Home Cultură Cartea Alba a Culturii

Cartea Alba a Culturii

DISTRIBUIŢI

Ministrul culturii si cultelor, acad. Razvan Theodorescu, a lansat ieri, intr-o conferinta de presa, volumul de -Evaluari, proiecte, strategii- Cultura si Cultele 2002. Conferinta de presa, ca si cartea, s-a constituit intr-un bilant al activitatii ministerului ce conduce destinele culturii romanesti. Cu ironie, cu sarcasm uneori, cu vadita satisfactie in majoritatea cazurilor, ministrul culturii a evidentiat principalele realizari din domeniile programelor internationale, in special Programul-cadru Cultura 2000, a celor pentru protejarea, restaurarea, conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural national, cu accent pe legislatie, restaurare. S-a referit, de asemenea, la strategiile din sectoarele culturii scrise, ale educatiei permanente, ale cinematografiei, audiovizualului si la atat de comentatul buget al ministerului. Ministrul a subliniat managementul proiectelor de succes din programul Cultura 2000, derulat prin intermediul ministerului, s-a oprit la capitolul achizitii de opere de arta pentru muzee, printre care se numara doua lucrari de Victor Brauner, una dintre ele un Portret al lui Gellu Naum, o Madona flamanda din secolul XV de Joost van Cleve, dar si terenuri arheologice, a insistat asupra importantei relansarii colectiei Biblioteca pentru toti, -cartea de un euro-, un proiect ce ar putea fi taxat drept -populist-. De altfel, ceea ce se pare ca acad. Razvan Theodorescu nu poate ierta presei este calificativul -populist- care a desemnat formula -Jos schelele-, slogan apreciat de domnia sa ca -popular-. Cele mai multe dintre punctele trecute in revista ieri la Ministerul Culturii raspund unor nevoi reale ale producatorilor si consumatorilor de cultura si, de altfel, nu gratuitatea gesturilor i-a fost reprosata ministerului de catre presa. O seama de proiecte prevazute pentru inceputul anului 2003 prezinta un interes special. In primul rand, sarbatorirea marelui sculptor Ion Irimescu, care se pregateste, in Falticeniul natal, sa implineasca, in februarie viitor, un veac de existenta. Un simpozion organizat in colaborare cu Academia Romana, o vizita speciala la Muzeul Irimescu din Falticeni sunt prevazute cu acest prilej. De real interes ni se pare infiintarea centrului cultural al rromilor, cu o sectiune de spectacole.

Fondul Cultural National a anuntat, cu aceasta ocazie, programele si proiectele culturale ce vor primi sprijin financiar nerambursabil in 2003. Este vorba despre 14 asemenea programe, dintre care spicuim: Platforma dansului balcanic al Fundatiei Culturale Proiect DCM, Zilele revistei Convorbiri literare, Voci si spectacole memorabile, program al UNITER, Afisul romanesc (S.C. MB tudio SRL), proiectul Marcarea prin indicatoare rutiere a monumentelor si siturilor culturale din Romania, proiect apartinand arhitectului Gheorghe Bejan (membru al grupului Divertis cand nu este arhitect), Avangarda literara si artistica romaneasca in context european si mondial, Simpozionul International Gherasim Luca sau despre -parcurgerea imposibilului- (Institutul pentru cercetarea Avangardei romanesti si Europene), si doua proiecte ale Universitatii de Arhitectura si Urbanism -Ion Mincu-. Este singura universitate care a solicitat credite.

Intalnirea cu presa a ministrului, dorita mai curand una de curtoazie (nu s-au admis intrebari, jurnalistii au primit alaturi de conducerea ministerului urarile colindatorilor si au ciocnit un pahar de sampanie inaintea Sarbatorilor), n-a atins decat in treacat unele probleme spinoase, cum ar fi aceea a situatiei directorului general al Bibliotecii Nationale, Dan Erceanu, suspendat din functie in urma deschiderii de catre minister a unei actiuni penale impotriva sa, despre care Razvan Thedorescu a afirmat: -Il cunosc, i-am deschis expozitii, l-am suspendat din functie din cauza situatiei in care se afla, ii vom ridica suspendarea cand situatia se va rezolva. Trebuie sa invatam sa traim normal-. Afirmand de mai multe ori ca atacurile in presa il conving de justetea hotararilor sale, ministrul culturii si cultelor si-a exprimat convingerea ca activitatea ministerului a fost mai mult decat satisfacatoare. De altfel, este si ideea pe care o expune in textul de deschidere al volumului Cultura si Cultele 2002:

-Am declarat adesea si o voi spune inca, riscand a gasi la unii gazetari sau oameni politici prea grabiti replici derizorii: intr-o vreme a austeritatii economice, cum este aceea pe care o traim, bugetul Ministerului Culturii si Cultelor a fost decent, pentru programele noastre adaugandu-se mereu – vreau sa spun, aproape saptamanal – sume importante din Fondul de rezerva al Guvernului sau din acel bine gandit si bine venit -Fond Romania- care a inceput sa-si arate roadele si care, nu este un secret pentru nimeni, a fost conceput de Prim Ministrul Adrian Nastase ca un suport pentru proiectele culturale inainte de toate.

La finele unui an in care s-a desfasurat, din initiativa Presedintelui Ion Iliescu, Forumul Cultural National, ce a definit tintele majore pentru anii ce vor veni in domeniul pe care il administram printr-un sistem national de programe culturale si in care solidaritatea guvernamentala cu actul de guvernare culturala a fost, ca si in anul trecut, constanta si notorie, avand inainte si strategia anilor 2003-2006 pe care o veti gasi tot in aceste pagini, doresc sa afirm inca o data – in raspar cu atatea Casandre frustrate si desuete, aflate la periferia vietii noastre publice – un adevar reconfortant: cultura Romaniei este o forta reala, este sustinuta mereu de institutiile publice si, tot mai mult, de sectorul capitalului privat.

Are, aceasta cultura, cu alte cuvinte – si pe cat este posibil a spera -, un viitor sigur si fara fracturi.-

Speram sa ne molipsim si noi de optimismul ministrului culturii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.