Sunati la 932. O sa vi se raspunda ceva cam asa: tetvedoyuk az harom romtelecom. Adica pe ungureste. Dar limba maghiara nu e limba oficiala in Romania. Daca cetatenii romani care se declara de etnie maghiara ar reprezenta 20% din populatie, ar fi posibila oarece discutie. Numai ca ei sunt 6-7 la suta. Asadar, aceasta limba, care nici macar nu este una de circulatie internationala, nu are ce cauta la Romtelecom, doar e Romtelecom, nu Rom-Ung-telecom. Cetatenii romani de etnie maghiara nu sunt imbecili, sa nu stie limba tarii lor. Iar pentru imbecili, citi or fi, nu faci un numar national de telefon. (Ministrul Nagy Szolt zice ca din -motive comerciale-. Minciuna. Cel fel de motive comerciale, daca s-a mers pe sest, de vreun an, nu s-a facut niciun fel de reclama, nicaieri?!) E clar ca aceasta manevra nu e decit inca o tentativa, pe usa din dos, de a obtine, pentru limba maghiara, un statut de limba oficiala, ca si cum Romania ar fi un stat federal. Mie mi se pare de neadmis.
Sute de elevi din Bistrita, innebuniti de frigul din scoli (invatamintul e prioritate nationala, nu stiati?), au iesit in strada cu pancarte, cerind citeva grade in plus pe tevile caloriferelor sau teracota sobelor. La o alta manifestatie, similara, unde era vorba de lumina electrica, ministrul Hardau isi punea problema daca protestatarii ar accepta luminari. Sunt curios daca acum va oferi brichete.
Daca seful Partidului National Liberal, aripa Clabucet Sosire, se va imbolnavi, stau si ma-ntreb: oare cine va fi desemnat sa plinga in direct si la o ora de virf? Valeriu Stoica, doamna Turcan, junele Boureanu…? Cert e ca batista va fi oferita de R.F. Alexandru.
Ne comportam de parc-am fi al 51-lea stat american si nu al 27-lea din UE. Unde te invirti – Halloween. Ce treaba avem noi cu aceasta bizara -sarbatoare-, nu stiu. Un servilism pripit, un spirit de imitatie pueril ne indeamna sa bagam in capul copiilor niste aiureli, niste strimbaturi, niste monstri care n-au nimic a face cu ce se intimpla, de mii de ani, de partea asta a Atlanticului.
Presedintele Basescu a trimis inapoi Parlamentului o lege care preconiza obligativitatea uniformei in scoala. Considerentele d-sale inavuabile sunt probabil electorale. Liceenii de azi vor vota maine si nu strica sa-i gidilam sub barbie. Dar a fost rau sfatuit. In atmosfera actuala din Romania si din scolile romanesti, ideea ar fi excelenta. Din cel putin trei motive:
1. Primul ar fi acela ca astfel s-ar estompa cruntele deosebiri intre vestimentatia celor bogati si vestimentatia celor saraci. Si unui adult neajuns la intelepciune, asemenea diferente ii pot provoca suferinta mocnita, complexe, crispari – darmite unui suflet adolescent, caruia nu-i putem pretinde ascetismul unui Steinhardt sau stoicismul unui Noica. Cind ai 16 ani, in fata camasii de citeva milioane a colegului, a ta, de 100.000 de lei, te arde ca o camasa a lui Nessus.
2. A doua ratiune a uniformei ar fi aceea ca, nemaiingaduind exhibarea provocatoare a zonelor erogene, ar reduce pulsiunile sexuale in scoala si ar mari capacitatea de concentrare a elevilor. Fara a fi, Doamne fereste, -cazarma-, scoala (care nu e nici parada modei, nici discoteca) trebuie totusi sa ramina un spatiu spiritual, unul al sobrietatii studiului.
3. Al treilea argument e acela ca uniforma ar mai pune o oarecare frina fenomenului tot mai alarmant al chiulului in masa (elevi cautati prin baruri si cafenele cu jandarmii etc.).
Fac repejor precizarea ca nu ma gindesc la o uniforma posaca, rigida, maoista, ci la una cocheta, moderna, sic (chiar cool!), cu un numitor comun national si elemente diferentiate de la colegiu la colegiu.
Am auzit obiectia penibila ca, vai!, astfel s-ar tesi personalitatea scolerului. Nimic mai nociv decit a cultiva frivola idee ca, la 17 ani, personalitatea ar consta in talia mai joasa a pantalonului sau adincimea mai mare a decolteului. De fapt, la cei mai multi tinegeri, acest element de -personalitate- se manifesta prin supunerea gregara la moda momentului. Importanta e instilarea ideii ca personalitatea trebuie sa izbucneasca din stofa launtrica, nu din cea exterioara. Personalitate inseamna ce si cum gindesti, ce si cum spui, ce si cum faci, nu -toalele- de pe tine.
Baiatul ala cu parul mare care se tavalea pe Magheru cu picioarele-n sus, de speria babutele, si care a fost gasit de TVR pentru a-l -prezenta- pe Stefan cel Mare a primit din partea Mitropoliei Moldovei o diploma pentru -merite deosebite in pastrarea credintei si promovarea culturii crestine-. Modelul ar trebui urmat, si Academia Romana e musai sa decerneze formatiei -Vacanta Mare- un premiu pentru contributii la cunoasterea filosofiei germane din sec. al XVIII-lea…