Home Cultură Eticheta faptelor bune

Eticheta faptelor bune

DISTRIBUIŢI

Multi oameni vor fi lacrimat pe sticla televizoarelor acum cateva seri, cand Cristian Tabara de la PRO TV a intermediat ajutorul pentru un copilas tintuit pe patul de spital. Asta ne da sperante ca inca nu este totul pierdut pentru cei care-si comercializeaza sufletele pe grila de programe, fie ei realizatori ori telespectatori. Cand e vorba despre risipa, mai bine sa fie de lacrimi decat de palavre.

A venit un om, de la o firma, si i-a anuntat pe parintii copilului ca a cumparat un aparat identic cu acela din spital, astfel incat in curand ei vor putea sa-l ia acasa pe micutul pacient, sa fie din nou o familie intreaga. Omul a spus de doua ori ca achizitia s-a facut -cu mari eforturi financiare-. Ei bine, n-o sa va vina sa credeti, am auzit voci (sa le spunem asa, cu toate ca termeni mai potriviti ar fi -mugete si behaituri-), remarcand pe un ton ironic-revoltat, ca daca tot faci o fapta buna pentru niste oameni, e deplasat sa le scoti ochii cu cat te-a costat. Acesti ipocriti filantropi in comentarii, care ca sa nu scoata o mie de lei din buzunar se lanseaza adesea in sofisticate teorii despre nocivitatea pomenilor, cred asadar ca a spune cat te-a costat sa-i faci cuiva un bine este de prost gust. Mergand pe firul rationamentului putred, chiar binele facut in astfel de conditii nu mai e chiar atat de bun. Singurele fapte de caritate valabile sunt acelea ambalate in anonimatul perfect.

Am fi crezut ca, dimpotriva, marturisind ce eforturi a facut pentru a-i ajuta pe niste semeni de-ai sai, un om nu face altceva decat sa-i incurajeze pe alti oameni sa-i urmeze exemplul. Ca marturisind lipsa de ezitare intre a darui si a scoate din buzunar, el nu marturiseste altceva decat ca pentru dansul viata cuiva este mai importanta ca banii pe care i-a castigat. Nu se mai ameteste nimeni cu bazaconii de genul -banii n-aduc fericirea- ori -banii nu sunt importanti-. Banii sunt foarte importanti cand stii sa-i folosesti pentru tine si pentru altii.

Nadajduim ca-i vom vedea pe Cristian Tabara, in fond reprezentantul unei campanii superbe a PRO TV, si pe invitatii sai filantropii, imitati de cat mai multi, indivizi si institutii. Sa vina, domnule, cei care au posibilitatea sa daruiasca ceva si chiar sa spuna pe sleau cat i-a costat, riscand astfel sa se supuna oprobriului unei parti a opiniei publice. Acea parte care confunda donatiile cu vizitele in care trebuie sa scoti eticheta cu pretul de pe un cadou.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.