Astazi se deschide, la Teatrul National, Galeriile Art-Expo, cea de-a 11-a editie a celui mai asteptat targ de carte al anului. Bookarest 2003, organizat de Fundatia Artexpo in colaborare cu Asociatia Editorilor si Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si al Primariei Municipiului Bucuresti – prin Centrul de Proiecte Culturale ARCUB, va fi deschis in perioada 21-25 mai. Targul reuneste toate segmentele semnificative ale culturii scrise din tara noastra si reprezentanti ai unor edituri importante din strainatate, incercand sa ofere o cat mai ampla informatie pentru evaluarea corecta a vietii editoriale si a pietei de carte din Romania. La aceasta editie participa 299 de expozanti, dintre care 201 din Romania si 98 din Franta, Marea Britanie, Polonia, Germania, Ungaria, Republica Moldova. Invitatul de onoare este Spania. Cu acest prilej, Institutul Cervantes, cu sprijinul Directiei Generale a Cartii, Arhivelor si Bibliotecilor, a Secretariatului de Stat pentru Cultura din cadrul Ministerului Educatiei, Culturii si Sportului din Spania, expune la standul sau o mare diversitate de carti in limba spaniola, editate atat in Spania, cat si in tarile hispanoamericane. Selectia cuprinde noutati editoriale, volume ce au fost distinse cu cele mai importante premii literare ale anului trecut, dar si informatii privind accesarea diverselor site-uri spaniole de pe Internet referitoare la literatura de limba spaniola sau la noile metode de invatare a acestei limbi, vorbite de peste 400 milioane de oameni. Intr-un spatiu special al standului, sunt expuse traduceri romanesti din literatura spaniola si carti legate de ambientul hispanic, aparute la diferite edituri din Romania. Programul Institutului Cervantes cuprinde, de asemenea, o serie de conferinte sustinute de personalitati ale vietii culturale spaniole, mese rotunde cu scriitori, traducatori si editori din Romania si Spania, lecturi din operele unor autori spanioli, o seara de poezie, proiectii de filme si chiar o parada de moda.
O trecere rapida in revista a ofertelor editurilor participante ne-a permis anuntarea, inca de pe acum, a catorva dintre lansarile de carte cele mai importante din primele zile.
Editura Paralela 45 asteapta publicul astazi, la ora 15.00, la lansarea mai multor titluri de literatura romana. In Seria -Polemici- a colectiei -Deschideri-, va fi prezentat volumul lui Luca Pitu, Temele deocheate ale timpului nostru, a unsprezecea carte a autorului. -Temele- lui Luca Pitu se constituie intr-o suita de foarte personale interventii polemice asupra tarelor din campul politic si cultural al societatii romanesti ante- si postdecembriste. Scrise intr-un stil -ludic si impudic-, demonstrand o gandire libera si provocatoare, dar si o eruditie impresionanta, textele cuprinse in aceasta carte releva un lucid moralist al actualitatii. In seria -Comentarii critice- sunt propuse volumele Magicul in proza lui Vasile Voiculescu de Nicolae Oprea, un binecunoscut istoric si critic literar, preocupat de data aceasta de relatia dintre literatura, mit, magie si imaginarul folcloric, si Ionesco. Anti-lumea unui sceptic de Laura Pavel, o relecturare a operei lui Eugen Ionesco ce trece dincolo de cliseele critice curente, analizand cu finete antiteatrul ionescian din perspectiva dramei, esteticii si filosofiei etice. In seria -Istorie literara-, se vor lansa volumele In padurea de metafore de Gheorghe Grigurcu, unul dintre cei mai subtili si pregnanti critici literari de azi, binecunoscut pentru opiniile sale nonconformiste si axiologia sa estetica extrem de personala, si Transilvania si verile cu polen. Clujul literar in anii *90, o carte -de suflet-, in care evocarea si portretul se asociaza comentariului critic si lecturilor la obiect, dedicate cu preeminenta Transilvaniei literare de azi, semnat de Diana Adamek. In seria -Poetica si Teorie Literara-, editura propune volumul Efectul Menard. Rescrierea postmoderna: perspective etice al Tamarei Caraus, master al Universitatii din Bucuresti si doctorand al Universitatii din Oxford. In cadrul acestei suite de lansari, in afara colectiilor, vor fi prezentate cartile: Primii postmoderni: Scoala de la Targoviste si 5 poeti: Naum, Dimov, Ivanescu, Mugur, Foarta de Ion Bogdan Lefter. La ora 16.00, se va lansa volumul Filosofia luminilor de Ernst Casirer, in cadrul colectiei -Proiectul Iluminist-, o carte prezentata de Mircea Martin, Ion Ianosi si Vasile Morar.
Unul dintre standurile cele mai cautate de obicei este cel al Editurii Humanitas, care, la aceasta editie, propune, inca din prima zi, o serie incitanta de lansari: astazi, la ora 14.00, Filozoful crud. O istorie a canibalismului de Catalin Avramescu va fi prezentat de H.R. Patapievici, autor si Sorin Lavric. Maine, la ora 12.00, Stelian Tanase, G. Bratescu, Vlad Russo vor vorbi despre Ce-a fost sa fie de G. Bratescu, doua ore mai tarziu va puteti intalni cu Anca Manolescu, Andrei Plesu si Sorin Lavric la lansarea Colectiei Intelepciune si Credinta, din care semnalam primele aparitii: Andrei Scrima – Comentariu la evanghelia dupa Ioan, Simone Weil – Greutatea si harul, Romano Guardini – Despre semnele sacre. Evident, programul lansarilor continua in zilele urmatoare.
Grupul editorial Univers Enciclopedic si IRI invita publicul la standul sau, unde doritorii vor putea achizitiona, la preturi promotionale, cele mai recente aparitii din colectia -Opere fundamentale-, editata in coordonarea acad. Eugen Simion, sub egida Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta. Editura anunta reduceri de pana la 15% la noile aparitii (primele trei volume din Opere de Mihai Eminescu si seriile 2003 Nichita Stanescu, Marin Preda, Marin Sorescu si Ion Heliade Radulescu, Dictionarul de arta moderna si contemporana de Constantin Prut).
Din programul de lecturi mentionam, deocamdata, doua, ce vor avea loc maine, la Laptaria lui Enache. La ora 13.00, Goethe Institut si Centrul de carte germana va invita la intalnirea cu- Thomas Brussig, care citeste din romanul sau, Am kurzeren Ende der Sonnenallee (La capatul mai scurt din Sonnenallee) a carei traducere in romaneste va aparea la Editura Humanitas. Thomas Brussig, nascut in 1965 in Berlinul de Est, povesteste din punctul de vedere al unui grup de tineri despre viata de zi cu zi a locuitorilor RDG-ului, despre grijile si problemele lor, despre bucuriile, distractiile si sperantele lor. Autorul va fi prezentat de d-na Heidegert Hoesch, directoarea Institutului Goethe Inter Nationes. Lectura in limba romana o va realiza traducatoarea romanului, Mara Yvonne Wagner, si va fi urmata de prezentarea, la ora 21.00, a ecranizarii romanului, pe Terasa La Motor.
La ora 17.30, la Teatrul National, etaj 3, sala 2, Editura Vinea va invita la lectura publica Marius Ianus.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane