Cea de-a V-a editie a acestui festival international al poeziei neolatine se desfasoara, pentru prima data, sub auspiciile nou-infiintatului Institut Cultural Roman. Manifestarea de prestigiu, initiata de Fundatia Culturala Romana, reprezinta un loc de intalnire a poetilor din tarile latine ale Europei si Americii, o dorinta de -a pune in valoare un patrimoniu cultural comun si bogatia poeziei neolatine contemporane-.
Anul acesta, a fost ales pentru desfasurarea festivalului orasul Sibiu, ce devine, iata, un spatiu din ce in ce mai proeminent din punct de vedere cultural. Deschiderea oficiala a festivalului Ars Amandi a avut loc insa aseara, la Bucuresti. In afara saluturilor de bun venit, rostite de vicepresedintele Institului Cultural Roman, Angela Martin, si de directorul Uniunii Latine, Francois Zumbiehl, a fost lansat si volumul bilingv Constantza/Constanta al scriitorului francez Gerard Augustin, prezent si in acest an la festival. Aparut la Editura Ex Ponto, in traducerea semnata de Constantin si Gabriela Abaluta, volumul este inspirat de -periplul pontico-danubian- intreprins de scriitor la editia din 2001 a festivalului.
Incepand de astazi, la Muzeul National Brukenthal, la Biblioteca -ASTRA-, la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale -ASTRA- si la Universitatea -Lucian Blaga-, celor peste 20 de scriitori veniti din Chile, Ecuador, Franta, Italia, Mexic, Republica Moldova, Paraguay, Portugalia, Spania, Uruguay si Venezuela, li se alatura un numar remarcabil de poeti si ziaristi romani si de personalitati din conducerea Uniunii Latine (Francois Zumbiehl, Martha Prieto, Anna Ostini), a Biroului din Romania al acesteia (Marius Sala), al Biroului din Republica Moldova (Angela Soltan) si a Institului Cultural Roman (Augustin Buzura, Angela Martin, Angela Oisteanu, organizatoare ale festivalului, secundate de Simona Brinzaru si Ortansa Negoiu). Programul sibian include o Seara de poezie si muzica, astazi, la ora 18.00, la Biblioteca -ASTRA-, in care isi vor citi versurile Gonzalo Millan (Chile), Antonio Preciado (Ecuador), Franc Ducros (Franta), Riccardo Held (Italia), Valeriu Matei (Republica Moldova), Miguel Angel Fernandez Arguello (Paraguay), Ana Luisa Amaral (Portugalia), Ilie Constantin , Elena Stefoi, Alexandru Musina si Ioan Radu Vacarescu (Romania) si Joaquin Benito de Lucas (Spania). Lecturile vor alterna cu intermezzo-uri muzicale sustinute de Wladimir Pesantez din Ecuador. Maine, va fi randul altor poeti, de data aceasta la Universitatea -Lucian Blaga-: Wladimir Pesantez, Gerard Augustin, Gil Jouanard (Franta), Luis Cortes Bargallo (Mexic), Emilian Galaicu-Paun (Republica Moldova), Ruben Bareiro Saguier (Paraguay), Constantin Abaluta, Dumitru Chioaru, Vasile Igna (Romania), Angel Garcia Lopez (Spania), Rafael Courtoisie (Uruguay) si Diana Lichy (Venezuela), ale caror versuri vor fi insotite de flautul romanului Nicolae Voiculet. Doua discutii, una amicala, intitulata Ce scriem acum?, cu participare voluntara, si o masa rotunda cu tema Conditia poetului astazi: creatia poetica, publicarea si difuzarea ei intregesc programul acestui festival, ce va fi urmat, ca si la editiile precedente, de publicarea, catre sfarsitul anului, a unui volum cu textele prezentate la Sibiu.
Dupa patru editii, se poate considera ca intentia organizatorilor -de a oferi invitatilor posibilitatea de a se cunoaste, de a-si impartasi experientele, de a gasi noi cai de comunicare- este deja o reusita.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane