentru hot dog, putem spune ca legea -deconspirarii- averilor e -un fel de carnat intr-un fel de chifla- numai buna pentru a se preface ca astampara foamea de adevar. Asemanarea ei cu legea -deconspirarii- dosarelor de securitate ale fostilor ofiteri care au facut politie politica este izbitoare. Pentru a afla cate ceva despre averea demnitarilor, cetateanul trebuie sa faca cerere la Curtea de Conturi (unde sunt depuse declaratiile), sa posede -un interes legitim- si sa astepte raspunsul – asa cum procedeaza si la CNSAS. Poate ca asemanarea nu e chiar intamplatoare. S-ar putea ca cele doua liste – a averilor si a dosarelor ofiterilor – sa aiba origini comune. Altfel de ce le-ar ascunde atata SRI si PSD-PRM? Dupa sapte luni de cand CNSAS a cerut datele de identificare a 104 fosti ofiteri de politie politica, SRI a avortat o lista cu 10 persoane, din care sase trecusera in rezerva inainte de Revolutie, una – in *90, iar celelalte trei erau date disparute.
In ritmul si in felul acesta, vom afla doar cati dintre fostii tortionari au mai decedat. Exasperati, trei membri marcanti, Papapievici, Plesu si Dinescu, au cerut inlocuirea conducerii CNSAS acuzand-o ca se complace in a accepta manipularea SRI. In schimbul listelor, a dezvaluit Dinescu, Colegiul primeste alte articole de folosinta indelungata: -statul ne da oricat cerem – bani, televizoare, frigidere -, e dispus sa ne faca si Bingo, numai sa nu cerem dosarele-. De cerut, nu-i impiedica nimeni sa le ceara. Numai ca nu le primesc sau primesc doar produse expirate. E o surpriza, oare? Si cate schimbari am facut doar pentru a le pastra continuitatea! Ne mai miram ca n-avem o economie sanatoasa? Dar cum sa fie economia sanatoasa, cand e condusa de structuri bolnave?
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane