Astazi incepe cea de a 53-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, celebra Berlinala, plasata, ca importanta, alaturi de festivalurile de la Cannes sau Venetia. Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, a anuntat deja noile intentii ale organizatorilor, mai ales o mai mare libertate de spirit in abordarea fenomenului cinematografic. Pornind de la ideea ca -un festival nu inseamna numai sampanie si bezele-, ci trebuie sa reflecte realitatea societatii, Kosslick a subliniat proiectarea, in sectiunea oficiala, a unor filme cu mesaj politic, alaturi de acelea pentru marele public. In aceasta categorie se inscrie, de exemplu, La petite prairies aux bouleaux al frantuzoaicei Marceline Loridan-Ivens, avand-o in rolul principal pe Anouk Aimee. Dieter Kosslick a explicat, de asemenea, motivele unor absente, cum ar fi cinematograful latino-american sau acela egiptean: -… nu putem sa programam dupa criterii geopolitice: de exemplu, America latina are o lunga traditie cinematografica… Am cautat filme in regiune, dar situatia economica din aceste tari este foarte complicata si acest lucru se resimte in productia de film. Acelasi lucru se intampla cu Egiptul. Nu putem programa o tara doar pentru ca ea apartine unei culturi-.
Noutatile acestei editii sunt -campusul- consacrat cinematografului numeric, la care vor participa 500 de tineri regizori, unii provenind din Bangladesh sau Malaezia. Ei vor putea lucra la Berlin cu cineasti consacrati, ca Wim Wenders, iar filmele realizate aici vor fi apoi difuzate.
Astazi, in deschidere, va fi proiectat, in afara competitiei, faimosul Chicago, musicalul de mare succes de pe Broadway, semnat de coregraful Rob Marshall, cu o distributie remarcabila: Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, Queen Latifax. Un spectacol plin de intrigi, de dragoste, de tradari, rivalitati, dar si prietenii. -Sunt fericit ca putem incepe Berlinala cu aceasta splendida experienta cinematica si aceste staruri internationale-, declara Dieter Klosslick. Juriul festivalului, prezidat de regizorul canadian Atom Egoyan, autorul mult premiatului Ararat, avand ca subiect genocidul armenilor, este format din actrita germana Martina Gedeck, italianca Anna Galiena, regizoarea americana Kathryn Bigelow (care a semnat pelicula K-19), directorul Festivalului de la Sundance, Geoffrey Gilmore (SUA), si regizorul african Abderrahmane Sissako, care o inlocuieste pe Indrissa Ouedraogo din Burkina Fasso, autoarea unuia dintre episoadele celebrului 11*09*01, retinuta de probleme de ultima ora la ultimul sau film, La Colere de Dieu (Furia lui Dumnezeu). Abderrahmane Sissako a studiat in Mali si si-a desavarsit studiile de film la Moscova, primind in 1998 mai multe premii pentru La vie sur terre (Viata pe pamant). In momentul de fata traieste in Franta, iar ultimul sau film, Heremakono, a fost prezentat la Cannes in sectiunea -Un certain regard-.
In competitie pentru Ursul de Aur au fost retinute 22 de pelicule, carora li se adauga cinci in afara concursului. 10 premiere mondiale, dintre care amintim Zhou Yu de huoche (Trenul lui Xhou Yu) al chinezului Sun Zhou, My Life Without Me, productie spaniolo-canadiana semnata de Isabel Coixet, cu Sarah Polly, Amanda Plummer, Deborah Harry si Jessica Amlee, In this World (In aceasta lume) al englezului Michael Winterbottom, povestea unui refugiat afgan, Ja zuster,nee zuster, cel de-al doilea film al olandezului Pieter Kramer, si Alexandra*s Project al australianului Gary Sweet sunt asteptate cu nerabdare de public si critica. Festivalul este completat cu o seama de evenimente, cum ar fi Retrospectiva Friedrich Wilhelm Murnau (1888 – 1931), in cadrul careia vor fi proiectate 12 pelicule pastrate din opera acestui maestru al filmului mut german, autor al unor pelicule ca Nosferatu sau Faust in Germania sau Sunrise si City Girl in SUA. O alta retrospectiva este prilejuita de centenarul nasterii regizorului Yasujiro Ozu. Intitulata Yasujiro Ozu: Opera, Stilul, Relevanta sa astazi, aniversarea va prilejui noi discutii despre -mitul- Ozu, considerat de critica cinematografica -maestru, precursor si profet- al acestei arte. Ilustrand interesul organizatorilor pentru cinematograful din Est, o serie de manifestari sunt dedicate Noului Cinema Rus. Ele incep cu The Suit (Costumul) al tanarului regizor Bahtijar Kudojnazarov, cunoscut deja pentru Luna Papa, continua cu alte productii intre care se remarca Kavkazkaia Ruletka, film despre razboiul din Cecenia al lui Fiodor Popov si cuprinde un Omagiu lui Serghei Bodrov Jr., tanar actor si regizor, autor al peliculei Kavkazki Olennik (Prizonier in Caucaz), mort in toamna anului trecut. Vor fi prezentate si scurtmetraje si filme de televiziune, ca Brigade, un serial tv, echivalentul rusesc al americanului The Sopranos.
Tot la evenimente se incadreaza si proiectia filmului Poem al regizorului Ralf Schemberg, in care actori renumiti, ca Meret Becker, Luise Rainer, Klaus Maria Brandauer, Jurgen Vogel si David Bennet vor prezenta 19 poeme ale unor mari scriitori de limba germana: Hermann Hesse, Ingeborg Bachmann, Georg Trakl, Heiner Muller sau romanul Paul Celan.
Sectiunea dedicata industriei cinematografice a adus la Berlin specialisti in acest domeniu din intreaga lume.
Ceremonia decernarii -Ursilor- va avea loc in 15 februarie si va fi urmata de prezentarea filmului Gangs of New York, ultima productie a lui Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis si Cameron Diaz, ecranizare a romanului omonim al lui Hubert Asbury. Pana atunci, berlinezii asteapta astazi -parada- vedetelor, fiind asteptati americanii Nicole Kidman, Nicolas Cage si George Clooney, francezii Nathalie Baye si Daniel Auteuil, Renee Zellweger sau Daniel Day-Lewis.