Home Cultură …45 de ani petrecuti in slujba vietii muzicale

…45 de ani petrecuti in slujba vietii muzicale

DISTRIBUIŢI

Nu este o varsta a tineretii, nu este una a batranetii; …este o varsta a maturitatii incercate cu prilejuri dintre cele mai diferite; …este o viata expusa vremilor, expusa oamenilor, este o viata oferita in aceste vremuri, oferita acestor oameni, tinerilor de astazi, muzicii.

Saptamana trecuta, concertele festive sustinute in Studioul de muzica al institutiei au fost prilejuite de implinirea acestei varste a maturitatii; …ca si oamenii, evenimentele importante se aduna; …cu acelasi prilej a fost comemorata Sfanta cuvioasa Cecilia, fecioara romana martirizata, ce a trait in secolele de inceput ale primului mileniu al erei noastre; …cu timpul, Sf. Cecilia a fost adorata in calitatea ei de ocrotitoare a muzicii, a muzicienilor; …si, prin extensie fireasca, a Liceului -George Enescu- care, iata, de ani buni, ii cinsteste amintirea prin concerte ale tinerilor muzicieni.

Concertele propriu-zise? …captivante, interesante, evolutii solistice, grupuri camerale, ansambluri; …evolutii mai mult decat meritorii datorate acestor tineri, cei care maine vor da consistenta vietii noastre muzicale, vietii muzicale internationale. Multi dintre ei sunt laureati ai competitiilor nationale, ai celor internationale dintre cele mai prestigioase, multi dintre ei evolueaza frecvent in cadrul unor manifestari internationale dedicate tinerilor muzicieni; nu pot fi mentionati doar unii fara a nedreptati pe altii; efortul dascalilor in cadrul cursurilor individuale de maiestrie este hotarator, la fel cum hotarator, in formarea viitorilor muzicieni ai ansamblurilor orchestrale, ai celor instrumentale camerale, este efortul de constituire a acestora adunand putintele de moment ale tinerilor muzicieni; cu rare exceptii – nu multi inteleg acum acest lucru – vor deveni muzicieni ai ansamblurilor simfonice si camerale. Exemplara a aparut in acest context, spre exemplu, evolutia Orchestrei de Camera -Bucharest Lyceum Strings-; …ii cuprinde pe cei mai buni violonisti, violisti, violoncelisti, contrabasisti ai liceului; …cu sensul unei adresari simbolice, sub conducerea dirijorului prof. Bogdan Voda, au prezentat celebrul -Preludiu la unison- de George Enescu, lucrare ce face parte in mod traditional din repertoriul curent al formatiei; …au cantat aceasta lucrare si au incantat, la fel ca si acum, inclusiv pe parcursul turneului de concerte sustinut cu totul recent, spre exemplu, in Anglia, …nu poti sa nu observi faptul ca, in masura mai importanta decat oamenii politici, tinerii muzicieni se dovedesc a fi ambasadori de pret ai spiritualitatii romanesti la nivelul cel larg al opiniei publice internationale.

-Nu exagerez – a mentionat in cuvantul sau directorul institutiei, prof. Iulian Leventiu – considerand ca in anume masura istoria scolii noastre se confunda cu istoria de aproape jumatate de veac a tarii noastre. Este o istorie ce cuprinde momente de ascensiune, momente de restriste, momente de tatonare, perioade marcate de sperante, apoi farame de glorie, satisfactii, bucurii, dezamagiri, afirmari ale demnitatii profesionale manifeste la nivelul dascalilor, a tinerilor, a viitorilor muzicieni, la nivelul maestrilor pedagogi-.

O stim cu totii, de aici, de pe bancile acestei scoli au pornit in tara si in lume multe glorii ale artei muzicale internationale; …o amintesc doar pe celebra soprana Angela Burlacu Gheorghiu, glorie a artei lirice a zilelor noastre; …este purtatoare in lume a mesajului de ordin spiritual pornit de aici, de pe meleagurile noastre. Profesorii si fostii elevi ai liceului au fost primii ei auditori; …cu sensul valorii artistice inchegate, vocea ei a rasunat pentru prima data aici in Studioul de Concerte al Liceului -George Enescu-. Asa cum cantul Angelei Gheorghiu se integreaza astazi magistral concertului international al valorilor oferindu-i un plus de stralucire, in aceeasi masura scoala noastra muzicala tinde a se integra marelui sistem european al invatamantului muzical artistic. Nu trebuie a o face in mod mimetic. Probleme mari exista si in cadrul invatamantului artistic european al tarilor din vestul batranului continent, probleme importante avem si noi aici, la noi acasa, destule lucruri s-au schimbat, destule in bine, destule in alta directie. O importanta covarsitoare o are olimpiada de muzica oferita elevilor de varsta liceala din intreaga tara; ultimele editii ale acesteia au etalat lipsuri de conceptie, lipsuri sub aspectul organizarii, al finalizarii rezultatelor.

Prezenta la festivitatile Liceului -George Enescu-, prezenta la concert a ministrului culturii, doamna Ecaterina Andronescu, se constituie intr-un semnal potrivit caruia se doreste imbunatatirea efectiva a situatiilor in invatamantul artistic vocational. Este in adevar vorba de un invatamant reprezentativ, de elita, intr-o institutie care poate deveni una de elita, cu conditia ca acest statut sa fie acceptat, onorat, intarit; …a fost primita cu entuziasm – spre exemplu – promisiunea reconditionarii functionale a Studioului de Concerte la nivelul standardelor europene ale institutiilor similare. A fost, de asemenea, prezent la concert ministrul secretar de stat Ion Antonescu, au fost prezente oficialitati locale, un numeros public, muzicieni, elevi, parinti ai acestora, …au fost oferite medalii comemorative.

Au fost primite cu entuziasm cosul cu flori precum si scrisoarea de felicitare sosite din partea presedintelui tarii, a domnului Ion Iliescu. In adevar, pe parcursul a mai bine de doua ore, muzica tinerilor a incalzit spiritele, a apropiat cugetele conferindu-le elanul comun al sperantei, atat de firesti primelor varste, primelor intrebari, primelor afirmari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.