Home Cultură Competitia tinerilor muzicieni performeri

Competitia tinerilor muzicieni performeri

DISTRIBUIŢI

Studioul de Concerte Radio gazduieste, in aceasta seara, imediat dupa ora 19.00, etapa finala a competitiei semnificativ intitulata -Tribuna Internationala a Tinerilor Muzicieni Performeri-.

Este un concurs obladuit de Uniunea Europeana Radio, de directiile relatiilor muzicale ce apartin diferitelor radiodifuziuni nationale. Pentru prima oara, etapele finale ale competitiei se desfasoara la noi in tara, in Studioul de Concerte Radio, intr-o colaborare pe care o dorim extinsa in timp, intre departamentul -Relatii muzicale externe- si Orchestra de Camera Radio condusa de aceasta data de dirijorul Gheorghe Costin.

Am avut bucuria si privilegiul de a asista zilele trecute la etapa semifinala a competitiei si, trebuie sa o spun, selectia operata de juriul international, de conducatorii departamentelor muzicale ale diferitelor societati nationale de radio, aceasta selectie, deci, s-a dovedit a fi orientata pe directii clare; s-a avut in vedere revelarea talentului muzical ce poate prefigura evolutii artistice semnificative, de durata, si, in egala masura, evidentierea valorilor de buna educatie profesionala ce pot asigura formularea unui discurs muzical elocvent, bine orientat din punct de vedere stilistic.

In plus, doi dintre finalistii pe care ii audiem in aceasta seara dispun de date ce pot asigura cresterea unei personalitati artistice cu totul captivante. Ma refer la violoncelista argentiniana Sol Gabetta, un talent cuceritor de o sensibilitate tipic latina; atat pe parcursul paginilor datorate lui Robert Schumann – Adagio si Allegro, cat si in muzica lui Ceaikovski, nivelul de excelenta este asigurat de o virtuozitate instrumentala bine tinuta sub control, de o reala inteligenta, de un complex timbral colorat, expresiv. La cei 25 de ani ai sai, violoncelistul polonez Dominik Polonski este un tanar artist ce dezvolta o expresie consistenta, generoasa, cu o dimensionare a comunicarii proportionata pe aspectele vietii launtrice ale muzicii lui Schumann si Serghei Prokofiev, in mod special in Sonata in Re major a compozitorului rus; dispune de o profesionalizare temeinica, de un angajament in cant ce devine emotionant. Finalist al competitiei este si pianistul lituanian Toms Ostrovkis, originar din Riga; simtul rafinat al culorii timbrale este conditionat aici de un evident simt poetic pe care nu poti sa nu-l apreciezi drept un dat al personalitatii sale; ?ë iar aceasta atat in muzica conationalului sau, compozitorul Janis Ivanovs, cat si pe parcursul paginilor Variatiunilor scrise de Serghei Rachmaninov dupa o tema de Chopin.

Sansa tinerilor muzicieni este in adevar uriasa; dispun in aceasta seara de o audienta radiofonica apreciata la nivelul a patru milioane de auditori; iar imprimarile etapelor concursului vor circula la nivelul schimburilor institutiilor nationale ale Uniunii Europene Radio. Prima editie a competitiei a avut loc cu mai bine de trei decenii in urma, la Bratislava, sub egida UNESCO, sub patronajul generos al lui Sir Yehudi Menuhin. In aceasta seara, concertul tinerilor muzicieni este retransmis de 24 de statii de radio din Europa. -Manifestarea ofera laureatilor – nota domnul Pierre Yves Tribolet, director al programelor muzicale ale Uniunii Europene Radio – ceea ce asteapta orice tanar muzician, anume confruntarea internationala situata la cel mai inalt nivel artistic, lucrul asupra unui repertoriu divers, dar care convine propriului temperament si, in plus, o intensa promovare in lumea muzicii, in randul melomanilor-.

Nu pot sa nu apreciez faptul ca obligatiile muzicienilor juriului mi-au aparut a fi in adevar dificile; nivelul ridicat al competitiei, complexitatea acestui veritabil cumul de valori etalat de fiecare concurent in parte au facut ca alegerea finala sa devina in adevar problematica. Am avut prilejul a audia, de asemenea, un bun cvartet de coarde, Cvartetul Bennewitz din Republica Ceha, i-am audiat, de asemenea, pe violonista bulgara Valya Dervenska, pe violonistul ceh Roman Ptocka, pe pianistul polonez Marek Szlezer?ë ne ofera promisiuni importante pentru evolutii profesionale pe care nu poti a nu le lua in consideratie, de care nu poti sa nu te bucuri.

In mod cert, tinerii muzicieni care urca astazi treptele maiestriei profesionale vor da maine consistenta vietii muzicale la nivelul marelui circuit al valorilor. Ne bucuram pentru ei, ne bucuram pentru calitatea insasi a vietii de concert europene in etapele imediat urmatoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.