Nu, nu este vorba de primele concerte sustinute aici, la Focsani. Antecedentele muzicale ale locului merita a fi mentionate. O voi face in continuare; acestea se extind pe perioade de decenii in secolul trecut.
Saptamanile trecute a debutat insa prima stagiune muzicala camerala ce urmeaza a fi sustinuta in continuare pe scena Ateneului Popular -Mr. Gheorghe Pastia-.
Primul concert a avut loc la sfarsitul lunii septembrie si a fost sustinut de cunoscutul pianist Viniciu Moroianu, cadru didactic al conservatorului bucurestean, un maestru al carui demers pianistic este conditionat de o sensibilitate emotionanta, de o spiritualitate in adevar consistenta; sunt momentele unui recital ce tradeaza temeinica cultura profesionala manifesta in stiluri diferite, de la muzica barocului tarziu, de la creatia bachiana, la cea a maestrilor clasicismului vienez, pagini datorate lui Haydn si Mozart; recitalul a inclus de asemenea pagini din creatia unui clasic – il putem considera astfel – al muzicii romanesti, anume maestrul Pascal Bentoiu.
Saptamana urmatoare un alt important recital va fi sustinut de tanara violoncelista Laura Buruiana, studenta a conservatorului bucurestean la clasa de maiestrie condusa de violoncelistul Marin Cazacu; la cei 22 de ani ai sai Laura este, cu totul recent, castigatoare la nivel european, a unei selectii importante organizate de asociatia impresarilor; selectia europeana a avut loc luna trecuta la Leipzig, iar selectia finala, la nivel mondial, va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie la New York, moment in care vor intra in competitie primii clasati dintre muzicienii performeri selectionati pe continentul nord-american, cei proveniti din Canada si din Statele Unite ale Americii.
In sfarsit, tot luna octombrie prilejuieste aici, la Focsani, intalnirea cu un alt pianist, cu un tanar maestru, anume cu pianistul Horia Mihail, o veche cunostinta a publicului romanesc, muzician stabilit de multi ani in Statele Unite, artist care dezvolta in paralel o prodigioasa cariera de performer si de reputat pedagog al instrumentului sau; pagini clasice apartinand lui Beethoven, de asemenea lucrari ale marilor pianisti si compozitori ai secolului al XIX-lea, lucrari ale repertoriului romantic al pianului, lucrari semnate de Chopin si Liszt; va fi audiata de asemenea muzica lui Serghei Procofiev; sunt aspecte ce reprezinta impreuna momentele acestui mare recital oferit in dar publicului -de acasa-; …iar aceasta la numai doua saptamani de la marele moment concertistic al revenirii lui Horia Mihail pe scena – de aceasta data – a Ateneului bucurestean, in compania primei orchestre filarmonice a tarii. Ce concerte promit in continuare, pana la sfarsitul anului, organizatorii serilor de muzica de la Ateneul Popular din Focsani? Un concert al formatiei suflatorilor de alama -Armonic Brass Quintet-, pentru luna noiembrie; un concert de muzica baroca sustinut de organistul Dan Racoveanu va fi sustinut in luna decembrie.
-Trebuie mentionat – ne spunea de curand domnul Valentin Gheorghita, directorul stagiunii muzicale a Ateneului, trebuie mentionat ca orasul nostru a avut pana in anii *60 o orchestra simfonica si, evident, un public format; iata de ce unul dintre obiectivele noastre este acela de a reinnoda o traditie, de a construi o noua identitate culturala, muzicala, pentru Focsani-. In adevar, in localitate fiinteaza o formatie instrumentala proprie de muzica academica, anume Trio -Mezzo- format din pianistul Sorin Boboc, flautistul Liviu Topala, Aristotel Gheorghiu la violoncel, formatie al carei debut scenic a avut loc cu cateva luni in urma, la inceputul lunii iulie.
Este de amintit faptul ca in stagiunea trecuta concerte relativ sporadice, dar consistente au creat un climat de asteptare culturala artistica, climat ce a facut posibil debutul actualei stagiuni de concerte. Am in vedere concertele sustinute de Trio Baroc -Codex-, de Cvintetul de Suflatori -Concordia-, de Orchestra de Camera Radio condusa de dirijorul Carol Litvin, de alte concerte camerale sustinute de tineri muzicieni.
Trebuie de apreciat faptul ca proiectul cultural aflat in derulare la Ateneul din Focsani a fost conceput inca din anul 1999; de la nivelul unui manunchi de doar cateva concerte, ne aflam de aceasta data in fata unei veritabile stagiuni pe parcursul careia cate doua evenimente muzicale vor fi sustinute in fiecare luna. Publicul este animatorul cel adevarat al acestei stagiuni; acustica salii celei mari este in adevar exceptionala, favorizand buna distributie a sonoritatilor atat catre melomanii aflati in sala, cat si catre muzicienii insisi, climatul sonoritatii scenice fiind important in vederea constituirii omogenitatii ansamblului. Sprijinul primariei locale, cel al sponsorilor, munca de organizare, de corelare a momentelor pregatitoare?ë se constituie intr-un efort pe care publicul din Focsani il merita; iar entuziasmul initiatorilor proiectului este recompensat de cel al melomanilor locului, cei care – iata! – lunar, in doua randuri, vor lua parte la manifestari ce se situeaza la nivelul primelor scene de concert ale tarii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 30.04.2025, 07:33:58