Home Cultură Calator in Timisoara

Calator in Timisoara

DISTRIBUIŢI

Galeria -Mansarda- din orasul de pe Bega gazduieste, pana in 9 ianuarie, cea mai mare expozitie din Romania din ultimii 10 ani a maestrului Stefan Caltia, cuprinzand peste 100 de opere. Organizata in colaborare cu Universitatea de Vest Timisoara si Galeria Posibila din Bucuresti, expozitia marcheaza un moment important in parteneriatul dintre Facultatea de Arta a Universitatii de Vest si Universitatea Nationala de Arta din Capitala.

In spatiul generos si, in acelasi timp, inedit din mansarda Facultatii de Arte, criticul dr. Ileana Pintilie, dr. Victor Neumann, prof. dr. Peter Reinchard din Elvetia si Matei Caltia au prezentat publicului timisorean creatia maestrului.

Organizarea acestei expozitii deschide suita de evenimente ce se vor desfasura cu prilejul aniversarii a 70 de ani de invatamant artistic timisorean, de care Stefan Caltia este legat din perioada studiilor la Liceul de Arte Plastice si Muzica din oras, la clasa regretatului artist si profesor Julius Podlipny. Depasind cadrul aniversar si al parteneriatului institutional, expozitia Calator in Timisoara a artistului profesor universitar Stefan Caltia reprezinta, prin numarul si valoarea lucrarilor expuse, un eveniment cultural de prima importanta pentru Timisoara.

Nascut in Brasov, in 1942, absolvent al Liceului de Muzica si Arte Plastice din Timisoara in 1963 si al Universitatii de Arta din Bucuresti, clasa profesor Corneliu Baba, in 1970, Stefan Caltia apartine primului esalon al plasticienilor romani contemporani, operele sale fiind primite cu interes in galeriile din tara, dar si din Germania, SUA, Elvetia, Olanda, Israel, Suedia, Ungaria sau Norvegia, unde au fost achizitionate de colectii publice sau de colectionari particulari.

In Galeria Mansarda, al carei spatiu pare construit anume pentru lucrarile acestui artist, ne intampina personaje si locuri deja cunoscute si admirate, emblematice pentru imaginarul cu care pictorul ne-a obisnuit: Bunul Vestitor, Clovnul alb si Doamna, Vanatorul, galeria de chipuri din Corabia nebunilor, Calator pe Muntele Albastru, Papusareasa din Salzburg, Calea Alba … Stefan Caltia propune, prin creatia sa, un univers straniu si magic in acelasi timp, ale carui personaje se misca intre un aparent suprarealism si un nedisimulat simbolism al lumii contemporane. Portrete efilate feminine poarta de cele mai multe ori pecetea tragicului, efigii masculine isi asociaza o fauna umanizata in care locul principal este ocupat de pesti si pasari, serpii amintesc de pacatul originar. Toata aceasta imagistica se impartaseste in acelasi timp de un marcat spirit ludic, peisajele se constituie de multe ori in decor de teatru. Alteori, obiectele si figurile capata o profunzime, o aura de esenta spirituala, religioasa, din care nelinistea existentiala nu dispare insa niciodata.

Esenta creatiei lui Stefan Caltia este, de altfel, admirabil exprimata in micul text semnat de criticul Amelia Pavel pe afisul-catalog al expozitiei: -Inaintam impreuna cu personajele marilor compozitii ale pictorului, in procesiuni, festive, comice si dramatice totodata. Stam la umbra unor copaci, aproape de pasarile care sunt in acelasi timp decor de teatru si gesturi ale mainii Domnului. Ne pun semne de intrebare pestii umanizati, sfetnici intelepti, ca intr-o piesa de Shakespeare. Ne sperie uneori putin serpii, incolaciti in gravurile pictorului amintind de spectacolul ispitelor esentiale, de la Facerea Lumii citire-.

Ne-am dori, desigur, ca aceasta ampla expozitie sa fie itinerata si la Bucuresti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.