Cea de-a doua parte a acestei saptamani a fost marcata de forfota Targului International de Carte de la Galeriile Artexpo. Aflat la cea de-a 11-a editie, Bookarest gazduieste peste 200 de expozanti de diverse tipuri: edituri, trusturi editoriale, agentii de difuzare a cartii, asociatii de profil, cum ar fi AER, ASPRO, APLER, agentii de presa, holdinguri de presa etc. romanesti si straine. Cele din strainatate sunt fie venite special, fie reprezentate prin institutii din Romania, cum ar fi Books Unlimited SRL din Timisoara. Desigur, majoritatea editurilor romanesti sunt din Bucuresti, dar Bookarest fiind targul cel mai asteptat si cel mai profesionist realizat, a atras case editoriale din Cluj, Iasi, Timisoara, Oradea, Brasov, Constanta, Targu-Mures, Targoviste…
Numarul lansarilor de carte, al lecturilor publice, al intalnirii cu scriitorii este impresionant si enumerarea lor exhaustiva depaseste posibilitatile unui articol de ziar. Si, macar o data intr-un an, selectia s-ar putea dovedi nedreapta, avand in vedere faptul ca mai toate volumele propuse spre lansare sunt inedite.
Ne-am hotarat, in consecinta, sa ne oprim asupra a trei evenimente – doua dintre ele iesind, din punctul de vedere al conceptiei, din limitele unui targ, pentru ca este vorba despre expozitii fara vanzare: Salonul Spaniei, invitata de onoare de anul acesta, expozitia SuperBooks 2003 si Franta la Bookarest.
Salonul Spaniei a fost gandit de Institutul Cervantes la Bucuresti, care a expus o mare diversitate de publicatii in limba spaniola, editate fie in Peninsula Iberica, fie in tarile hispano-americane: Mexic, Peru, Venezuela, Cuba. Peste 1.000 de titluri in limbile castiliana, catalana, galiciana si basca, precum si o selectie de traduceri in limba romana din literatura spaniola sau latino-americana. In afara expozitiei propriu-zise, un interes special trezeste lista invitatilor Institutului Cervantes, care participa si la o seama de mese rotunde, sustin conferinte sau vorbesc la lansarile de carte. Sa-i amintim pe Carlos Alvarez-Ude, editorul revistei Insula, a carei importanta pentru literatrura spaniola contemporana a si subliniat-o in conferinta sustinuta miercuri, si al altor reviste, fie literare, fie de promovare a schimburilor interculturale, pe Joaquin Garrigos, traducatorul a peste 20 de volume de literatura romana, de la Ciuleandra lui Liviu Rebreanu la beletristica lui Mircea Eliade, de la Emil Cioran si Norman Manea la Camil Petrescu, de la Vasile Voiculescu si Mihail Sebastian la contemporanul nostru Alexandru Ecovoiu. Li se alatura importantul prozator Ignacio Martinez de Pison, eseistul, prozatorul si directorul publicatiei Cuadernos Hispanoamericanos, Blas Matamoro, directoarea Editurii Metafora, editura creata in anul 2000 cu scopul difuzarii in limba spaniola a literaturii scriitorilor contemporani din Europa de Est, Esperanzas Morais Camacho, cronicarul de la Blanco y Negro Cultural, scriitorul Felix Romeo, renumitul critic al ziarului El Pais, Ignacio Echevarria sau scriitorul si jurnalistul argentinian Rodrigo Fresan. Evenimentele gandite de organizatori, respectiv directorul Institutului Cervantes, doamna Ioana Zlotescu Simatu, au inclus, pe langa dialoguri si seri de poezie, o expozitie cu portrete de scriitori, proiectii de filme, ca Vraja Shanghaiului de Fernando Trueba, dupa romanul omonim al lui Juan Marse, Juana la Loca al regizorului Vicente Aranda sau Tango de Carlos Saura si chiar o prezentare de moda cu creatii semnate de Carmen Secareanu.
