Infiintarea arhivei Filmarchiv Austria si deschiderea noului Centru al Audiovizualului Wien-Augarten marcheaza inaugurarea unei arhive media moderne, un forum inovator ca structura, in care istoria filmului, arta si tehnicile cinematografice servesc aceluiasi scop – informarea multilaterala si cat mai exacta a specialistilor, dar si a publicului larg asupra evolutiei acestui domeniu cultural in Austria.
Filmarchiv Austria reuneste cea mai mare arhiva de filme artistice a tarii (depozitata la Laxenburg) cu arhiva austriaca a Jurnalelor de Actualitati, colectia privata -Leuntner- de filme documentare si arhiva de filme stiintifice. Astfel, Filmarchiv Austria devine si un centru de cercetare a -documentelor animate-.
O arhiva nu este menita doar operatiunilor de restaurare si intretinere a peliculelor, ci si exploatarii fondului, in sensul punerii la dispozitia celor interesati a patrimoniului de celuloid. Prin urmare, in cadrul Centrului Audiovizualului Viena, gazduit de ansamblul baroc al Castelului Augarten, au fost amenajate o mediateca moderna si o filmoteca.
Cineasti, producatori de televiziune si alte categorii profesionale legate de procesul de concepere si producere a filmelor au acces nemijlocit la 100 de ani de productie si teorie cinematografica. Pentru documentare, sunt pregatite sali de lectura si studiu (pentru consultarea programelor, afiselor, scenariilor, fotografiilor, cadrelor de film, presei si microfilmelor), spatii pentru vizionare, o videoteca de istorie, o sala de imprumut a filmelor stiintifice, un studio de inregistrare a filmelor si casetelor video de orice format, o sala de proiectie unde se pot viziona filmele existente in patrimoniu si un amfiteatru multimedia.
In cifre, Filmarchiv Austria se lauda cu 60.000 titluri de filme, 6000.000 fotografii si cadre de film, 25.000 programe, aproape 10.000 afise, 15.000 carti, la care se adauga nenumarate publicatii, scenarii, partituri. De asemenea, trebuie mentionata dotarea cu aparatura moderna si sistem computerizat de accesare a informatiilor, cu tehnica avansata de recuperare si recopiere a unor pelicule deteriorate, precum si reteaua de servicii pentru satisfacerea solicitarilor celor mai diverse din partea publicului.
In programul sau de functionare ca institutie specializata si in acelasi timp publica, Filmarchiv Austria inscrie retrospective deosebite si evenimente cinematografice speciale (proiectii itinerante sau in aer liber). Curatorii Centrului Audiovizualului din cadrul Filmarchiv Austria doresc sa contribuie astfel la o intelegere mai profunda a culturii cinematografice austriece.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane