Adaugam, cu regularitate, la fiecare 15 ianuarie, cate un an la varsta celui pe care ne-am obisnuit sa-l numim, cu o sintagma devenita aproape loc comun, -poetul national-. O sintagma la care, pana de curand, nu trebuia sa adaugam si un nume. Astazi, se pare ca este necesar: Mihai Eminescu. Nu pentru ca aura poetului ar fi palit in ochii cititorilor, indiferent de generatie, ci pentru ca ea, sintagma, incepe sa fie adaugata si altor nume. Un sondaj publicat recent de -Evenimentul zilei- il situeaza inca pe Mihai Eminescu pe locul I intre scriitorii reprezentativi ai acestei tari, dovada ca, mai consecventi decat diferitele media, iubitorii de literatura isi amintesc de el nu numai la ocazii aniversare.
Scriam cu cateva zile in urma despre CD-ROM-ul Eminescu, editat de Fundatia culturala Libra. Revenim acum asupra lui, pentru ca, astazi, de la ora 18.00 pana la ora 20.00, Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor si Fundatia Libra va propun o proiectie multimedia cu acest subiect. Pe fatada Uniunii Scriitorilor, CD-Rom-ul va fi proiectat, o instalatie de sunet amplificand comentariile si recitarile din opera poetului, realizate de -voci de aur- din arhiva radioului. Este o invitatie la o spectaculoasa intalnire publica cu poetul, la un veac si jumatate de la nasterea lui.
Un alt spectacol in jurul lui Mihai Eminescu va este propus de emisiunea Poesis a canalului TVR 2: Eminescu, legenda continua, emisiune prezentata de criticul Nicolae Manolescu, dialogul cu opera poetului fiind mediat de invitati reamarcabili: Valeria Seciu, Adrian Pintea, Ion Caramitru, Dorel Visan, Ovidiu Iuliu Moldovan, Irina Movila, Monica Davidescu, Adriana Titieni.
Sarbatoarea cea mare se desfasoara insa, inca de ieri, in judetul Botosani. Dupa sezatoarea literara pentru elevi din Vorona, dupa vernisarea expozitiei intitulate Eminescu – taram de carte, de la Biblioteca Judeteana -Mihai Eminescu- din Botosani, si a altor expozitii, de pictura si fotografie dedicate poetului, astazi, un Tedeum este dedicat poetului la vestita biserica Uspenia din acelasi oras. Un adevarat eveniment cultural este sfintirea Capelei Eminovicilor, complet restaurata. I se adauga inaugurarea unei expozitii, Instrumente de scris, la Memorialul Ipotesti, lansarea Dictionarului limbajului poetic eminescian, coordonat de prof. univ. dr. Dumitru Irimia, aparut la Editura Axxa, si a celei de-a XXI-a editii a Concursului national de poezie si interpretare a operei eminesciene, -Porni Luceafarul …-. Ziua-omagiu se incheie la teatrul ce poarta numele poetului, cu Gala decernarii premiilor nationale -Mihai Eminescu-: Premiul National de Poezie si Premiul national pentru o carte de debut in poezie pe anul 2002, urmata de un spectacol al Coralei Cantores Amicitiae din Iasi, sub bagheta dirijorului Nicolae Gasca si un recital de poezie al actritei Olga Delia Mateescu.
Editura bucuresteana cu numele predestinat, -Floare albastra-, lanseaza astazi, la Libraria Mihai Eminescu din Bucuresti, volumele Eminescu – Satire, editie critica sinoptica de N. Georgescu, si I.E. Toroutiu – Exegeza eminesciana, editie critica de N. Georgescu si Doina Rizea.
Exegeza semnata de I.E. Toroutiu, care a editat, in perioada interbelica, 13 volume de Studii si documente literare, colectie supranumita Hurmuzachele nostru literar, realizeaza o analiza amanuntita a antumelor eminesciene, constatand incredibilele diferente dintre diferitele editii, fiecare dintre ele interpretand altfel textul si punctuatia. Studiile sale privind volumul I al editiei Perpessicius, pe care, de altfel, le-a discutat cu autorul insusi, cu care era prieten, au aparut numai in Convorbiri literare, in anii 1941- 1942, ramanand destul de putin cunoscute. Ignorarea se datoreaza si destinului tragic al lui Toroutiu, care s-a sinucis, impreuna cu sotia sa, in 1953, dupa o vizita a Securitatii, ceea ce a atras o indelungata tacere asupra numelui si operei sale. Autorii editiei considera ca -studiile sale au aceeasi vigoare ca acum 60 de ani, cand au fost scrise, aducand, in plus, in discursul filologic eminescian, acel parfum de epoca, acel retorism specific marilor filologi, de la Hasdeu la Sextil Puscariu, care fac din demonstratie adevarata creatie literara.-
Cel de-al doilea volum, Eminescu, Poezii, editia Maiorescu. I. Satire, apartine ciclului A doua viata a lui Eminescu, dedicat de Nicolae Georgescu vietii si operei marelui poet. Autorul compara intre ele, vers cu vers, cele mai importante editii ale poeziilor lui Eminescu si primele surse publicistice (ziare, reviste, almanahuri), dar si manuscrisele poetului, in dorinta de -a stabili vointa auctoriala a poetului in privinta operei sale-. O substantiala prefata prezinta metoda de cercetare si de editare, aratand ca -poezia rezultata este una noua, un alt Eminescu decat cel cunoscut indeobste, un text mai limpede, mai profund decat cele de pana acum supuse normelor, regulilor de tot felul, modernizarilor, uniformizarilor etc.-
Sunt, toate acestea, gesturi pioase determinate de cinstirea intemeietorului poeziei moderne romanesti, a scriitorului, jurnalistului, personalitatii complexe, iremediabil romantice, care a fost Mihai Eminescu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane