Home Cultură Cultura romaneasca in lume

Cultura romaneasca in lume

DISTRIBUIŢI

Chiar daca a trecut mai mult de un deceniu de cand oamenii de cultura si artistii din Romania pot, cel putin teoretic, sa participe la viata culturala europeana, eforturile materiale pe care a asemenea participare le presupune se dovedesc, de cele mai multe ori, prohibitive. Din acest motiv, ne bucuram de cate ori aflam despre prezenta romaneasca la diferite manifestari din strainatate sau despre crearea unor prilejuri de afirmare a artei romanesti. Luna martie se dovedeste, numai in agenda culturala a Ministerului de Externe, una fasta.

Din 11 martie, Institutul de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia gazduieste, pentru doua saptamani, expozitia pictorului Valeriu Giodac, realizata cu sprijinul Uniunii Artistilor Plastici, al Ministerului Culturii si Cultelor si al Ministerului Afacerilor Externe. Cu prilejul vernisajului a avut loc o dezbatere in jurul creatiei artistului, cu participarea pictorilor clujeni Diana Gavrilas si Serban Savu, precum si a doamnei Afrodita Cionchin, profesor asociat la Universitatea -Tibiscus- si la Universitatea de Vest din Timisoara. Cu cateva zile inaintea acestei expozitii, Institutul de la Venetia a organizat o seara de prezentare a editiei italiene a monumentalei Enciclopedii a Religiilor (aparuta in SUA sub coordonarea lui Mircea Eliade), ajunsa intr-o noua faza, prin publicarea recenta a volumului Marile Religii si Lumile Religioase, la editura Jaca Book din Milano, sub ingrijirea lui Dario M. Cosi, Luigi Saibene si a cunoscutului romanist Roberto Scagno.

Manifestarile culturale de la Venetia s-au adaugat altor momente de afirmare a artei romanesti in lume. Astfel, la Viena, un ciclu de evenimente a amintit ca luna aceasta poetul Nichita Stanescu ar fi implinit 70 de ani. La Centrul Cultural Roman de acolo a fost deschisa o expozitie Nichita Stanescu, organizata de Ofelia Cretia de la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti, Daniel Roman, actor si scenograf la Volksoper Wiena, a recitat versuri de Nichita Stanescu in limbile germana si romana, s-a cantat muzica compusa de Nicu Alifantis pentru versurile poetului si a fost prezentata cartea OMAG, aparuta la editura -Sisyphus- din Klagenfurt, cuprinzand poeziile acestuia traduse de Florica Madritsch-Marin, din Viena.

Pictura contemporana a fost reprezentata in capitala vieneza prin expozitia artistelor Ileana Dragomirescu si Ioana Dobrescu, vizitata de un public numeros.

La sediul Societatii Regale Geografice din Londra a avut loc, recent, conferinta Miracolul bizantin, sustinuta de John Julius Norrwich, facand parte dintr-o serie de prelegeri tinute anual de personalitati culturale marcante, cu scopul adunarii de fonduri in beneficiul fundatiei Pro Patrimonio, creata de arhitectul roman Serban Cantacuzino. Menirea acestei fundatii, cu filiale in Romania, Marea Britanie si SUA, este restaurarea si conservarea cladirilor de patrimoniu din Romania si reintegrarea lor in circuitul turistic, urmand modelul fundatiei National Trust, din Marea Britanie. Participarea a numerosi oameni de cultura, reprezentanti ai aristocratiei britanice, membri ai comunitatii romanesti a demostrat nu numai prestigiul fundatiei Pro Patrimonio, dar si cunoasterea si aprecierea arhitecturii si artei romanesti.

In capitala culturala prin excelenta a Europei, Paris, s-au inregistrat luna aceasta doua momente romanesti, unul dintre ele in interiorul unui eveniment cu dimensiune universala. In cadrul manifestarii internationale Le Printemps des Poetes/Primavara Poetilor, la Casa Poeziei din St-Quentin-en-Yvelines a avut loc vernisajul expozitiei fotografice Privirile Poetilor, semnata de Louis Monier, fotograf celebru, autor al celebrei imagini Trei mari romani – Eliade, Ionesco, Cioran. Expozitia, care prezinta portretele, insotite de poeme-autograf, a 32 de poeti din intreaga lume, printre care Louis Aragon, Rene Char, Michel Butor, Marguerite Yourcenar, Jacques Prevert, Raymond Queneau, cuprinde si portretul, realizat de celebrul fotograf, al poetului si diplomatului roman Horia Badescu.

In acelasi timp cu vernisarea expozitiei, Centrul Cultural Roman a orgaizat, in Holul de marmura al resedintei Ambasadei Romaniei, un concert de muzica contemporana romaneasca in interpretarea Orchestrei -Flutes Francais-, sub bagheta dirijorului Pierre-Alain Biget. Programul a cuprins lucrarile Spaima de Dan Dediu, Wings of Light de Doina Rotaru, Tubulatures de Nicolae Brandus si, in prima auditie mondiala, Concero breve de Cornel Taranu. Au participat directori de edituri muzicale, compozitori, muzicieni, studenti, artisti.

In sfarsit, saptamana aceasta, Orchestra simfonica -Oltenia- din Craiova va sustine, la Teheran, un concert cu Eclipsa, simfonie inspirata din epopeea Ashura. Ziarul de limba engleza -Iran Daily- a publicat un articol cu acelasi titlu, care se refera la inregistrarea acestei compozitii in Romania de catre dirijorul iranian Seied Sharifian, in colaborare cu orchestra craioveana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.