Convorbire cu dr. Anca Sima, membru corespondent al Academiei Române
– Conduceți Laboratorul de lipoproteine și ateroscleroză al Institutului Biologie și Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" al Academiei Române și sunteți membru în Consiliul științific al Institutului și cunoașteți foarte bine activitatea care se desfășoară aici. Lucrați în Institut de la înființare?
– Da, din 3 septembrie 1979, când a fost inaugurat oficial Institutul nostru și am început organizarea Laboratorului de lipoproteine.
– Institutul are un recunoscut prestigiu internațional, este Centru de excelență al Comunității Europene. Cum s-a construit acest prestigiu?
– Institutul a fost conceput de profesorii Nicolae și Maya Simionescu după modelul celor din SUA, unde lucraseră mai bine de zece ani cu prof. G. Em. Palade, laureat al Premiului Nobel pentru medicină, la Institutul "Rockefeller" și la Universitatea Yale. Ideea profesorului Nicolae Simionescu a fost că un institut nu este numai un centru de știință, ci și unul de cultură. Spunea: "Am avut sentimentul responsabilității de a le asigura tinerilor aici nu numai aparate, chimicale și cărți, ci si condiții pentru formarea complexă, în care să se îmbine armonios un înalt profesionalism cu o largă și nesăturată deschidere spre mesajele perene ale culturii". Și, într-adevăr, cei doi au reușit, investind în realizarea acestui Institut nu numai idei, ci si o muncă uriașă și o perseverență ieșită din comun.
– În institut se face cercetare fundamentală. Concret, ce înseamnă această cercetare?
– Profesorii Nicolae și Maya Simionescu au ales ca subiect unic de cercetare studiul sistemului cardiovascular în situații normale și patologice. Partea fundamentală a fost studiul celulelor componente ale sistemului cardiovascular. Cum îi place să spună doamnei academician Maya Simionescu, celula va fi pacientul secolului XXI.
– De ce opțiunea pentru sistemul cardiovascular?
– Pentru că bolile cardiovasculare reprezintă în lume prima cauză de mortalitate și, din păcate, în țara noastră a ajuns să depășească 60% din rata anuală a deceselor. Boala cardiovasculară este complicația cea mai de temut în diabet și obezitate, pe care le studiem încă din anul 2000. Există o adevărată epidemie de obezitate în lume, fără ca această epidemie să fie generată de o bacterie sau de un virus, ci de un stil de viață static, cu ochii pe televizor sau la calculator, cu o alimentație, care în ciuda aparențelor, este nesănătoasă.
– Putem afirma că este o boală a civilizației contemporane?
-Da, probabil este boala cea mai înfricoșătoare a civilizației contemporane.
– Și dacă diagnosticul începe de la celulă și, mai profund, de la moleculă, tratamentul ar trebui să înceapă tot de aici?
– Ar fi foarte bine ca tratamentul să fie adresat celulei, adică în cunoștința mecanismelor ei, dar în cazul obezității, pe lângă studiile noastre de cercetare fundamentală este nevoie de cunoștințe ce intră în competența medicilor clinicieni.
– Cu care și colaborați.
– Desigur, ideea a fost încă de la început de a cerceta problemele reale și de a colabora cu medicii clinicieni.
– Ce ar mai fi necesar pentru reușita demersurilor Dumneavoastră?
– Cerința este o mai bună dotare a institutelor de cercetare și a clinicilor, unde ar trebui sa se aplice metode performante de investigare și tratament, accesibile și omului obișnuit.
– Participând la manifestările științifice internaționale pe care le organizați, am remarcat că discuțiile se desfășoară ca între parteneri cu o bună și îndelungată colaborare. E un secret?
– Secretul a fost înaltul profesionalism pe care academicienii Maya si Nicolae Simionescu l-au adus când s-au întors din SUA. Au păstrat o legătură strânsă cu laureați ai Premiului Nobel din SUA, începând cu prof. George Em. Palade, și din Europa, cum este prof. Cristian de Duve, ș.a. Toate au contribuit la menținerea unui înalt standard științific care să ne facă parteneri cu oamenii de știință de peste hotare. Datorită faptului că suntem Centru de excelență al Comunității Europene și personalității recunoscute pe plan internațional a doamnei acad. Maya Simionescu, am reușit să organizăm workshop-uri în România, la care au participat personalități de prestigiu ale științei europene și internaționale.
– La care se adaugă entuziasmul și dăruirea.
– Profesorul Nicolae Simionescu spunea că "fără dăruire nu poți niciodată să ajungi ceea ce admiri".
– Rezultatele cercetărilor Dvs. ajung la oameni prin intermediul medicilor clinicieni. Nu sunt, cum se spune, spectaculoase.
– Noi nu am căutat și nu căutăm spectaculosul, această obsesie a lumii moderne, o încercare de a substitui un conținut cu o formă.
Și în acest domeniu, cercetarea fundamentală este motorul care propulsează știința.
– Da, pentru că ea face apel la curiozitatea oamenilor de știință, la dorința de a găsi noul și de a rezolva niște probleme a căror intensitate implică și o valoare personală. Știința este un proces complex și se poate întâmpla ca descoperirile dintr-un anumit domeniu să le influențeze pe cele din alte discipline.
– După aproape treizeci de ani de cercetare cu rezultate care au fost recunoscute și prin alegerea Dumneavoastră ca membru corespondent al Academiei Române, vă simți un om împlinit?
– Cred că sunt pe o cale bună, care a început cu foarte mulți ani în urmă când tatăl meu, profesor universitar de construcții hidrotehnice, mi-a sădit dorința de a face ceva semnificativ în viață. El însuși a fost un model pentru studenții săi. Ceea ce mă frământă este dorința ca părinții mei, acolo sus unde sunt acum, să fie mulțumiți cu ceea ce au realizat în mine.
– O întrebare pe care o pun ades. Care este idealul Dumneavoastră ca cercetător?
– Aș dori foarte mult să reușesc împreună cu echipa de tineri ai laboratorului meu să obținem rezultate interesante, care să poată ajuta rezolvarea problemelor din obezitate, diabet și din patologia cardiovasculară. Mi-aș mai dori, ceea ce în parte am și început împreună cu D-na acad. Maya Simionescu, să transmitem modelul de formare a tinerilor din institutul nostru într-un sistem mai larg, în cadrul unor cursuri de specializare pentru tinerii din toată țara.
– Este vorba de Cursurile postuniversitare de perfecționare?
– Da, am ajuns deja la cea de 7-a ediție și care se bucură de o mare apreciere a participanților. Mulți dintre ei sunt impresionați de mediul în care se face la noi cercetarea științifică, un mediu armonios, dorință a profesorului Nicolae Simionescu care putem spune că a fost împlinită.