SuperBooks 2003 este tot o expozitie, care isi propune sa prezinta cele mai frumoase carti editate in Elvetia, Germania, Marea Britanie si Romania. Organizata de Goethe Institut, British Council, Asociatia Editorilor din Romania, Pro Helvetia si Artexpo, dupa criterii de estetica a cartii si cu o conceptie muzeografica inspirata, expozitia isi porpune -sa trezeasca interesul editorilor si consumatorilor pentru o carte care este un produs important nu numai pentru continut, ci si prin modul sau de executie, precum designul, pregatirea pentru tipar, tiparul si hartia-. E greu sa te hotarasti la o selectie intre exponate, chiar daca unele, cum ar fi Atlasul fotografic al Angliei, iti atrag privirile din primul moment si prin dimensiunile monumentale. Ne vom opri, din ratiuni de spatiu, si nu patriotarde, la selectia romaneasca, in interiorul careia intalnim volume pe care le-am admirat la lansarea lor, cum ar fi Roma Caput Mundi de regretatul Horia Bernea si Teodor Baconsky, de la Editura Humanitas, dar si titluri mai putin vehiculate in cronicile literare, cum ar fi Conversatia de Lorette Nobecourt de la Editura EST, care este si nominalizat pentru cea mai frumoasa coperta, Grife. Bark Blazer de Sorin Ilfoveanu, nominalizata la categoria Carte de arta, alaturi de Bucurestiul interbelic. Calea Victoriei, realizata de un colectiv coordonat de Ovidiu Morar, Note de Mircea Eliade, nominalizata pentru Carte bibliofila sau Caragialeta bis de Serban Foarta, nominalizata la sectiunea Cea mai frumoasa carte. Si lista ar putea continua.
In sfarsit, o prezenta masiva, ca in toate domeniile culturii in ultimul timp, se dovedeste aceea a Frantei. Dincolo de oferta foarte tentanta de carte, cateva evenimente merita a fi subliniate. Incepem cu intalnirea de astazi dupa-amiaza, la ora 18.00, cu scriitorul Olivier Rolin, autorul, printre alte lcurari de referinta, cum ar fi Meroe, al romanului Tigrul de hartie, aparut anul trecut la Editura Seuil. O mentiune aparte se cuvine lansarii, tot asta-seara, la ora 20.00, la Laptaria lui Enache, in prezenta ES Philippe Etienne, ambasadorul Frantei la Bucuresti, a proiectului Premiul Literar Eugene Ionesco, destinat sa incurajeze literatura romana contemporana. Sistemul de premiere prevede cinci sectiuni: Marele Premiu, Premiul pentru debut, Premiul pentru eseu, Premiul pentru teatru si Premiul de literatura pentru copii. Distinctiile vor fi stabilite de un juriu compus din 12 personalitati ale lumii culturale din Romania si din Franta, al carui presedinte va fi Marie France Ionesco, fiica celebrului dramaturg.
In sfarsit, nu putem omite premiile oferite in cadrul targului. Unele, cele ale Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania, au fost inmanate joi. Serban Foarta, cu Spectacol cu Dimov (poezie), Alexandru Vlad, pentru Sticla de lampa (proza scurta), Tia Serbanescu pentru Femeia din fotografie (jurnal), Gheorghe Craciun pentru Aisbergul poeziei moderne (critica literara), Virgil Podoaba (debut) si Gabriel Liiceanu cu Usa interzisa (Marele Premiu) au fost alesii ASPRO, care, din pacate, in acest an nu a avut si sustinerea financiara a premiilor acordate. Astazi, la ora 14.00, Asociatia Editorilor din Romania va decerna premiile sale.
Vom reveni, in cursul saptamanii viitoare, cu date vizand rezultatele Targului Bookarest 2003, din punctul de vedere al organizatorului si al unor edituri expozante.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane