Patruzeci si unu de concurenti din sase tari, douazeci si patru de violonisti selectionati in urma etapei eliminatorii, a audierii casetelor trimise juriului, aproape douazeci de tineri care au evoluat in cadrul etapei finale… trei nivele de pregatire profesionala, nivele de varsta, nivele situate intre 10 si 20 de ani… tineri talentati, muzicieni in devenire… concerte ale tinerilor, ale maestrilor… aceasta este imaginea din acest an a maifestarilor prilejuite de competitia violonistica internationala desfasurata sub efigia numelui eminentului pedagog al viorii care este Cornelia Bronzetti. Municipalitatea orasului Campina, locul natal al cunoscutei muziciene, Societatea filarmonica din localitate, Fundatia -Aperto- din Bucuresti, apoi anume personalitati atasate cauzei sustinerii, a promovarii tinerilor muzicieni violonisti – ma g-ndesc la personalitatea maestrului Ion Salisteanu, artist pictor a carui generozitate in comunicare este intrecuta doar de fabuloasa sa imaginatie plastica coloristica, ma gandesc la violonista germana Jenny Abel, la violonistul finlandez Juhani Palola, personalitati atat de cordial implicate in viata noastra muzicala… de asemenea alte initiative individuale si initiative de grup – au facut posibila sustinerea acestei a treia editii a competitiei amintite.
Arthur Moscalu si Alexandra Tarsu din Chisinau, Alina Petrescu din Bucuresti sunt laureatii cu distinctie suprema ai editiei din acest an a concursului. Diversitate stilistica, cultura profesionala, abilitate tehnica cu performante de virtuozitate violonistica, prezenta scenica si prezenta muzicala solistica, intuitia calitatii tonului, a timbrului violonistic, capacitati de a stabili o eficienta relatie in ansamblu… iata doar cateva dintre aspectele pe care membrii juriului au avut menirea a le observa, a le nota. Victoria Nicolae de la Cluj, Gratiela Negrutiu din Timisoara, Ladislau Csendes de la Bucuresti, cu totii cunoscuti pedagogi ai viorii, au constituit, de asemenea, componenta juriului international.
Premiile speciale -Garabet Avachian- si -Cornelia Bronzetti-, Distinctii ale Uniunii Criticilor Muzicali, ale Fundatiei -Aperto-, distinctia -Connaisseur- sosita din Germania, de la Karlsruhe, au recompensat talentul si munca tinerilor violonisti, efortul dascalilor, emotiile familiilor acestor tineri care gasesc bucurii – bucurii deseori nebanuite – in sesizarea, in cizelarea muzicala a mesajelor incifrate in semnele partiturilor lui Bach sau Mozart, Paganini sau Sarasate, a maestrilor muzicii romanesti.
Concertul laureatilor sustinut la Palatul Tineretului, un binevenit concert al maestrilor, sustinut in salile Muzeului -Bogdan Petriceicu Hasdeu-, in originalul palat inchinat memoriei fiicei marelui carturar, au intregit impreuna manifestarile culturale ale -Festivalului anual al orasului Campina-. Tinerii muzicieni, emulatia acestora, concertele maestrilor, prelungesc in contemporaneitate farmecul, misterul locului marcat in epoca, in deceniile de sfarsit al secolului XIX, de personalitatea Iuliei Hasdeu, acest genial vlastar al spiritualitatii romanesti, plecat prematur in eternitate. De un entuziasmant succes s-a bucurat concertul dedicat lucrarilor in duo, concert sustinut de Cornelia Bronzetti si de Juhani Palola in compania pianistei Raluca Cimpoi-Iordachi; au fost prezentate pagini din creatia compozitorilor violonisti Arcangelo Corelli – prestigios creator al Barocului italian, si Giovanni Battista Viotti – compozitor si performer, precursor al violonisticii moderne a secolului XIX.
Nu poti sa nu apreciezi faptul ca manifestarile muzicale anuale de la Campina tind a se constitui intr-o traditie ce implineste astazi imaginea culturala a locului; …acestea se constituie intr-un fericit exemplu privind conlucrarea dintre autoritatile locale, dintre cele cateva personalitati de prestigiu ale pedagogiei viorii, pe de-o parte, si, pe de alta, sprijinul sosit de peste hotare, din partea personalitatilor mentionate, de asemenea, din partea comunitatilor romano-catolice din St. Gallen si Will, din Elvetia, din partea comunitatilor evanghelice-lutherane din Freiberg – Heutingsheim, din Germania. Hotarat lucru, colaborarea si buna organizare, entuziasmul si ravna organizatorilor, a maestrilor, implicarea exemplara a acestora infloresc si rodesc in devenirea tinerilor violonisti.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 30.04.2025, 04:22:06