În contextul discuțiilor interminabile din mass media, mediul politic și alte medii de informare, precum că grupul de firme InterAgro ar fi fost beneficiarul “ascuns” și major al OUG 114/2018 care plafona prețul de vânzare către sectorul non casnic al gazelor de producție internă, dorim să vă transmitem, cuvant cu cuvant, principalele declarațiile făcute de președintele Ioan Niculae, cu ocazia participării la o dezbatere pe această temă. Recurgem la această metodă inedită de formulare a unui comunicat de presă pentru a nu lăsa loc niciunei interpretări sau mistificări a poziției noastre pe acest subiect.
Ioan Niculae – președinte InterAgro:
“Cu privire la OUG 114 și la tema care a tot fost vehiculată prin presă după prima variantă, cum că Interagro va primi gaze cu preț mic: pot să vă asigur că Interagro nu va primi nimic la preț subvenționat. În condițiile date de OUG 114 ar fi însemnat că niciun combinat să nu repornească. Noi, la nivel național, nu am importat niciodată mai mult de 35% din consumul total. Acum se prevede ca producția internă repartizata fabricilor de ingrasaminte chimice să fie 5% și restul de 95% din import(????).
Pe vremea lui Ponta s-a dat o lege care a dus la o creștere de 25% pe fiecare trimestru a prețului la gaze de la 45 lei Mwh până la peste 90 lei pe MWh (intr-un an de zile respectiv 01.4.2013-31.03.2014). Am cerut o audiență la prim-ministru, care mi-a spus ca nu ne mai interesează gazele, pentru ca nu mai sunt ale noastre, ci sunt ale producătorilor privați (adica OMV/Austria). I-am spus atunci că industria nu are nicio șansă în acele condiții. Și am făcut un studiu cu banii noștri, pe care l-am dat tuturor autorităților. Cifrele erau așa: în decembrie 2012 consumul era de 18 miliarde mc gaze; în 2014 ajungeam la 15 miliarde mc, iar în 2016 la sub 12 mld mc gaze. A fost o scădere mai dramatică decat cea estimată in studiul Deloitte.
InterAgro are un consum total de circa 2,7 miliarde metri cubi de gaze anual, adică in jur de 30 milioane MWh/an. Prin OUG 114 ni s-au oferit 5% din producția internă, iar aproape 95% trebuie să luăm din import. Nu am ce face cu cei 5%, nu ne ajută la nimic. Spre exemplu, la Chemgas avem nevoie de 487.000 MWh lunar, iar ei ne-au repartizat 25.000 Mwh/luna la prețul de 68 de lei.
Toate fabricile sunt oprite şi încercăm să le dăm drumul. Dar, din moment ce nu primim niciun metru cub de gaz românesc, nu putem să le pornim cu gaz românesc. Toate cererile noastre de a obţine oferte de la cei doi producători români au fost sortite eşecului. În mai puţin de jumătate de oră primim invariabil acelaşi răspuns: nu avem cantitate pentru voi
Încerc să cumpăr din mai multe direcţii, inclusiv din partea de sud a României. Dacă Bulgaria va reuşi să facă interconectarea cu Turcia, pe fluxul înspre Bulgaria, sunt gaze cu preţ rezonabil, care vin din Asia Mică, din zona Azerbaidjan-Turkmenistan-Iran şi chiar Turcia. Sunt cu preţuri mai bune, şi nu e vorba doar despre preţ, e vorba despre cantităţi certe respectiv siguranţa funcţionării pe o perioadă de timp. Aceste fabrici nu pot funcţiona o zi da, una nu, sau trei luni şi în a patra lună le oprim. Daca insumam toate cantitatile repartizate de ANRE conform cantitatilor disponibilizate de cei doi producatori romani la 5 fabrici pe 6 luni nu putem lucra nici macar cu o fabrica mai mult de 40-50 zile.
Singura noastră speranță acum este să găsim înțelegere în altă parte, nu în România, ci cu cei de afară, pe noile conducte de transport, cum este cea din Sud și care sperăm să includă și Bulgaria și România, prin care vor veni gazele din Marea Caspică. Fabricile din punct de vedere tehnic pot porni în orice zi. Nu am stat degeaba toată această perioadă. Nici nu am crezut vreodată cu adevarat că Ordonanţa 114 va rămâne în picioare, măcar pentru partea de industrie românească, ca doar nu o sa devenim din nou noi romanii producatori cand ei ne vor numai consumatori. Eram convins că, pe sistemul clasic românesc si cu un loby asa de agresiv din partea marilor companii straine, o vor omorî în faşă. Şi au omorât-o, chiar înainte de a intra în aplicare. De fapt, ei au dat că va intra în vigoare de la 1 aprilie, iar pe 29 martie au omorât-o. Incaodata ne-am aratat nu numai lasitatea ca si clasa politica ,,conducatoare” si ca popor (strainii inving todeauna) dar si totalul dezinteres pentru economia si industria romaneasca ( in ciuda faptului ca in conformitate cu Legislatia Europeana (Directiva 2009/73/EU din 13 Iulie 2009 articolele 46 si 47) Guvernul avea dreptul si obligatia de a da o astfel de lege pentru salvarea unei intregi ramuri industriale, pe timp limitat.
Sper să văd în câțiva ani cum vor intra gazele din off-shore pe piața internă, pentru ca la actualele reglementari nu este un preț viabil (sau este deja vandut la un stat care anunta investitii in chimie de cateva miliarde de Euro intr-un timp foarte scurt). Gazele nu vin catre sectorul rezidential/persoane fizice direct. Influenta pretului la producatori de 68 lei/Mwh va fi inexistenta la consumatorii finali, pretul va fi tot de 130-140 leiMwh, asa ca paradoxul acestei Ordonante hulita si atacata de firmele straine va fi suta la suta in beneficiul firmelor de distributie straine (ca doar ei fac distributie in Romania in proportie de 99%).
Sau daca prin toata aceasta presiune pe care au facut-o sinonima cu santajul, determinand inchiderea fabricilor de ingrasaminte chimice Romania nu mai trebuie sa importe ??? Toata lumea este fericita in Romania mai putin romanii.
Pe OPCOM nu sunt cantități suficiente pentru a asigura funcționarea unui combinat pe o perioadă de șase luni. De aceea ni s-a întâmplat să ne livreze cantitate pentru o zi, iar a doua zi am închis combinatul spunandu-ne ca nu mai au gaz pentru noi dar trimitandu-ne sa luam gaz de la un furnizor care intamplator era unul strain Spania/Mexic insa cu pret mult mai mare. Noua ni se cere să facem contracte cu furnizorii straini pentru a ne asigura cantitățile necesare funcționării combinatelor.
Vreau să-i văd (pe producătorii români de gaze) şi nu trebuie să ajungem în 2022, ci şi până atunci, dacă se va face import de gaz. Eu să presupunem că îmi import tot gazul pentru fabricile mele, trei miliarde de metri cubi! Ce vor face cu gazul? Că nici în pământ nu mai pot să-l bage. O să facă ce a zis acel oficial din Ungaria că dacă tot ne-am distrus industria chimică și petrochimica ,,O să facem un foc mare în Piaţa Victoriei si sa ne uitam toti la el’’.