S-a incheiat, sambata, in acordurile unei seri de folclor, cea de-a sasea editie a Festivalului -Cerbul de Aur- de la Brasov. Dupa patru zile de emotii pentru concurenti, de incantare pentru iubitorii muzicii usoare, juriul a anuntat palmaresul.
Trofeul si, o data cu acesta, premiul de 10.000 de dolari i-au revenit solistului chinez Sho Baoliang. Cerbul a fost inmanat de castigatoarea editiei de anul trecut, Paula Seling. Sho Baoliang a absolvit Scoala de Arta din Beijing in 1986 si a aparut pentru prima oara pe scena intr-un spectacol pop in anul 1993. Din 1997, Sho Baoliang si-a inceput cariera solo. In septembrie 2002, a primit premiul Best Young Singer by the 2002 Global Chinese Songs, una dintre cele mai importante distinctii din muzica pop din China. Sho a interpretat, de asemenea, melodii de pe coloana sonora a unor seriale tv de succes.
Sister K din Olanda a obtinut premiul I, in valoare de 5.000 de dolari, oferit de catre presedintele juriului festivalului, Stephen Barr. Si juriul, si publicul au apreciat interpretarea melodiei romanesti Te iubeam a compozitorului Virgil Popescu. Monica Anghel, castigatoarea din 1996 a trofeului Cerbul de Aur, a inmanat premiul al II-lea (in valoare de 3.000 de dolari) reprezentantei Romaniei, Nico. Foarte emotionata, aceasta a multumit publicului din Brasov si celui din fata ecranelor, pe care l-a simtit aproape pe tot parcursul concursului. Sa amintim ca Nico a fost remarcata de fanii hip-hop in urma colaborarilor cu renumite trupe precum Morometzii (Sud stil – 1999) sau BUG Mafia (Dupa blocuri – 1999, Intotdeauna pentru totdeauna – 2000, Casa, Cine e cu noi – 2002). In ciuda atractiei catre blues, soul sau jazz, stilul muzical cel mai potrivit personalitatii sale, R&B, este cel adoptat pentru primul ei album intitulat Gand pentru ei, la a carui realizare s-a bucurat de sprijinul sotului ei, Laurentiu Matei, compozitorul majoritatii pieselor.
Juriul a decis ca in acest an trupa Kaffe din Bulgaria sa primeasca premiul al III-lea. Dumitru Morosanu, director al Festivalului -Cerbul de Aur-, le-a oferit celor sase componenti ai formatiei premiul in valoare de 2.000 de dolari. Formatia a fost infiintata in urma cu patru ani si este alcatuita din excelenti instrumentisti. Cei sase componenti, cu varste cuprinse intre 24 si 29 de ani, au toti studii muzicale.
Favoritul publicului din Romania a fost israelianul Amit Z, care i-a cucerit pe romani cu melodia formatiei Holograf N-am iubit pe nimeni. Premiul de 1.000 de dolari i-a fost inmanat de catre directoarea festivalului, Irina Radu. Amit scrie, compune, canta la pian, produce albume si poate canta pe trei octave. El a compus pana acum peste 100 de cantece, printre care si cel pentru echipa Coreei de Sud, la Campionatul Mondial de Fotbal din 2002, intitulat Our Dream si lansat in Asia de Universal Records. A participat la producerea musical-ului Oedipus, a scris si a regizat spectacolul Sirens in Concert, care a avut premiera in iunie anul acesta, in Germania.
In afara interpretilor din concurs, publicul a fost entuziasmat de cateva recitaluri de exceptie: Ricky Martin si Simple Minds, precum si cele ale Nicolei, Nicu Alifantis & Zan, Holograf, Vama Veche, Compact si Paula Seling.
Ricky Martin si-a stabilit play-listul pentru concertul de la Brasov impreuna cu echipa de organizatori a Televiziunii Romane, incluzand cateva piese pe care nu le-a mai cantat in concert de trei ani. Jaleo, Tal vez, Si tu te vas, Amor, Raza de mil Colores au adus in Piata Sfatului din Brasov sonurile inconfundabile ale muzicii latino. Astazi, dupa -Jurnalul de seara-, il puteti vedea pe Ricky Martin cu o atitudine complet diferita fata de cea de pe scena, intr-un interviu acordat in exclusivitate postului Romania 1.
In seara galei, recitalul a fost sustinut de trupa Simple Minds, cunoscuta mai ales datorita hitului anului 1985 Don*t You (Forget About Me) din filmul The Breakfast Club. Prezenta in orasul de la poalele Tampei se incadreaza intr-un mare turneu pe care interepretii formatiei il intreprind in intreaga Europa in perioada august decembrie 2003. Anul acesta, Simple Minds aniverseaza 26 de ani de cand grupul, scotian de origine, s-a infiintat la Glasgow, numindu-se initial Johnny & The Self Abusers. Membrii fondatori, care cantau muzica punk la acea vreme, au fost Jim Kerr (solist vocal) si Charlie Burchill (chitarist). Stilul lor a evoluat apoi de la rock, post-punk la pop -epic- de tipul U2, INXS. De-a lungul acestor ani, trupa a inregistrat 16 albume, fiecare dintre ele fiind un succes. Ultimul album, Our Secrets Are the Same, a fost lansat anul acesta.
Muzicienii romani care au sustinut recitaluri la Brasov sunt bine cunoscuti cititorilor nostri. Ei obtin la fiecare aparitie in public ovatii, sunt asaltati de fani, adulati de public.
Pana la sfarsitul verii viitoare, Piata Sfatului din Brasov a revenit deja la atmosfera obisnuita. Raman insa in mintea brasovenilor animatia festivalului, bucuria spectacolelor, sunetul muzicii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane