In urma cu sase ani, prof. univ. Vasile Iliut a avut initiativa organizarii unui concurs care, purtand numele ilustrului Paul Constantinescu, este destinat studentilor claselor de compozitie, o oportunitate deosebita oferita tinerilor creatori care se formeaza in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, dar si celor care studiaza in alte centre universitare din tara, de a-si prezenta in public lucrarile, supunandu-le totodata aprecierii exigente a juriului format din personalitati de marca ale componisticii romanesti.
Editia desfasurata la inceputul lunii aprilie in sala de concerte a Universitatii bucurestene a propus cinci piese interesante si destul de diverse in planul mijloacelor expresive si al scriiturii, avand insa cateva repere comune datorate intamplarii sau poate unei anumite orientari in ce priveste structurarea unei partituri destinate ansamblului cameral. Pentru ca, de aceasta data, -tema- propusa s-a raportat la componenta noii formatii Profil care, creata la sugestia compozitorului si profesorului Dan Dediu, are o formula ce include: flaut (Ion Bogdan Stefanescu), clarinet (Emil Visenescu), corn (Sorin Lupascu), vioara (Diana Mos), viola (Marian Movileanu), violoncel (Laura Buruiana), pian (Adriana Maier), soprana (Cristina Radu si Cristina Toader), sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare. De fapt, dupa cum afirma Valentina Sandu-Dediu, director al proiectului, -ansamblul poate fi echivalat cu o <simfonieta>, avand componenta de 15 instrumente, asemanatoare cu cea a unor prestigioase formatii de muzica noua din Europa. Ideea crearii acestui ansamblu s-a putut concretiza acum datorita unui generos proiect destinat tinerilor compozitori romani, sustinut de Fundatia Ernst von Siemens din Munchen, prin Institutul Goethe din Bucuresti, incepand cu anul 2003. Un alt sprijin semnificativ al ansamblului Profil vine din partea Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, gratie rectorului sau, prof. univ. dr. Dan Buciu. (…) Istoria muzicii noi este scrisa in buna parte din colaborarea compozitor-interpret si sondarea limitelor unui instrument, a combinatiilor si efectelor timbrale posibil de obtinut. In acest sens, Profil poate indeplini oricand rolul unui atelier de creatie. (…) Calitatea interpretativa a membrilor ansamblului este coordonata esentiala: garantie stau numele unor membri ai Filarmonicii bucurestene – Ion Bogdan Stefanescu, Emil Visenescu, Sorin Lupascu, Marian Movileanu -, precum si cele ale unor cadre didactice ale Universitatii Nationale de Muzica – Diana Mos si Adriana Maier – si al studentei Laura Buruiana.-
Lucrarile interpretate in finala concursului au reliefat dorinta tinerilor creatori de a realiza combinatii si jocuri timbrale aparte, subliniate prin efecte discret punctate, vocea sopranei fiind inclusa intr-o anumita masura in sonoritatea ansamblului, ca o componenta – sau uneori ca o pata de culoare – a acestei formule ce ofera posibilitati multiple celor tentati sa scrie partituri destinate tanarului ansamblu, care s-a dovedit, inca de la primul concert, extrem de echilibrat si omogen, interventiile solistice si dialogul instrumental confirmand valoarea fiecaruia dintre componenti.
Interesant a fost faptul ca mare parte dintre lucrari a stat sub semnul marcajului cu tenta religioasa, de la -Descantecdevrajaserpeasca…- (imaginat pe versuri populare de catre Ana Iulia Giurgiu, doctorand al Universitatii Nationale din Bucuresti – indrumator prof. univ. Nicolae Brandus, absolventa a clasei de compozitie prof. univ. Tiberiu Olah – conf. univ. Dan Dediu, intr-o maniera ce imbina elementul folcloric stilizat cu textura aerata, punctata de accente dramatice, secventele grave ale pianului solo incadrand intreaga lucrare ce se stinge in -picurarile- sunetelor in acut), la -Prea Sfanta Fecioara- (in care Ion Ciprian Andrei, student in anul V la Universitatea de Arta din Iasi – clasa prof. univ. Viorel Munteanu – a adus de asemenea tesatura difuza, dar cu melopeea evocatoare a viorii si a cornului, cu sonoritati enesciene la flaut, arcuirile pline de tristete ale pianului si violoncelului, linia sinuoasa a viorii si izbucnirile in forte ale ansamblului derulandu-se fara o legatura reala cu evolutia sopranei, destul de comuna de altfel), pentru ca apoi -Metania- sa fie gandita pe versete din Psalmi de catre Adina Sibianu, studenta in anul III la Universitatea din Bucuresti – clasa conf. univ. Dan Dediu – (o piesa care, de asemenea, a debutat in sonoritati grave, aducand cantabilitatea intr-o polifonie interesanta, ruga cantata de soprana – destul de ingrat scrisa in registrul grav – ridicandu-se cu accente dramatice spre acut intr-o linie sinuoasa, cu contraste puse in valoare si prin interpretarea deosebit de expresiva a sopranei Cristina Radu); ramanand intr-un spatiu asemanator, Descantecul apelor, scris de Diana Danciu – studenta la Studii Aprofundate (clasa prof. univ. Octavian Nemescu) in cadrul aceleiasi universitati -, a debutat in sonuri difuze, incantatia sopranei si interventiile instrumentale fiind concepute in fraze scurte, brusc intrerupte, atmosfera de tragism uneori amenintator pulverizandu-se spre final intr-o diminuare gradata, cu aceleasi sunete grave si picurari in acut ale pianului. Ultima piesa – Inog, pe versuri de Lucian Blaga, compusa de Catalin Cretu, absolvent al claselor prof. univ. Adrian Iorgulescu si conf. univ. Dan Dediu, in prezent doctorand la Universitatea Nationala sub indrumarea prof. univ. Octavian Nemescu, a optat, dupa primele masuri agitate, pentru linia vocala expresiva, ascendenta, dar in aceeasi atmosfera tensionata, subliniata prin accente sacadate preluate apoi la suflatori, cresteri si ritmuri pregnant conturate, melosul oarecum atemporal al viorii, uneori cu alura de lamento, si secventele parodice amintind teme celebre, lasand locul glissandelor si liniei solistice pe vocale, obsedanta formula ce amintea oarecum de stilul Sostacovici si coloritul divers al combinatiilor timbrale pierzandu-se, si de aceasta data, intr-o diminuare catre neant.
Juriul – alcatuit din maestri precum Stefan Niculescu, Doina Rotaru si Liviu Danceanu – a acordat Premiul I lucrarii semnate de Catalin Cretu, Premiul II – ex-aequo – tinerelor Adiana Sibianu si Dina Danciu – si Premiul III, ieseanului Ion Ciprian Andrei; fiind prezentata in concurs dupa limita admisa, piesa scrisa de Ana Iulia Giurgiu nu a fost jurizata.
Compozitorul Dan Dediu a anuntat ca Uniunea Compozitorilor a acordat patru burse pentru creatie, care vor fi acordate ulterior.
Finala Concursului -Paul Constantinescu- s-a dovedit extrem de interesanta atat prin faptul ca cei prezenti in sala (destul de putini, de altfel) au avut posibilitatea sa asculte cateva creatii ale tinerei generatii, dar si pentru ca a marcat prima aparitie in public a ansamblului Profil, al carui nivel valoric este cu totul remarcabil, relevand totodata placerea cu care fiecare dintre instrumentistii sai abordeaza muzica contemporana. In aceeasi idee, soprana Cristina Radu ne-a convins ca poate interpreta cu inteligenta si atenta cunoastere si intelegere stilistica atat opusuri clasice sau romantice, cat si lucrari moderne, glasul sau frumos, condus cu expresivitate si siguranta, aducand un plus de frumusete unui demers artistic la care insa, din pacate, cronicarii muzicali nu s-au aratat interesati sa participe, nici macar cei care sunt deopotriva cadre universitare, poate chiar profesori sau colegi ai interpretilor si compozitorilor pe care i-am aplaudat in acea seara.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane