Cartea de poezie
Editura Omonia, specializata in traduceri din literatura neoelena, ofera pagini semnate de trei dintre cele mai pregnante voci ale liricii elene. Seria de volume bilingve a fost deschisa in urma cu aproape doi ani de Odele barbare ale lui Nasos Vayenas. Poetul, nascut la Drama (nordul Greciei) in 1945, este un nume de referinta al generatiei sale, nu numai in poezie, dar si in eseistica. Cel de-al doilea volum bilingv al acestei colectii, Universul compact, este semnat de Yorgos N. Karter, personalitate de prim-plan al media elena, nascut in insula Kerkyra, in 1928. Demn continuator al traditiei, poetul este totodata un novator, in creatia sa neosimbolismul atingand adesea granita suprarealismului. In sfarsit, Poeme de Kostas Uranis, o selectie reprezentativa din opera acestui poet de la inceputul secolului XX, de la a carui disparitie lumea elena celebreaza scurgerea unei jumatati de veac. Numele lui este legat si de literatura de calatorie, al carei fondator – in Grecia – este, alaturi de Nikos Kazantzakis, si de publicistica. Sederea in metropole culturale europene i-a inlesnit contactul cu simbolismul francez si belgian. Versurile sale aduc o innoire climatului liric elen dinainte de Kavafis. Volumul de fata include si pagini de proza inchinate de autor Romaniei, in care a calatorit de patru ori si al carei admirator a fost.
Cartea de teatru
Neobosita si exigenta Editura Compania propune cititorilor un volum de dramaturgie semnat de Adrian Lustig, intitulat Poker si alte doua comedii. In scurta prezentare intitulata -In chip de nota asupra editiei-, editoarea, Adina Keneres, scrie: -Adrian Lustig a uitat sa imbatraneasca. Proza lui de pana in 1991 (…) era atat de firesca, vioaie si presarata cu umor, incat aproape ca nu se vedeau printre randuri muntii de lecturi si buna intelegere a relei vieti pe care o duceam. (…) Iesit dramaturg din rasfatul de tragic si complicatie al ultimului deceniu, Adrian Lustig nu pare sa fi acumulat riduri severe, ci un nou apetit pentru… comic. Aceste piese va vor arata cu siguranta cat de serios si june continua sa fie rasul lui-.
Editura Humanitas a publicat, in colectia -Procesul comunismului-, volumul Poarta Alba de Dumitru Nicodim. Scris sub forma unui roman – naratiune la persoana I – cartea este bazata pe un imens material documentar – inregistrari pe casete, marturisiri prin viu grai, facute sau incredintate autorului de un prieten care a trecut prin inchisorile de la Canal, si, in special, prin aceea care da titlul cartii. Scriitura are dimensiunea atemporalitatii pe care o confera fictiunea, cuprinzand in acelasi timp detalii, fapte istorice inedite privitoare la viata cotidiana a lagarului de la Poarta Alba, cel mai mare dintre cele 14 care au existat intre 1949 si 1954 pe traseul Canalului Dunare-Marea Neagra.
Editura Anastasia propune o carte incitanta a unei tinere autoare, Oana Iftime, cercetator stiintific. Intitulata Introducere in Antievolutionismul stiintific. Despre Evolutia omului de catre om, volumul, dupa doua capitole ce reitereaza raportul in timp intre doctrina si societate si aparitia diferitelor teorii materialiste asupra aparitiei omului, se constituie intr-un contraargument la evolutionism, bazat, la randul lui, pe ipoteze stiintifice. In prefata cartii, autoarea, care adopta la inceput un ton oarecum sagalnic (-Am vrut sa scriu cu oarece umor despre probleme serioase, ca sa nu va inspaimantati prea tare. Sper insa nici sa nu va amuzati prea tare, pierzand, astfel, din vedere aspectele tragice-), afirma: -A demostra lipsa de validitate a teoriilor materialiste infiltrate in biologie este la fel de simplu, iar similaritatea cu problema oului lui Columb merge si mai departe. Desi, odata expusa, solutia a parut extrem de simpla si la indemana oricui, ea n-a fost, totusi, precizata de cei multi, care asistau la scena. Totodata, in ambele cazuri rezolvarea problemei a necesitat spargerea oului…-.
Editura Gramar se pregateste sa lanseze patru titluri noi, aparute in colectia -Pagini Alese-. Ca intotdeauna, selectia se indreapta catre autori deveniti deja clasici, a caror tiparire apare ca necesara prin epuizarea vechilor tiraje.
Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie. Este vorba despre opera unuia dintre cei mai cucernici si invatati domnitori ai Tarii Romanesti, capodopera a literaturii slavonesti din Romania, un adevarat testament spiritual. Lucrarea este importanta pentru ca, pe de o parte, isi gaseste echivalent in mari literaturi europene ale timpului, pe de alta parte pentru ca ofera informatii despre viata curtilor domnesti ale epocii, despre mediul moral si cultural al vremii.
Din lumea celor care nu cuvanta. Schite si nuvele de Emil Garleanu. O carte ce a incantat copilaria multor generatii si a format dragostea pentru fiintele umile ale lumii animale. Scrisa cu umor, cu veselie, dar si cu tristete, literatura lui Emil Garleanu are meritul de a crea, pe langa poveste, si informatia despre o realitate pe care suntem de multe ori tentati s-o ignoram, o analogie cu viata noastra, a oamenilor, menita sa dezvolte setimente nobile, oarecum desuete in societate noastra de inceput de mileniu III, cum ar fi compasiunea.
Pagini bizare de Urmuz. O binevenita editare a unei parti a creatiei acestui deschizator de drumuri in literatura moderna, despre care Eugen Ionescu spunea, in -Les Lettres nouvelles-, in 1965, referindu-se la apartenenta incerta a autorului la suprarealism: -In orice caz, Urmuz este intr-adevar unul dintre premergatorii revoltei literare universale, unul din profetii dislocarii formelor sociale, ale gandirii si ale limbajului din lumea asta, care astazi, sub ochii nostri, se dezagrega, absurda ca si eroii autorului nostru-.
La -Grandiflora- de Gib Mihaescu. Volumul de nuvele al scriitorului cunoscut in special publicului larg pentru romanul Donna Alba releva un fin cercetator al subconstientului uman, cu inflexiuni, uneori, dostoievskiene, mai realizate in aceasta forma literara decat in roman. Octavian Sulutiu scria despre Gib Mihaescu: -Nuvelele lui Gib I. Mihaescu sunt, pe de o parte, imagini caleidoscopice ale vietii de provincie, iar pe de alta, studii asupra obsesiilor si refularilor. Aci sta originalitatea sa, la care se adauga o perfecta posesiune a tehnicii care face din fiecare nuvela a sa o entitate estetica de sine statatoare, cu o economie stringenta, cu un echilibru de compozitie armonios si adecvat-.